Okt 012014
 

141001aDen långa tålmodiga väntan är över! Igår, den 30 september, fick 120 utvalda det glädjande beskedet om att de knipit en åtråvärd plats i Dragon’s Back Race 2015 – en episk tävling på fem dagar, 30 mil och 17.000 höjdmeter över bergskedjan i Wales. Väntan har varit lång och bara förberedelsen att fixa en plats tog form redan för ett år sedan, inte minst för att bättra på meritlistan under 2014. Målmedvetenhet på ett plan, men inte så att detta upptagit ens tankar. Upplevelsen här och nu är det som gäller. Vet inte hur många gånger jag såg den fenomenalt vackra och träffande filmen om Dragon’s Back Race (2012) i vintras. Och vilka härliga porträtt!

Det var fler som drömde om Dragon’s Back Race och förra hösten var vi ett gäng svenskar som anmälde oss till GL3D (Great Lakeland 3Day) för den upplevelse och äventyr som den tävlingen innebär men också som en bra merit för DBR. Henrik, Bosse och Kerstin från Västerås liksom Tomas och Peter från Stockholm samt Per Markus Jönsson från Kalmar. Och det var ju på den vägen Kerstin och jag fann varandra! Kerstin och jag var förvisso anmälda till GL3D i soloklass men vi valde att springa tillsammans från start till mål i tre dagar och vi fungerade klockrent tillsammans (vi hade många lång- och ultrapass tillsammans liksom en tredagars på Sörmlandsleden i bagaget). Vi gjorde väldigt bra ifrån oss på GL3D och kom på 14 respektive 15 plats i elitklassen och Kerstin kammade dessutom hem segern i damklassen och säkrade därmed en startplats på DBR. Vi anmälde oss till parklassen i DBR. Vi fortsatte sedan att uppleva äventyr i England direkt efter GL3D och sedan en veckas bergslöpning i Lake District i juli (rekning av Bob Graham Round). Vi samlade samtidigt meriter.

Min sista tungt vägande merit innan anmälan till DBR stängde den 8 september var förstås mitt löpäventyr på Kungsleden, vilken jag inte på långa vägar sprang av den anledningen utan det var bara ödet som ville så. Sedan blev det väntan fram till igår, den 30 september. Bara för att Kerstin hade en säkrad plats fanns inga garantier för att jag skulle få en plats bara för att vi var anmälda i parklass, men jag hade fått en hint från tävlingsledaren Shane Ohly om att jag hade goda chanser med mina meriter.

Gårdagen blev minst sagt pirrig och nervös! Bosse och Henrik fick glädjande besked på förmiddagen om att de fått varsin plats! Snabba grattis och high five utdelades. Sophia Tam (som vi lärde känna på GL3D) från Hong Kong fick en plats. Per Markus fick en likaså. Men varken Kerstin, Tomas, Peter eller jag hörde något. Hmm, tip tap tip tap tip tap, ”oj vad klockan går sakta idag då…” Kvart över två kom det hett efterlängtade mailet från Shane där Kerstin och jag erbjöds en plats till Dragon’s Back Race 2015! Yes! Så, nu kan man ”luta sig tillbaka” och planera nästa år utifrån DBR och snart släppa allt för imorgon bär det av till Lake District för tredje gången i år. Det blir Kerstin, Henrik, Anna och jag som åker till Keswick (Torkel Skogman är redan på plats) för att (utom Anna) springa 3×3000 Ultra Trail 80K på lördag. Väderprognosen ser blöt ut, men det är ju i de engelska bergen vi springer!

I skrivande stund håller jag tummarna för att Tomas och Peter fått plats till DBR och att vi då kommer att bli samma sköna svenskgäng som på GL3D! Återkommer med en racerapport från helgen i England, om jag överlever. På återseende.

141001b