Jun 292013
 

Veckan som gått sedan Zugspitz har färgats av tankar, tillbakablickar och återhämtning, ja, och så en viss välkänd tomhet förstås. Den tidiga euforin ersattes snart av ett vakuum som nu gått över i ett fridfullt lugn. Jag har summerat, analyserat och skött om kroppen på bästa tänkbara sätt. Zugspitz, var på sitt sätt min hitintills tuffaste ultra och tillika extremaste utmaning. Allt handlar dock om hur väl förberedd man är på det som väntar. Efter att ha bearbetat alla intrycken och låtit de sargade musklerna återhämtat sig kan jag bara luta mig tillbaka och njuta. Jag är supernöjd med min insats och att mitt upplägg höll hela vägen. Av totalt 573 startande på 100km-distansen kom 449 i mål, vilket säger en del om banan. Jag är med andra ord riktigt stolt över min 78:e plats och sjätteplatsen för +50. Jag hade faktiskt aldrig några djupa dippar, men insåg att jag behöver träna ännu mer uppförsbacke inför liknande bergsultror i framtiden. Utförslöpningen sitter däremot som en smäck, vilket är avgörande om man vill spara krafter och vinna en massa tid. Enda gången jag var riktigt orolig var när jag mellan 70-80 km fick krampkänningar på insida lår, trots att jag var noga med att ta en endurolyteskapsel i timman, men jag tror orsaken var en kombination av trötta muskler och för stunden monoton löpning på flacken. Så, jag slappnade av ordentligt, la in några löpskolningsvarianter och körde ”silly walks” i uppförsbackarna. Därefter hade jag inga fler krampkänningar.

Veckans första återhämningspass på sex kilometer i onsdags gav klara besked på att kroppen och låren var långt ifrån återställda. På torsdagen blev det skonsam våtdräktssimning i Mälaren och igår kväll sprang jag 12 km på den vackra grusvägen längs Eskilstunaån till Ekeby våtmark. Svalt, skönt och stilla. Skrattmåsarnas ungar i våtmarken var nästan flygga och de är vid denna tid fantastiskt vackra. Jag provade att köra snabb utförslöpning från kvarnberget och sista kilometern progressivt i 4:30/45-fart. Kändes att återhämtningen gått förvånansvärt snabbt, men jag väljer att skynda långsamt med lågintensiv löpning framöver. Känslan av välbefinnande växer sig starkare. Jag kan höja blicken och se fram emot de stundande utmaningarna: Vansbrosimmet nästa söndag och Swissalpine K78 den 27/7.

Från Zugspitz fick jag även med mig 3 poäng till UTMB och tar jag mig i mål på Swiss (2 poäng) har jag de nödvändiga 7 poängen för en anmälan till UTMB i december, men sedan får lottningen i januari 2014 avgöra om det blir en plats på startlinjen. Den dagen, den glädjen (eller sorgen). Just nu ser jag mest fram emot morgondagens pass på Sörmlandsleden med vännen Erik J. En fin och varierad sträcka mellan Hälleforsnäs och Flen på 25 kilometer. Livet fortsätter!