Nov 162013
 

Medan en del springer ultraintervaller med Pace on Earth eller har en KUL helg i Kristinehamn valde jag med anledning av min rådande ”viloperiod” köra ett långpass med VLK (Västerås Löparklubb). De har en trevlig aktivitet, Train & Run, vilket innebär att de tar tåget till olika platser och därifrån springer de sedan hem till Västerås. Ofta lägger de upp det så att rutten passerar en eller ett par tågstationer så att löpare kan haka på längs med vägen alternativt kliva på tåget hem. Med detta upplägg kan fler hänga med och själva välja distans efter sina förutsättningar. Så, nu var det dags för VLK att ta tåget till Eskilstuna och sedan springa tillbaka till Västerås (ca. 52 km). Förra året följde jag och klubbkompisen Rikhard med dem fram till Tumbo i vackert väder, snö och isande kyla, innan vi vände hemåt (se blogginlägg). I år fick jag en blänkare från Micke (Fridholm) att det var dags igen. Kul! Jag följer inte något sorts viloprogram slaviskt under mina 5-6 viloveckor, förutom att veckomängden är halverad. Det var inte så mycket att fundera på, särskilt som det också handlade om social löpning. Försökte få med mig några från Eskilstuna, men de var antingen uppbokade eller förkylda.

Fredag kväll och regnet öste ner eller snarare öste på horisontalt. Riktigt ruggväder, vilket gjorde att jag trotsade naturlagarna och hängde upp min nya orientaliska julstjärna i arbetsrummet. Katterna och jag mös medan jag kollade väderprognosen inför lördagen. Flera små solar och en fet solmorsa över Eskilstuna täckte SMHI:s väderkarta och temperatur över 10 grader. Härligt! Tidigt i säng. Klockan började spela sin harpmusik vid halvsju-rycket på morgon. Utvilad. Fixade frukost och kände av luften på balkongen. Fan, det var ju nästan sommarvärme. Bestämde mig för att cykla in till stationen för att passa in Västerås-tåget bättre och hinna med en latte i julstjärnans vackra lyster. Kom till stationen strax innan åtta och solen började trevande stiga över hustaken. Sex minuter över åtta gled tåget in och åtta farligt coola löpare kom glidande på ett brett led i tunneln. Per, Roger, Micke x 2 har jag träffat tidigare, men sedan var det några nya ansikten. Efter obligatorisk handskakning och fotosession bar det av längs ån mot Ekeby våtmark. Otroligt härlig morgon med sol, 10-11 grader och västvind. Vi följde grusvägen längs med ån hela vägen till Torshälla. Därefter tog vi en genväg via OK Tors 2,5:a för att sedan komma ut på Solviksvägen och därifrån blev det asfaltsnötande hela vägen till Kvicksund. Det var kul och inspirerande att prata Bislett, vasalopp, England, triathlon, multisport och det ena med det andra med sköningarna.

Efter nästan 20 kilometer var vi framme i Kvicksund. Simon hann med tåget till Västerås och tre nya fräscha löpare stod och väntade för att ge sig på de avslutande 32 kilometerna till Västerås. Jag tackade för sällskapet och vände om hemåt. Någon kilometer efter Tumbo såg jag i ögonvrån något som fladdrade en bit ut på åkern. Fjädrar. En stor mörk fågel. Stannade, hoppade över diket och så upp på åkern. Alltid lika sorgligt med road kill, men just där välde sorgen upp inom mig. Nedanför mig låg en magnifik, stor och vacker tjädertupp. Livlös. Den kommer inte att spela mer. Inte imponera mer på tjäderkvinnorna med sina kluckanden och sina utspända solfjäderformade stjärtfjädrar. Ena vingen tycktes bruten, men i övrigt var den hel och vacker. Bestämde mig för att hämta den under söndagen och lämna in den för uppstoppning, så den får samsas med storskarven och ormvråken som redan ligger i frysen. Otroligt hur stora de är och vilken näbb!

Sprang vidare och tog sedan in på OK Tors fina tekniska trailsjua. Väl hemma efter 34 kilometer var det bara att mixa ihop en smarrig energidrink i blendern och lägga sig i ett hett skumbad. En riktigt skön start på dagen. Tack alla VLK:are för trevligt sällskap! Rundar som vanligt av med några foton från dagens tur.

131116a 131116b 131116c 131116d 131116e 131116f 131116g 131116h 131116i 131116j
131116k