Apr 252012
 

Då var det dags för årets KM i terräng längs gröna milen (10km) i Vilsta med den färgglada löparklubben Vilsta IK. Vid den här tiden för ett år sedan hade jag precis hämtat mig från en förkylning när jag infann mig till start. Jag hade då aldrig sprungit gröna milen i Vilsta och bara hört vilda berättelser om mördarbackarna, särskilt den inledande långa på 1,3 km liksom den långa vid 7 km, vilken obevekligt tömmer mången löpare på krafterna. Då, tog jag det cool första halvan och drog på de sista fem, som jag brukar. Min jungfrutävling på 10km i terräng landade den gången på 43:12. Hur det skulle gå denna dag, ett år senare med 65km i benen de senaste fem dagarna, var ett oskrivet kapitel. Benen, kroppen och skallen var oförskämt alerta. Strategin var ändå att gå ut relativt lugnt de första två kilometerna och sedan känna efter om jag skulle ta det som ett lugnt träningspass eller växla till racingfart. Sagt och gjort, 32 taggade och goa löpare drog iväg längs den svagt sluttande grusgången på 300m, innan stigningen började. Tog det lugnt, men bestämde mig för att ha ögonkontakt med Heldrings och Brantings ryggtavlor. En bra strategi. När stigningen planade ut vid 1,4 km bestämde jag mig. Stängde av tankarna, la in en högre benväxel och sprang. Att springa i hög fart i terräng kräver full fokus på stigen framför fötterna. Otroligt härligt att närmast flyta fram på gröna milens mjuka tysta spår, tillsammans med ett gäng likasinnade som även har sinnesnärvaro att peppa varandra! Vid sju kilometer ökade jag tempot och tog rygg på Perra och fortsatte så ända in i mål, även om jag hade en flåsande Heldring i hasorna. Klockan stannade på fina 41:20. Mina allra bästa Tarther1 skötte sig som vanligt alldeles strålande, genom att förmedla löparglädje och samklang med underlaget. Magnus J tog hem segern bland Vilstaiterna på 40:19. Riktigt bra sprunget! Skönt att träffa resten av Vilstagänget. Gratulerade Hasse J för sin härliga prestation att springa hela 50 miles (83km) på TEC (Täby Extreme Challenge) den oförglömliga lördagen 14/4, då hela Stockholm bäddades in i ett decimetertjockt lager med blötsnö.

Nu blir det löpvila i två dagar och endast ett lättare distanspass på lördag. Min kropp behöver sin beskärda del av välbehövlig vila och jag ska ta hand om den på bästa sätt. I’ll be back on the track!