Okt 042013
 

131004_aVad gör man på sin lediga fredag? SMHI hade lovat, nä, hur ska de kunna lova något när deras prognoser sällan stämmer ens för nästkommande dag. Nå, både yr.no och SMHI hade målat en stor fet sol på fredagen medan lördagens och söndagens väder tycktes passa för inomhussysslor. Hursom, så längtade jag till Sörmlandsleden och höstens tystnad i naturen! Funderade på att beta av några etapper i Nyköping, men av någon anledning kändes de kvarvarande etapperna mellan Mörkö-Trosa-Sillekrog mer lockande. Återvändsgränd-etappen mellan Trosa och Sillekrog fick dock bli en option, beroende på hur benen kändes. Då var det bara att planera logistiken och skriva ut etappkartorna. Det blev en tidig torsdagkväll.

Klockan ringde fredag morgon. Åh nää, fortfarande mörkt ute. Kostade på mig en snoozning, sedan var det bara upp och hoppa. Same procedur as usual. Skulle nog kunna köra hela pre-ultrapass-ritualen i sömnen, men katterna vill ha sin beskärda del av mat och morgonkel. Det började gry så sakta. Allt packat och klart. Fick bli Salomon Sense-12liters för att få ner överdragskläderna. Sedan var det bara att hojja iväg in till Eskilstuna station. Frost och bitande friskt. Hann med att köpa en stor latte innan jag hoppade på 07:17-tåget till Stockholm. Hoppade av i Södertälje Syd. Pendel till Järna och därifrån buss till Mörkö. Klockan nio var jag framme. Istället för att dra iväg direkt på etapp 57 tog jag en uppvärmningspromenad till Kasholmsberget  på etapp 58. För nästan fem månader sedan stod jag på berget tillsammans med vännen Alberto och njöt av den försenade våren. Då sprang vi den mycket läckra sträckan av Sörmlandsleden upp till Lida gård. Utsikten nu var minst lika häftig med den skillnaden att inga sjungande vårfåglar hördes. Njöt av utsikten, tystnaden och den värmande solen i en kvart. Sedan bar det av över bron till fastlandet och etapp 57. Etappen var riktigt fin och varierad med en del klättring upp till totalt tre fyra rejäla höjder som bjöd på skön utsikt. Stundtals tekniska stigar för att växla till hällmarker eller genom lummiga hassellundar (nästan vårkänsla). Sedan kom jag till strandmaderna i Tullgarns naturreservat och grusvägen där stod under vatten. Försökte med en omväg på själva maderna med än värre resultat då strumpor, shorts och merinotröjan blev översållade med kardborrar och något slags frö med envisa krokar. Hade varit smartare att bara plöja på längs stigen, för blöt och lerig blev jag i vilket fall som helst. Men vi stiglöpare med ballerinatendenser vill ju alltid tro att gräset är torrare på andra sidan staketet!

Väl framme vid Tullgarns slott valde jag att göra en avstickare till själva slottet. Ett kärt återseende. Har inte varit där eller i omgivningen sedan 70-talet. Hela området är klassiska fågelmarker. Vår fältbiologsklubb var där några gånger för att skåda fågel, men det var svårt att ta sig dit kommunalt, varför vi oftast valde Mörkö istället. Denna höstdag var det mycket tofsvipor på fälten, grågäss i viken och som kronan på verket kom en gammal havsörn och skrämde upp allt i fågelväg. Läckert! Såg en fågelskådare ute på fälten, men kände inget behov av att ränna ut och snacka med vederbörande.

Efter visiten vid slottet fortsatte jag så på min färd på nästa etapp, 56. En riktig läckerbit till etapp! Underbara stigar och en sträcka med hällmarker som var så fantastiskt vackra och jag har inte sett några liknande på någon annan sträcka. Normalt brukar hällarna och de omgivande bergspartierna vara skrovliga, men dessa var mer som slipade havsklippor, släta och rundade. Skitläckert helt enkelt. Det var häftigt att springa i närheten av innerskärgårdens vatten i stort sett hela tiden. Vid Stensund stannade jag till vid en minnessten, Ormen Friske, och läste om dess tragiska bakomliggande historia. Stannade även till i Stensunds hamn och njöt av det nästan öppna havet. Liksom 57:an var denna etapp väldigt varierad och jag njöt hela vägen till Trosa, för att sammanfatta Sörmlandsledens längsta etapp på 21 km. Väl i den pittoreska och vackra vattenstaden Trosa beslutade jag att skippa etappen på 16 km till Sillekrog, då bussarna därifrån till Vagnhärad inte går alltför ofta. Jag hade redan avverkat 35 km och hade dessutom 7 km monoton transportlöpning kvar till Vagnhärad för att ta tåget hem. Totalt 42 kilometer fick räcka denna dag, tyckte både jag och ödet unisont.

Nötte på längs cykelbanan. Solen sken och jag hade medvind! När jag kom i höjd med Åda gård fastnade mina ögonen på några vepor intill butiken i ena hörnet. Jag var tvungen att kolla igen, blinka några gånger och så tokstirra. Fanns ingen butik där när jag sprang förbi efter mitt tredagarsäventyr på Sörmlandsleden i slutet av augusti. På veporna stod det Inov-8 och Art of Running! Shit, inte fan kan jag bara springa förbi, utan att titta in. Ett missat tåg är väl inte hela världen. Det går fler. Sagt och gjort svängde jag av mot butiken och steg in. En civilklädd traildonna stod och snackade med killen bakom disken, som direkt kom ut i butiken och skakade hand och presenterade sig som Anders. Jag kollade in sortimentet medan donnan och Anders snackade klart. Wow, bara trail och off-road skor, kläder och tillbehör i samma anda. Anders och jag började prata och det visade sig att vi hade en hel del gemensamt samt lika syn och tankesätt beträffande löpning, utan att gå in på detaljer här och nu. Det var riktigt trevligt och upplyftande och snacka med Anders, särskilt som det kändes att den nya bekantskapen skulle kunna leda till intressanta och gemensamma aktiviteter framöver! Spännande minst sagt. Har du vägarna förbi Trosa så titta in i Anders butik eller på hans hemsida (som snart är klar) Art of Running. Haha, mina löpäventyr bjuder alltid på oväntade och överraskande möten, inte bara i själva naturen och dess djurliv. Att jag precis missade tåget när jag kom till Vagnhärad gjorde därför inte så mycket. Jag fyllde istället på energidepåerna med en hamburger-tallrik, kall cola och kaffe på den lokala pizzerian. Hemfärden gick sedan som på räls. En härlig höstdag är till ända och jag bjuder som vanligt på ett gäng bilder från dagens löpäventyr. Ha en skön helg på er!

För den som är intresserad av hur det ser ut på min Sörmlandsledskarta med avverkade respektive återstående etapper liksom länkar till varje story och GPS-rutter kan kika in på www.seawatching.net/sormlandsleden

131004_b 131004_c 131004_d 131004_e 131004_f 131004_g 131004_h 131004_i 131004_j 131004_k 131004_l 131004_m 131004_n
131004_o
131004_p 131004_q 131004_r 131004_s 131004_t
131004_z5 131004_u 131004_v 131004_x 131004_z 131004_zz 131004_zzz
131004_zzzz