Aug 032016
 

ingressbildEfter veckor av kartstudier, läsning av Sareklitteratur, allt från Axel Hambergs klassiker till Fredrik Neregårds fantastiskt innehållsrika och pedagogiska bok, komplettering av utrustning, remodifiering och förstärkning av ryggan hos skomakaren så börjar alla bitar falla på plats och den där härligt pirrande känslan inför ett oförutsägbart äventyr infinner sig. Oj, det där var en lång mening.

Det är nästan som om tidigare års löpäventyr i fjällen varit en långsiktig förberedelse inför det nu förestående äventyret. Långt bortom stigar, boningar och människor. Sarek, fjällens vilda otämjda kronjuvel. Drygt 12 dagars äventyr med löpning, klättring längs läckra ridger och ett par tre toppturer till några av Sareks 2000-meterstoppar. Vad sägs om Favoritkammen, Knivtoppen, Nilas kam, Gávabákte, Äphárkammen och Ruopsokkammen? Det har tagit sin tid att lägga upp en plan, en rutt genom Sarek. Funderat, fnulat, läst, kollat kartorna, sovit på saken och så åter till ritbordet, suddat tidigare dragningar med blyerts, korrigerat. Så många fler faktorer att ta med i beräkningarna jämfört med att planera ett löpäventyr på Kungs- eller Padjelantaleden. Inga stugor, många vad och avsaknad av stigar, åtminstone där jag valt att färdas. I Sarek har jag inte mycket att säga till om! Det är terrängen, vaden, jokkarna, bergen och vädrets makter som styr min färd. Det här äventyret är något helt annat och avsevärt mer äventyrligt än något jag gjort tidigare i fjällvärlden. Pirrigt men ett helt naturligt steg på min färd genom livet! Det finns inget att besegra, bara ödmjukt uppleva.

På måndag morgon den 8 augusti bär det av med flyg från Arlanda till Gällivare. Börjar bli en tradition, men ingen färdväg har varit den andra lik. Snabbaste vägen till fots in i Sarek är via Suorva. Här nedan följer en slags grundplan med rutt och dagsschema, väl medveten om att det alltid blir avvikelser, ändringar av planer beroende på väder och andra oförutsedda omständigheter, men det är ju liksom det som gör det hela till ett äventyr. Dag 8-11 är upplagda som så att de lätt kan korrigeras om det skulle bli förskjutningar i tidsschemat. Om jag når Sierggavágge på dag sju (enligt plan) kommer jag att vara otroligt tillfreds för då kan jag verkligen njuta av Ruothesvágges alla häftiga kammar/ridger i lugn och ro.

Dag 1 (8 augusti)
Suorva-Vuosskelvágge-Tjievrra/Gássaláhko
Beroende på väder, via toppen av Alep Skálariehppe
Övernattning i närheten av Tjievrra eller – om löpningen flyter – på slätten mellan Gássajávrre och Suottasjjávrre.

Dag 2 (9 augusti)
Gássaláhko-Áhkká-Sarektjåhkkå-Vuojnesskájdde
Sikta på Várdotjåhkkås/Várdojávrres nordvästspets, sedan klättring upp mot Stortoppen (2015m) och Sveriges högst belägna sjö. Tillbaka samma väg, men söder om Várdotjåhkkå mot Suottasjtjåhkkå sedan vidare över Sareklåpptå för en topptur till Nordtoppen (2056m).
Övernattning i Voujnesvárásj/ Vuojnesskájdde.

Dag 3 (10 augusti)
Vuojnesskájdde-Ähpár-Vássjá-Aktse
Vada över Vuojnesluobbala sedan köra Favoritkammen, Norra Äphárkammen och Ruopsokkammen. Korsa Basstavágge och upp över Lulep Basstaskájdasj vidare till Vássjá sedan snirklande topplöpning till Skierffe.
Övernattning på platån ovanför Aktse.

Dag 4 (11 augusti)
Aktse-Tjahkelij-Vájggántjåhkkå-Boarektjåhkkå-Boarek
Morgonbåten över Láitaure. Klättring upp till Tjahkelij, sedan vidare mot Vájggántjåhkkå och därifrån mot Boarektjåhkkå via topparna Suolanjunnje och Stuor Jierttá.
Övernattning på lämplig plats kring Boarek.

Dag 5 (12 augusti)
Boarek-Kvikkjokk-Boarek-Bårddetjåhkkå-Luohttoláhko
Hämta matförsändelsen på Kvikkjokks fjällstation och äta
Topptur till Bårddetjåhkkå (2005m) och Hambergs Pårteobservatorium
Övernattning på högplatån Luohttoláhko

Dag 6 (13 augusti)
Luohttoláhko-Nåite-Sarvesvágge-Kanalberget/Niejdariehpvágge-Álggavágge
Övernattning i dalen Álggavágge

Dag 7 (14 augusti)
Álggavágge-Härrábákte-Guohper-Låvdaktjåhkkå-Sierggavágge
Övernattning vid lämplig plats

Dag 8 (15 augusti)
Sierggavágge-Gisuris-Niják
Övernattning vid lämplig plats

Dag 9 (16 augusti)
Ruothesvágge
Klättringar på flera fina ridger (om vädret tillåter): Kantberget, Gavelberget och Gávabákte samt den namnlösa upp till Vargtoppen.
Övernattning på lämplig plats i dalen

Dag 10 (17 augusti)
Ruothesvágge-Skárjá-Bierikjávrre-Sluggá-Gähppo
Övernattning vid lämplig plats

Dag 11 (18 augusti)
Gähppo-Rásek-Sjäkso-Saltoluokta
Trerätters på Saltoluokta fjällstation och bastu.
Övernattning uppe på Lulep Gierkav.

Dag 12 (19 augusti)
Saltoluokta/Lulep Gierkav-Gällivare
Morgontur i omgivningarna.innan båtfärd över till Kebnats och buss till Gällivare. Sent eftermiddagsflyg till Arlanda.

Route_Sarek_karta

Många går ju igång på packlistor och gram hit och dit, även jag. Eftersom jag bara får plats med mat för max sex dagar var jag tvungen att hitta en lösning för att kunna proviantera halvvägs. Kvikkjokks fjällstation har mycket men inte allt när det kommer till energi, salttabletter, specialkomponerad grötmix och andra små viktiga detaljer. Kontaktade därför Kvikkjokks fjällstation för att höra mig för om det gick att skicka ett paket med det viktigaste till dem. Fick svar från Per W på fjällstationen att det gick bra och det visade sig att han själv är löpare! Så ett paket med 3,4 kg mat/energi är uppskickat och väntar på mig. Utgångsvikten dag 1 och dag 5/6 kommer att ligga på drygt 8 kg, men som tacksamt nog sjunker för varje dag i takt med att mat och energi förbrukas. Visst, jag skulle kunna finslipa packningen ytterligare, men det skulle bara göra 3-400 grams skillnad. När det gäller sovkomforten vill jag inte göra några som helst avkall. Det är bara bita ihop och eftersom det handlar om 80% obanat (stiglöst) och mycket klättring blir det enbart löpning på flacka partier och utför.

Packlista Sarek
Ryggsäck: Inov-8 Race elite 24 L – 430g
Tält: Vaude Lizard GUL 1P – 740g (inkl påse pinnar stolpar)
Sovsäck: Sea to Summit Spark II – 485g
Liggunderlag: Sea to Summit Ultralight R – 370g
Exped uppblåsbar kudde – 80g
Kök, Primusbrännare, 60cl-kärl, mugg, tillbehör – 560g (inkl 250g gas)
Totalt  2676g

Regnjacka, Berghaus Vapourlight Hypersmock – 65g
Regnbyxor, Inov-8 Race pant 150 – 150g
Underställ, merino/fleece – 350g
Haglöfs fleece hoodie – 250g
Övriga kläder (Sealskinz tunna strumpor, mössa
vantar, vattentäta skalvantar, ullstrumpor och
merinokalsonger, calfs, buff) – 320g
Totalt  1135g

Mat och energi för 5 dagar  – 3400g

Övrigt (kamera, mobil, batteripack, cash,
första förband, laddare, Xinix, hygien etc) – 900g

Total utgångsvikt Dag1 och Dag 5/6  – 8,1 kg

Mat

När det kommer till kartor kommer jag att använda Outdoorkartan på 1:75000. Calazo har förvisso kommit med en specifik Sarekkarta på 1:50000 men den är alldeles för plåttrig och dessutom har de bara hämtat allt info från Lantmäteriet med många felaktigheter som fanns i deras system/kartor. Calazo kallar sin karta unik, men jag vet inte i vad det unika ligger när kartan är behäftad med felaktigheter och saknar värdefull info som står att finna på olika håll. Tyvärr täcker Outdoorkartan inte hela Sarek på en karta, men med berått mod klippte jag ner ena kartan som täcker norra delen av Sarek. Och, yes, där rök några gram!

kartor

Fyra dagar kvar och nu återstår bara finslipning, läsning och påfyllning med lax och koncentrerad rödbetsjuice. Ja, och självfallet ber jag till vädergudarna att ha förbarmande med enkel själ och fjällfarare i ett par lätta 212:or!