Jan 282016
 

ledskyltPusselbitarna för 2016 har fallit på plats. Många är bitarna som flutit omkring. Flera små och ett par stora bitar har försökt matcha varandra. Wainwrights 214 toppar i Lake District som innebär 52 mil och 36.000 höjdmeter på 11-12 dagar var mer eller mindre spikat till försommaren. Men denna episka utmaning kräver en hel del planering och förberedelser och för detta finns inte den nödvändiga tiden i och med arbetet med springguiden om Sörmlandsleden som beräknas att släppas i april. Eftersom jag älskar att planera äventyr som detta vill jag inte stressa fram ett upplägg och vi är ju dessutom två som både vill planera och springa Wainwrights alla toppar. Vi beslöt därför att skjuta på Wainwrights till försommaren 2017 istället. Nå, som jag nämnde hade jag två stora pusselbitar på ritbordet och den andra biten heter Nordkalottleden, som tacksamt passar klockrent ihop med resten av livet under 2016. Det blir således runt 80 mil genom fjällkedjan i Norge, Finland och Sverige under tre veckor i augusti. För detta grymma äventyr hinner jag planera i lugn och ro samtidigt som jag sedan tidigare redan samlat på mig information och gjort en grov plan för den våta dröm som Nordkalottleden utgör. Det blir förstås hardcore i frihetens namn med tält, sovsäck och ”lätt” löparrygga. Mer om planerna för detta äventyr realiseras här på bloggen när det väl börjar dra ihop sig.

nordkalottleden

De närmaste månaderna väntar både endagspass och flerdagarsäventyr på Sörmlandsleden, Bruksleden och Bergslagsleden. Dessa blir som vanligt också en bra förberedelse för det som komma skall och årets första efterlängtade utmaning blir en vecka i fantastiska Lake District i början av juni. Förutom en del sista-minuten-rekning och skön fellrunning år målet att göra ett försök på Bob Graham Round, som Kerstin och jag rekat och sprungit delar av vid ett flertal tillfällen. Vi hade hoppats på att springa den förra året men det kom andra utmaningar emellan. BGR är en klassiker på drygt 11 mil, 8200 höjdmeter och 42 toppar som ska genomföras på under 24 timmar. Det är ingen tävling utan bara en otroligt grym och vacker utmaning!

BGR

I slutet av juni blir det sannolikt en veckas äventyrslöpning någonstans i svenska fjällen, men vart låter jag vara öppet tills vidare. Finns många fina platser som lockar och snöläget då får avgöra. I juli blir det kanske en sväng till Sälen för att hälsa på Kerstin och barnen. Allt är inte hugget i sten men BGR och Nordkalottleden är årets spikade huvudmål som får en att längta så att det nästan gör ont. Bara att hålla sig skadefri och vid liv. Och det där med tävlingsfritt kanske inte var helt sant. Jag är förvisso anmäld till Ursvik Ultra, men för mig är det mer en kul grej och så älskar jag ju att springa på natten. Förutom den så finns det faktiskt inga event som lockar eller passar in i årets schema. Det blir helt enkelt ett år med äventyrslöpning och naturupplevelser.

Medan det blir en helg med bokarbete för egen del håller jag tummarna för Kerstin, Bosse, Cristoffer och Jan som drar till Lake District för att delta i Marmot Dark Mountains i extremt tuffa väderförhållanden om man får tro prognosen.