Nov 202013
 

Det mest strålande ljuset
131119aMåndagen den 18 november föddes Eskilstuna Trailklubb! Ja, ett frö såddes för ungefär nio månader sedan på en skimrande stig därute någonstans i Sörmlandsskogarna. Tro mig, det är faktiskt sant. Sakta men säkert har embryot tagit form samtidigt som blivande ammor och faddrar i trailskor har anslutit. Efter den sista ultraljudskontrollen hos Tobbe på Sörmlandsidrotten var det mesta förberett och klart.

Så, i måndags var det så dags för den efterlängtade nedkomsten. Första årsmötet! Fastställande av stadgar, välja styrelse, spika medlemsavgifter, sprudlande diskussioner och idéer samt en grov verksamhetsplan för det första året på stapplande ben. Vi var åtta entusiastiska trailsjälar som mötte upp i Sörmlandsidrottens fräscha konferensrum på Munktellarenan: Henrik, Tina, Per-Arne, Ranald, Johan och jag själv samt två anonyma bollplank. Vår norrländska suppleant och våra två revisorer kunde dock inte närvara på detta historiska möte. Nu väntar en del praktiska göromål för att få de sista bitarna på plats innan årsskiftet, vilket inte kommer att bli några problem med en så handlingskraftig och engagerad styrelse. Den som är intresserad av att hänga med och ha koll på vad som händer framöver är varmt välkommen att gå med i vår Facebook-grupp Eskilstuna Trail!

131119b

I ljuset av en ny pannlampa
131119cMan kan tycka att jag har pannlampor så det räcker, allt ifrån den enklaste Silva Jogger till den grymmaste Silva Sprint, som jag dock fått lånat från Silva. Jag har dock fortsatt hålla ögonen öppna efter den där pannlampan som uppfyller mina önskemål om tillfredsställande ljus, riktigt lång batteritid, lättviktare och smidigt batteripack med vanliga AAA-batterier. Få pannlampor uppfyller faktiskt nämnda kombination, tro mig.

På bergsultrorna i Tyskland och England (med potentiell risk för många timmar i mörker) hade jag med mig två pannlampor i packningen. Lamporna i sig väger inte mycket, utan det är ju batterierna och batteripacken. Om en lampa packar ihop spelar det ingen roll hur mycket batterier du släpat med dig. Jag har läst om andras misstag. De som fått bryta en efterlängtad och länge inplanerad tävling för att pannlampan packade ihop under natten. Silva Runner är grym med sina 550 lumen, men batteritiden i maxljus är skrämmande dålig och det laddningsbara batteripacket med sladden är osmidigt (om man inte har rygga). Jag har därför säkrat upp med en X-Trail som har en för mig tillräcklig ljusstyrka på 145 lumen och fyra utbytbara AA-batterier. Jag har varit nöjd med denna duo tills jag för ett tag sedan läste om Silvas nya Trail Runner II och därefter läst flera rosande recensioner. Och nu senast blev den bäst i test i magasinet Trail Running. Tja, det fanns inte så mycket mer att göra, än att slå till på en Trail Runner II.

I går kväll begav jag mig ut i de mörka skogarna kring Torsharg med en splitterny Trail Runner II på huvudet. Det blev tre kilometer på smala stigar och dryga kilometern i obanad terräng. Pannlampan satt precis lika lätt och skönt som Silva Runnern, ja, till och med bekvämare i och med den slimmade batteripacken bestående av tre små AAA-batterier! Och ingen hängande sladd! För min del är 140 lumen fullt tillräckligt särskilt som jag aldrig haft ett behov av en lång ljuskägla, utan jag vill ha riktigt bra ljus inom en 5 meters radie och hyfsat flodljus kring det. Batteritiden i maxljus räcker i hela 30 timmar i normaltemperatur. Nämnda faktorer är en oslagbar kombination för mina behov i framtiden och detta till det jämförelsevis ringa priset av 600 riksdaler. Den ultimata pannlampsutrustningen på framtida ultralopp såsom UTMB och Lavaredo är faktiskt två Trail Runner II. Det är snart jul…
131119d

Det mysigaste ljuset i Torshälla
Som löpare behöver man även ett skönt rogivande ljus i hemmet för att stabilisera endorfiner och kunna landa mjukt inombords i en efterföljande stretchritual. Jag kunde därför inte hålla mig, utan hängde upp min nya orientaliska julstjärna i arbetsrummets redan i fredags. Perfekt start på dagen med frukost i de färggranna strålarna samtidigt som jag tittar ut genom fönstret och betraktar de ståtliga ekarna som sover i mörkret.

131119e