Aug 032014
 

140803aHar aldrig haft anledning att klaga på Inov-8, men nu är det dessvärre befogat. Anledningen är deras brist på tydlig information gällande deras två modeller av X-talon 212. Och det handlar inte om färgen. Jag personligen har aldrig haft en aning om att skon finns i två modeller: precision fit (smal läst) och standard fit (bred läst). Hur många återförsäljare vet ens om det? Hur vet du ens vilken modell du har på fötterna eller får när du inhandlar nästa par X-talon 212?

Efter att ha varit en ortodox Trailroc-bärare inhandlade jag mina första X-talon 212 förra hösten på MestUte. Invigde dem i Trosaskogarna på Åda Wild Boar och jag föll, ja, jag föll i oåterkalleig kärlek till dessa skor. De var därefter mina trogna vapendragare i ur och skur, genom skogar och över berg. Efter GL3D i maj var dobbarna på framfoten helt nedslitna och efter 123 mils osviklig tjänst var det dags att pensionera dem. Beställde ett nytt par i den gamla färgen från Likeys eftersom även Kerstin springer i 212:orna och har samma storlek som mig, men har en uppsättning i de ”nya” färgerna. På så sätt håller vi isär våra skor. Fick så de nya skorna och blev inte riktigt klok på dem, vilket blev väldigt påtagligt under juliveckan i Lake District. Framfoten gled i skorna. Jag fick ha dubbla strumpor men det hjälpte inte helt. Det absolut sista man vill ha när man springer i fjäll och berg är fötter och tår som glider i skon! Jag fattade ingenting. De satt bra om bakfoten medan tåboxen var alltför rymlig. Mitt första par satt som formgjutna, men icke dessa. Efter 44 mil, varav 17 hårda steniga mil i England, var dock flera dobbar avslitna. Inför Kungsleden var det så dags att beställa tredje paret X-talon 212. Kerstin och jag satt och surfade fram priser på skon och på Wiggle uppdagades till slut sanningen och mysteriet fick sin förklaring, då de säljer båda modellerna. Jag kollade med Likeys och skon de levererat till mig var med bred läst, vilket innebär rymligare tåbox men också aningen högre hälkappa. Inte alls vad jag önskar för mina fötter!

Jag kollade runt på nätet och få butiker anger vilken modell de säljer! Rätt otroligt egentligen, då det de facto handlar om två olika skor. Jag kollade upp detta med Henrik på Inov-8 Sverige och han meddelade att detta med de två modellerna skapar stor förvirring bland återförsäljarna och givetvis konsumenterna. För att råda bot på de ska skon tydligen lanseras i olika färger för respektive modell. Nå, jag beställde skon i precision fit från Wiggle och invigde dem igår på Sörmlandsleden mellan Björkhagen och Handen. 38 kilometer skön stiglöpning tillsammans med Anders Sahlstrand och Kerstin. Yes! Skorna sitter äntligen som de ska! Tänk att skor kan göra en så glad! Men stod det någonstans på skokartongen att det var precision fit (smal läst)? Nej! Inte någonstans framgår vilken modell det gäller, vare sig på kartong, färgkombination eller skor! Så, kolla upp noga var och när du köper ditt nästa par X-talon 212! Självklart är det glädjande att fler fötter kan åtnjuta denna eminenta sko!

140803b