Maj 152012
 

Tillvaron känns väldigt fridfull och kontemplativ. Minns inte när jag senast tog en semestervecka för att göra ingen ingenting särskilt. Kan hända att jag aldrig gjort det! Ödets ironi är att jag igår kände av en vagt ömmande smärta i vänster hålfot. Märkligt nog kände jag ingenting i söndags, dagen efter det tuffa terrängloppet i Kolmårdens skogar. Jag som brukar predika att man ska lyssna på kroppen tar ändå cykeln till Årbyskogen på måndagkvällen för att möta upp några arbetskollegor för den sedvanliga måndags-mys-joggen. De första 500 meterna känner jag en dov men uthärdlig smärta i hålfoten, men sedan släpper den. Det blir 4×2,5 km i 6:40-fart. Idag känns det faktiskt något bättre. Bestämde mig för att ställa in resten av veckans springpass, särskilt det planerade långpasset längs Gyllenhielmska leden. På sin höjd blir det ett lätt distanspass i slutet av veckan. Är det semester så är det semester, så varför inte löpa linan ut och ge hela kroppen en veckas vila :-)

Underbart skönt att få ligga och läsa på kvällarna, utan en tanke på tiden eller morgondagen. Efter fyra böcker på raken av Murakami är det dags för lite faktaböcker, som legat och väntat på nattduksbordet, nästan lite trånande. Murakamis trilogi 1Q84 var riktigt bra, men jag tyckte att berättelsen tappade fart i sista boken och att jag lämnades med en del lösa trådar. Jag tycker om Murakamis avskalade stil och magisk realism blandat med tänkvärdheter och humor. Klart läsvärd trilogi, även om jag gillar hans korta romaner mer. När det gäller löparböcker på det strikt faktamässiga planet toppas min lista av Jack Daniel’s Running Formula följd av Noakes tegelsten Lore of Running och att efter ha plöjt ett gäng intetsägande böcker om löpning tänkte jag inte lägga pengar på fler. Men så blev jag nyfiken på en bok, Running Within, som Staffan Dahlgren puffade för på sin blogg. Har bara hunnit läsa en 30 sidor och kan redan konstatera att den kompletterar de två ovannämnda väldigt väl med sitt fokus på det mentala. Fick igår boken Kroppens Geni, som jag genast beställde efter att ha läst några små aptitretare till citat på Bureborns blogg. Och för nästa bok krävdes idag en cykeltur in till Eskilstuna för att fixa lite ärenden och eftersom jobbet anordnat en lunchpromenad med kycklingsoppa i vackra Rothoffsparken, så stämde jag sopplunch med min kollega och löparpolare Per-Arne, som fått hem ett gäng av Löparens Nya Handbok (3:e reviderade upplagan). Boken är – i mitt tycke – en av de bättre på den svenska marknaden. Kostar 74 spänn på Bokus och kan varmt rekommenderas för den som är nyfiken på löpning likaväl för de som är inbitna löpare. Bra bredd, pedagogiskt upplägg och med en del intressanta råd och tips, som jag inte hittat i någon annan bok. För mig passar faktaböcker bäst på sommaren, då de inte är skrivna för att sträckläsas. Och vilken dag som helst dimper Trollsländeguiden ner från tryckeriet. Vilken sommar det kommer att bli! Nä, nu blir det en latte på balkongen och kan glatt konstatera att nu har tornseglarna kommit till Krusgården!