Apr 042014
 

Det börjar onekligen dra ihop sig till en av årets absoluta höjdpunkter på löparfronten:  Great Lakeland 3Day – en bergsultra över tre dagar i fantastiska Lake District 3-5 maj! Tävlingsäventyret är rätt hardcore då det handlar om navigering till kontroller som ska checkas av med SI-kort. Kartan med kontrollerna utmarkerade får man först på morgonen för respektive tävlingsdag. Tävlingen bjuder på två övernattningar någonstans i Lake District och arrangören kör dit ens prylar som måste rymmas i en 59 liters vattentät Ortlieb-säck och allt får väga max 13 kilo. Efter tävlingen kommer dessutom Kerstin och jag att stanna kvar ytterligare fem dagar och vandra sträckan för Bob Graham Round för ett eventuellt framtida försök.

Så under vintern har jag inhandlat basprylar som både väger lite och tar lite plats. Och igår kom så det sista men nog så viktiga delen i basutrustningen – tältet. Jag har letat tält i några månader nu som skulle uppfylla en kombination av följande: 1) max 1,4 kg 2) plats för 2 personer 3) 3-säsongers tält 4) stor absider 5) löst innertält (för att bara kunna använda yttertält vid framtida löpäventyr) och 6) prisvärt. Inte en helt lätt kombination såvida man inte tycker det är kul att hosta upp 5-6000 spänn för ett tält. Tålamod är en utmärkande egenskap hos mig och till slut hade jag tre tält kvar på min lista: Terra Nova Competition Laser, Vaude Hogan Ultralight Argon och så Luxe Lightwave. Det senare tältet infriade alla mina önskemål och är mycket prisvärt, men det visade sig att modellen av någon anledning var utgången. Men med tålamod så ler vanligen ödet och visar vägen. I mitt fall halkade jag in på den svenska sajten Packa Lätt och det visade sig att Jacob hade ett sista exemplar av Luxe Lightwave på lagerhyllan! Basutrustningen är således komplett, väger totalt 3,2 kg och ser ut på följande sätt:

Luxe Lightwave (3 säsongers tält): 1400 gram
Haglöfs Hypna 2S (2 säsongers): 1050 gram
Therm-a-Rest NeoAir Xlite Small (liggunderlag): 230 gram
Primus ETA Express (+ 100g gasolbrännare): 450 gram

Så, denna soliga och sköna fredag tog jag tillfället i akt och provade allt. Nå, i alla fall att slå upp tältet och koka upp vatten för en kopp nespresso med kanelbulla i solen. Sovsäcken och liggunderlaget kommer att testas i skarpt läge på Bruksleden helgen innan England. Tältet gick relativt snabbt att sätta ihop, men tältpinnarna var i vekaste laget (se bild), varför jag kommer att använda de kraftigare men lätta från mitt normala kupoltält. I övrigt infriade tältet vad jag hoppats på, såsom rymlig sovyta för två personer och en absider som lätt sväljer packning för två personer. Längtar redan efter att få sova i det! När tältet väl var uppslaget och när jag ”testlegat” sovsäcken och liggunderlaget var det dags att testa Primusköket. Hittade en smidig uppfinning på nätet för att hålla en liten 100grams-behållare stadig på backen, med ett skosnöre och två tältpinnar spänner man fast behållaren i backen! Sedan var det bara att tända och på med kastrullen och en liter vatten. Vattnet kokade upp på smått otroliga 1 minut och 35 sekunder! Avnjöt en ful-espresso och en kanelbulle i solen och drömde mig iväg till de engelska bergen! Fast redan nästa helg väntar ett storslaget äventyr längs Sörmlandsleden på drygt 14 mil fördelat på 2 1/2 dag med två övernattningar. Det handlar om den absolut vackraste sträckan från Djupvik (etapp 30) till Stavsjö (övernattning), vidare längs Bråviken och uppåt via Fjällmossen och ner till Nävekvarn (övernattning) och därefter längs Bråviken för att sedan vika av mot slutmålet Nyköping. Då ska hela Mandatory-Hill-Kitet inför GL3D testas!

Nå, nu är det fredag och jag önskar er alla en skön helg med löpning och äventyr bland rabatter och sommarstugor!

140404a 140404b 140404c 140404d 140404e