Apr 182014
 

140418aVad passar väl bättre än ett långpass på självaste långfredagen?! Och givetvis avnjuter man ett sådant allra bäst på Sörmlandsleden tillsammans med goa stiglöparvänner från Eskilstuna Trailklubb! Sju morgonpigga (Henrik, Kerstin R, Kerstin S, Sara, Simon, Sofie och jag själv) dök upp på Eskilstuna tågstation strax innan åtta och några beklagade sig över Pressbyråns kallt nerdragna jalusier. Ingen latte för de icke förutseende! Vi steg på 08:09-tåget mot Linköping och hoppade av på stationen som Gud glömde 20 minuter senare. Hälleforsnäs var tyst och stilla, som vanligt. Vi rullade iväg på leden. Uppsprickande molntäcke, stilla och 10-12 grader. Riktigt skönt! Vi stannade till vid det vackra myrområdet utanför den sovande bruksorten. Fotosession och nedpackning av vindjackor. Vid stigkorsningen tog vi vänster mot Flen. Fortfarande blött i markerna och Sofie var väl den som klarade sig längst torrskodd, ända till Flen tror jag. Imponerande! Den 23 kilometer långa sträckan mellan Hälleforsnäs och Flen bjuder på varierade naturtyper och stigar som bjuder på skön mjuk löpning och tekniska partier som kräver fokus. Mindre roligt är väl några partier med asfalt och grusväg, men man kan ju inte få allt på en långfredag.

Nytt för detta långpass var Kerstins förslag om en avstickare till Harpsunds herrgård, ni vet, stället som länge varit en mötesplats för informella överläggningar mellan regeringen, näringslivet och organisationerna i Sverige. Denna demokratiska avstickare bjöd på fem kilometer asfalt för fem av oss medan två fortsatte på leden mot Flen. Jag har aldrig besökt Harpsund tidigare, men det var vackert beläget vid Harpsundssjön och vi sprang en sväng genom parken längs sjön innan vände åter mot vårt mål för dagen. Fält av vitsippor gav ögonen sitt liksom årets första gullvivor. Snart var vi på leden igen. Ett par tranor ropade ljudligt vid Mellösasjön. Tempot var skönt långsamt och atmosfären var enkelt glädjefull. Snart nådde vi min favoritsträcka, den längs sjön Orrhammaren. Stigen är smal, läcker och teknisk där den slingrar fram längs strandlinjen. Men allt har en ände och snart kom vi in på det kuperade elljusspåret och rätt som det var rullade vi utför sista backen mot Hammarvallen. Sista kilometern in till Flen avverkades raskt på asfalt. Och enligt gammal tradition gled vi in på grillen Träffpunkten för en after-run-lunch innan 13:15-tåget tillbaka till Eskilstuna. Regnet hade börjat strila, men vad gjorde väl det när sju stigmätta löpare beställde snabba kolhydrater i olika former och smaker. Efter tre kvart i värmen begav vi oss till stationen för biljettköp och kaffe/latte, då några fått huvudvärksliknande kaffeabstinens. Ett fullpackat tåg rullade in. Ståplats till E-tuna. Sju nöjda stiglöpare löstes upp för vinden på Eskilstuna stationen. En bättre start på påskledigheten kan man väl inte få, eller hur? Och, ja, mitt mål för detta inlägg var motsatsen till långt, åtmisntone textmässigt. Denna fredag är lång som den är! Rundar av med foton signerade Kerstin R, Kerstin S och mig själv. Ha en riktigt trevlig påsk på er!

140418b 140418c 140418d 140418e 140418f 140418g 140418h 140418i 140418jpg 140418k 140418l 140418m 140418n 140418o 140418p 140418q 140418r 140418s140418t