Sep 242013
 

Det drar ihop sig till Lidingöloppet! Återhämtningen från bergsultran i England för 1 1/2 vecka sedan har gått fint och enligt förhoppningarna. Första lätta distanspasset i fredags och ett lågintensivt tvåmilapass i söndags. Det kändes bra även om spänsten och klippet i steget inte infunnit sig ännu. Ankeln är helt återställd. Idag blev det ett simpass på 1200m. Imorgon blir det ett tempoväxlingspass på 5 km i OK Tors kuperade spår. På torsdag återigen ett simpass för att köra igenom hela kroppen och framför allt för att mjuka upp höger sätesmuskel. Det är fascinerande det där med att en annan träningsform kan kurera en känning i ett muskelområde som uppstått genom löpning. Förmodligen handlar det om en snedbelastning, men så fort jag börjar känna av höger sätesmuskel är ett bröstsimpass på 1-2 km dundermedicinen. Känningen eller den molande värken är bortblåst i flera veckor, ibland månader. Men för att återgå till den aktuella uppladdningen blir det softish på fredag. Tåget upp till storstan för att träffa vänner och strosa på stan för att avsluta dagen hos mamsen. Gör givetvis en smash and grab ut på Lidingön för att hämta nummerlappen så jag kan ta det cool på lördagmorgon fram till starten 12:30. Stämt träff med Alberto, Rikhard samt några andra gaseller och åldersstigna antiloper timman innan start.

Uppladdningen går således enligt plan, men i slutändan är det dagsformen som får avgöra om jag ska göra ett försök att springa på silvertid i år igen och kanske kapa någon minut på förra årets tid (2:12). Förra årets Lidingölopp var egentligen mitt tredje och sista, då jag till slut lyckades med att springa hem silvertidsmedaljen. Nå, riktigt så blev det inte i och med satsningen på klassikern. Tänkte som så att ska jag göra klassikern så är det nu när jag har en bra startplats på LL. Från startfält 1B har man alla förutsättningar att springa helt i sitt eget tempo med få omspringningar. I skrivande stund känner jag löparsjälen i mig glöda och den pirriga längtan efter att ställa sig på startlinjen växer sig allt starkare för var dag. Tack och lov kommer fredagen med alla trevliga distraktioner emellan och minimerar risken för att bli övertaggad.

Den stora frågan just nu är skovalet. Jag har velat fram och tillbaka. Haft skoseanser med de tilltänkta paren på köksgolvet, men deras auror har varit undanglidande oklara och den där magiska utstrålningen har inte varit så där övertygande stark från någon av kandidaterna. Mina gröna sköna snabba Tarther är förvisso mina mest meriterade trotjänare, som burit mig på de två senaste Lidingöloppen (2:18 2011 och 2:12 2012), sub40 på milen, PR på 5000m, SUM 2011 och 3:08 på Vintermaran förra året. De har dock mist den lilla dämpande förmåga de en gång haft. Nötta och trötta har de blivit på ålderns höst, men erfarna och underbart sköna är de fortfarande! De två utmanarna om min gunst är Asics Fuji Racer och Inov-8:s  F-lite 230. Fuji-dojjorna är tighta och väl inkörda på LL:s typ av underlag och på långa distanser. F-Lite-skorna sitter klockrent och har en låg drop med samma löpkänsla som mina Tarther, men jag har aldrig sprungit med dem längre än 15 km på ett pass. Jag får göra en slutgiltig test i OK Tors spår imorgon. Två par får dock följa med till Stockholm och givetvis kommer ett av paren vara gröna. Det slutliga svaret på skofrågan får ni därför vänta på till söndag. Väderprognosen för lördagen ser klockren ut med växlande molnighet och runt 12 grader och måttliga nordvindar. Så, på återseende och stort lycka till alla ni som ska springa i helgen, Lidingöloppet så väl som Berlin Marathon!

130924a