Maj 262012
 

Upp med tuppen katterna vid halvniorycket. Lång skön frukost på balkongen denna varma lördagmorgon. En gök ropade en bit bort och förgyllde frukosten. Klurade på vilken rutt jag skulle ta för dagens långpass, utan att påfresta vänsterfoten för mycket, men ändå med varierat underlag. Sedan Kolmårdstrailen för två veckor sedan och därifrån en ömmande/smärtande vänster hålfot har jag dragit ner radikalt på löpträningen och ersatt den med simning, stavgång och styrketräning. Tack vare den ömmande foten har jag hittat flera bra övningar för fötterna som jag kommer att fortsätta med regelbundet.

Kom iväg strax före elva. Sprang längs med Östra kanalen och hörde årets första sjungande härmsångare. En glädjeinjektion. Tog sedan landsvägen ut ur Torshälla mot Sundbyholm någon kilometer innan jag svängde in på grusvägen och det vackra kulturlandskapet kring Övre Gärdtre. Ett gäng kvigor glodde på mig med viftande svansar. Det doftade koskit. Hästarna vid Gärdtre tycktes ha inlett dagens meditativa pass. Måttligt nyfikna. Mellan Gärdtre och Årby seglade en gammal vacker hane brun kärrhök fram över fälten! Rätt fascinerande att ta in alla intryck och dofter medan benen liksom springer av sig självt. Väl i Årbyskogen snurrade jag runt på diverse sköna stigar, bland annat hela gula femman. Årby är ju måttligt kuperad och passade min vänsterfot utmärkt, som ömmade mycket vagt (mest för att jag känner efter för mycket). Efter den fridfulla löpningen i skogen bar det av tillbaka mot Gärdtre igen och Torshälla. Inga känningar i vänsterfoten, så jag tog en omväg förbi spåret i Torsharg. Tog rygg på ett par läckra damer, saktade in och njöt av synen, innan jag efter ett par hundra meter vek av på en annan stig som tog mig till norra Torshällaån och plötsligt stod jag vid porten. Klockan visade 25,1 km i 5:39-tempo. Fågellistan i huvudet var lång men hela fyra ropande gökar är väl värda att nämna.

Resten av helgen stavas relax på bästa sätt. Inga måsten eller göranden. Bara varande! Närmaste veckan blir lugn på träningfronten. På måndag blir det genrep av hela Å-varvet med Nordeagänget, vilket ska bli riktigt kul. Resten av veckan utgörs av några lätta distanspass, backintervaller och ett par simpass. Ser även fram emot att få mina två par trailskor för jungfruturer i terrängen. Sedan blir det en veckas go uppladdning inför terrängultran Jättelångt! lördagen den 9 juni, vilken bjuder på 68 sköna kilometer längs natursköna Roslagsleden från Grisslehamn till Norrtälje.

Önskar eder alla en varm, skön och trevlig helg!