Jun 062013
 

…eller det blir sällan som man tänkt sig och felspringningar börjar bli mer regel än undantag för min del. Fast det är väl det som är lite av tjusningen med skön löpning i skog och mark med optimistiskt sinne. Fram kommer man alltid, någonstans, som jag förtröstansfullt brukar upprepa inom mig (mellan de högljudda svordomarna;) Och hem kom jag också, annars hade du omöjligen kunna läsa dessa rader.

Nå, Nyköping och Oxelösund bjuder på ett gäng etapper och rundslingar på Sörmlandsleden, men de hänger inte ihop varför jag kommer att få ägna ytterligare ett par dagar för att täcka in samtliga. Igår onsdag hade jag studerat etapperna i området. Vilka skulle jag få ihop, utan att det resulterade i en ultradistans? Vill inte äventyra formen just nu med bara två veckor kvar till Zugspitze. Blev rejält sugen på Femörehuvud och Furön utanför Oxelösund. Till Furön och etapp 44:4 krävs båt, så jag ringde och bokade en eka för fyra timmar hos Oxelö Krog/Bygdegård, då det inte går någon reguljär båttrafik till ön. Det var bara att gå och lägga sig tidigt och drömma om stigar längs havsbandet.

Upp och hoppa på Nationaldagsmorgonen. Svepte en grön rawfood-drink och svalde en banan. Fyllde softflarrorna med Fizz och en liten med Hammer. Tog den skönaste av ryggorna: S-Lab 5-liters utan vattenblåsa. Ja, och så det permanenta trotjänarna Trailroc 245:orna förstås. Sedan var det bara att hojja in till Eskilstuna för att ta bussen till Nyköping. Redan riktigt varmt på morgonen. Var förberedd och insmord med solskyddsfaktor 25. Inte direkt en expressbuss: 1 timma och 40 minuter senare var jag i Nyköping. Staden sov fortfarande trots att klockan var nästa 10. Försökte utläsa på de medhavda kartorna var de olika etapperna startade. Med lite tur kom jag på 45:1. Nå, så här efteråt vet jag inte om jag kan kalla det tur. Rundslingan följde strandlinjen hela tiden och mer än halva etappen handlade mest om mudracing på strandängarna och hade jag kommit från andra hållet hade jag vid Linudden fått reda på att den sträcka jag nyss sprungit inte underhålls för tillfället. Tänk om samma information stått att läsa från det håll jag kom. Det var tuff och lerig löpning, men genom väldigt fina marker som betade strandängar. Kom väldigt nära en räv, och ett stort gäng nyfikna kvigor som stod mitt på stigen jag sprang på. Strandängarna huserade strandskator, rödbenor och gulärlor. Sista sex kilometerna gick genom gammal fin tall- och granskog. På en kilometerlång sträcka var granskogen full av lummiga hassellundar. Ovanlig blandning! Kom sedan till Strandstugeviken, som även är en mycket fin och välkänd fågellokal.

Det var väl vid Strandstugeviken allt började gå snett. Kollade klockan och upptäckte att löpningen tagit längre tid än förväntat och att jag där och då egentligen borde ha befunnit mig vid Gamla Oxelösunds fiskeläge för att kasta loss ekan. Det var även där och då som idén att ta en genväg genom skogarna till Oxelösund föddes. Resten kan sägas vara preskiberad historia. De kartor jag hade överlappade inte riktigt och det var i skarven av kartorna jag sprang vilse. Kom till Janstorpsmossens terrängspår, som bestod av breda fina terrängspår typ LL, vilka slingrade sig genom gammal fin granskog och ädelskog. Sedan tog jag av från slingan mot en riktning där Oxelösund borde ligga. Det blev en hel del obanat genom doftande liljekonvaljskogar, träsk, sanka strandängar, kohagar, elstängselström genom kroppen. Kom efter mycket om och men på Sörmlandsleden vid Stjärnholm, där jag tog en paus i den fina parkens skugga med en kall cola och en fet magnum. Insåg att jag inte skulle hinna ner till Femöre och Furön, om jag ville komma hem idag.

När jag softat klart i parken var det bara att ta 44:1 tillbaka till Nyköping för att ta 16:08-bussen tillbaka till Eskilstuna. Etappen var riktigt jäkla fin, men förmodligen inte särskilt nyttjad då stigen var riktigt smal och närmast försvunnen under blåbärsris och ljung. Skrämde skiten ur ett par vandrare som jag kom ikapp, trots att jag harklade och hostade sjutton gånger. Riktigt härlig trailrunning i god fart. Kom ut på en asfaltsväg. Kollade klocklan. Valde att ta asfalten de sista kilometerna till Nyköping för att hinna med bussen. Låg och malde i 4:55-fart i gassande sol. Skönt att få avsluta dagen med lite progressiv löpning. Kom så till slut till järnvägsstationen 15 minuter innan bussavgång. Inhandlade en kall cola och en stor latte. Jaha, dagens löpning resulterade i +42 kilometer. Nu blir det vila i ett par dagar! Och det var riktigt spännande att studera GPS-rutten vid hemkomsten. Snacka löpkringlor! Totalt noterade jag 56 fågelarter varav det roligaste var två sjungande rosenfinkar och en skogssnäppa med ungar i ett vackert litet skogskärr. Mina sköna och pålitliga Trailrocs förärades ett skumbad och det är nu dags att fiska upp dem. Jag avrundar som jag brukar med ett gäng bilder från dagens löpning som inte riktigt blev som jag tänkt.