Nov 012013
 

131101aSå har vi då gått in i självaste reptvinnarmånaden. Månaden då inget händer, almanackan är tom, man vänder på slantarna för det som komma skall i december, årets mörkaste månad (vilket inte är helt sant), icke-månaden-mitt-emellan-alla-andra, vakum, vemod, apati och oändligt långsamma dagar. Jag vet inte om det finns någon annan månad som har begåvats med så många nedslående epitet, som just November? Det är bara att lyssna av omgivningen. Men var försiktig, det kan vara smittsamt. Historiskt sett har skåningarna varit mest pessimistiska angående november och det är där begreppet reptvinnarmånad finner sitt ursprung. Det är månaden då man tvinnar sitt rep i tröstlöst vemod för att sedan hänga sig i det. Som ni säkert förstår var ju detta bara ett traditionellt verbalt uttryck för de annars så gladlynta skåningarna. Hursomhelst, november är speciell!

Själv inledde jag november med en skön sovmorgon. Till och med solen fann sin väg genom spridda moln och in i rummet. Katterna var storögt förvånade över att jag inte skulle iväg och springa någonstans denna fredag, såsom jag gjort alla tidigare fredagar de senaste två månaderna. Nänä, i min värld är november den perfekta månaden för återhämtning beträffande löpning och annan träning. Stilla sig och vända blicken inåt. Tid för reflektioner. Vilomånaden inleddes redan denna vecka med en halvering av löpmängden och så kommer det att fortsätta månaden ut. Mina åtta mil per vecka på cykel fortsätter dock som vanligt, men jag tänker aldrig på det som träning. Tio minuter styrkeövningar var och varannan morgon och kväll är en rutin och ritual som inte påverkas. Det blir dessutom klocklöst hela månaden och inget löppass över 15 kilometer (undantaget Sörmlandsleden den 9/11). Jag känner redan hur skön och uppskattad ”vilan” är för kropp och själ. Detta innebär att jag får tid till annat som behöver mitt fokus just nu.

Efter en stilla frukost slog jag på datorn. Kollade mailen och särskilt ett mail gjorde mig glad denna första dag av november. Det var ett mail från föreningen Sörmlandsleden med anledning av min fullbordan av leden, vilket lyder:

131101b

Den gångna veckan har annars handlat mycket om planer och planering. Här och nu har sin givna plats, men i andra sammanhang måste man ha framförhållning för att kunna njuta storartat av här och nu, där och då, längre fram. Vi är fyra äventyrliga långdistansare från Mälardalen som nu är anmälda till GL3D (Great Lakeland 3Day) första-maj-helgen nästa år. Bosse, Kerstin och Henrik från Västerås och jag själv från lilla metropolen Torshälla. Denna bergsultraorientering över tre dagar kräver en del att tänka på då all packning ska få plats i en vattentät bag på 59 liter och inte får väga mer än 13 kg och som körs till och från de två nattlägren! Har beställt bagen från Mountain Lite och så en ultralätt sovsäck, Yeti VIB 250. Återstår att inhandla i vinter är ett primuskök och ett lättviktstält från Hilleberg. November är som sagt en förträfflig månad för planering och för mig handlar det om att fundera på en alternativ B-plan till UTMB. Att springa Kungsleden lockar stort. Efter GL3D kommer jag stanna kvar en vecka för att vandra BGR (Bob Graham Round) i Lake District för att bilda mig en uppfattning om sträckan i praktiken. Sedan är det ju Vasaloppet i februari och nu på måndag kväll öppnar ju anmälan till Vätternrundan. Puh, tack och lov för november, D-vitamin och välbehövlig återhämtning!

Precis som november har börjat kommer månaden sannolikt avslutas lika glädjefullt. Lördagen den 30 november är det premiär för off-trailloppet Åda Wild Boar utanför Trosa. Ser fram emot att mingla med en skön samling trailsjälar och vi blir en klick stiglöpare från E-tuna som drar iväg till Åda.

131101c

Det känns onekligen som november kommer att bjuda på många ljusglimtar (inte minst i pannlampans sken) och risken (eller chansen) är väl att denna låååånga mörka månad passerar i raketfart. Den avgjort största ljuspunkten i månaden består annars i att Sörmlands första renodlade trailklubb kommer att se dagens ljus! Otroligt spännande att vara delaktig i dess födelse! En efterlängtad klubb för de som älskar stigen och obanade äventyr. Igår hämtade jag ut prover på tre olika tröjmodeller för trail/orientering från Trimtex. Nu ska klubblogo, färg och design utarbetas för tryck i december.

Ja, det lär inte gå någon nöd på mig i novembermörkret. Jag hoppas även att din månad kommer att fyllas med ro och ljuspunkter! På återseende.

131101d