Jul 122012
 

Låter som en titel på en bok, eller hur? Vilken kombination, eftersom jag älskar att läsa, lika mycket och långt som jag älskar att springa. Jag gillar att läsa olika genrer liksom jag tycker om olika former av träning. Allt från fakta till prosa och allt mellan löpning och cross fit. I våras blev det ultraläsning genom Noakes Lore of Running följt av Murakamis marathon-roman i tre delar, 1Q84. Vissa kvällar är det dock läge för korta läsintervaller och för dessa korta stunder ligger en liten trave med poesi på nattduksbordet: Bruno K. Öijer, Bukowski och Bengt Emil Johnson. Nyligen läste jag Eva Sohlmans bok om hennes journalistiska resor i Jemen, Arabia Felix, Det lyckliga Arabien. Som långsam salig löpning genom historisk miljö läste jag boken med stor behållning. Sedan min rundresa i Jemen 2009 har min längtan tillbaka till det vackra orörda landet med de gästfria människorna vuxit sig allt starkare. När vågar man åka dit igen? Och som ett slags väntande lopp var det i helgen äntligen dags att öppna Sverker Sörlins bok Kroppens geni, som Bureborn tipsat om på sin blogg. Kan bara konstatera att det var länge sedan jag läste en bok om idrott och träning, som bjuder på så mycket (berättar)glädje och entusiasm. Populärvetenskapligt underhållande om det norska skidundret med små parallella historier. McDougalls Born to Run ligger nära som jämförelse i härlig läsupplevelse och jag kan verkligen rekommendera Kroppens geni, vare sig man är skidåkare, cyklist, löpare eller bara en vanlig dödlig. I sin bok nämner Sverker i förbigående boken Långdistanslöparens ensamhet. Titeln klamrade sig fast i min hjärna. Smakade på orden. Nyfiken. Alan Sillitoes novellsamling kom ut 1960,  några år innan jag föddes. Gick det ens att få fatt i boken? Det var bara att logga in på Bokbörsen och göra en sökning. Men se, ett exemplar på svenska fanns till försäljning. Sammanträffande? Nä, det var nog meningen, tänker jag med ett leende. Och idag låg den inslagna boken och väntade på hallgolvet. Det blir en helg i enskildhet. Inga långpass. Inga måsten. Bara jag, katterna och en bok!