Apr 302014
 

140430aaMmmm… semester! Imorgon bär det av till underbara Lake District i England! 10 dagars semester bland berg, dalar, sjöar, stigar, scree, bäckar, tystnad och så mycket annat som härdar och förgyller tillsammans med bästa sällskapet. Klockan 16:25 lyfter planet mot Manchester med vanliga döda och sex äventyrliga bergsultrasjälar. Som vi sett fram emot detta äventyr och nu är det så nära, så nära…

Nå, först handlar det om bergsultran GL3D (Great Lakeland 3Day) den 3-5 maj och när resten av svenskgänget åker hem efter eventet stannar Kerstin och jag kvar i undersköna Lakeland för att vandra Bob Graham Round (om ben och fötter tillåter) till den 10 maj. Vad är då GL3D? I korta drag kan sägas att det är en bergsultra som sträcker sig över tre dagar och där man navigerar med karta och kompass för att checka av kontroller. Sträckorna landar sannolikt på 50-60 km per dag och fyrsiffriga antal höjdmeter. Tävlingen består av fyra klasser och man flyttas ner om man inte klarar vissa tidsgränser som beräknas efter segertiderna för varje dag. Nytt för årets upplaga av GL3D är att banläggaren fokuserat på att göra hela eventet mer ”springvänligt” och mindre andel komplex navigering. Och för tredje året i rad är tävlingen fulltecknad med totalt 200 bergsultralovers i både duo- och soloklass, varav sju från Sverige (Tomas, Jonas, Peter, Bosse, Henrik, Kerstin och jag själv). För att det ska bli så rättvist som möjligt är packningen för tre dagar begränsad till en vattentät Ortliebsäck på 59 liter och som får väga max 13 kg + rygga med dagspackning och obligatorisk utrustning.

De senaste dagarna har jag inhandlat de absolut sista prylarna och modifierat en del för att få ner vikten. Det går alltid att kapa vikt genom att exempelvis kapa tandborstskaft, träslevskaft och plocka bort alla kan-vara-bra-att-ha-prylar. Så. nu på morgonen provpackade jag min Salomon advanced 12:a för dagsutrustningen och campingutrustningen i Ortliebsäcken. Och jag blev riktigt jäkla nöjd! Dagsryggan landade på 3,1 kg (inklusive lyxprylar som kamera och minikikare) och säcken med all campingutrustning, kläder och mat vägde in på 9,3. Eftersom Kerstin och jag springer tillsammans, delar upplevelser, tält och mat, så är det läge att trycka ner ännu mer mat i min säck när vi väl är i England! Några fetrökta foreller kanske:) När det gäller skor är förstavalet tveklöst X-talon 212, men eftersom mina Mudclaw 265 får plats tar jag med även dem, då de har samma grymma sula, men mer skydd och dämpning, trots lägre drop än 212:orna. Och så har jag inhandlat något som jag svurit på att aldrig bära på mina fötter – ett par Foppatofflor! Jag är dock säker på att de kommer att funka klockrent i tältlägret.

Nu är det bara att softa, njuta och räkna ner till avfärd och ett efterlängtat äventyr! Kolla gärna in den sex minuter korta aptitretaren från förra årets GL3D på följande Youtube-klipp!

På återseende!

140430a 140430b 140430c