Maj 172013
 

Det sägs att löpning är den enklaste idrotten att utöva! ”Bara snöra på sig skorna och ge sig ut!” Om man nu inte är en löpande skofetischist och drabbas av beslutsångest framför skohyllan. Ja, som löpare kan man välja att hålla det enkelt eller snöa in på prylar. Fast å andra sidan förenklar en del prylar diverse löpäventyr och specifika inriktningar, ursäktar jag mig med. Jag kan också avslöja att jag begränsat innehållet i min skohylla rejält, men det är ett ämne för ett inlägg längre fram. Idag ska det handla om Salomon. Nä, inte deras terräng-klack-sko Sense Mantra som redan är förpassade till hyllan med promenadskor, utan deras vätskeryggor och skvalpfria soft flasks.

Under hela förra året sprang jag mina ultralångpass med en totalmoddad Salomon Revo. Min lokala skomakare gjorde underverk med den lätta och billiga ryggan och i vilken jag installerade en 1,5 liters blåsa. Inför 2013 och dess äventyr kände jag att det var läge för en ”riktig” vätskerygga. Valet föll på Salomons Skin Pro 10+3 som nu hängt med i ett halvår. Jag har trivts bra med den och jag gillar verkligen en rygga med flaskhållare framtill. Jag har dock velat ha en lättare variant utan vätskeblåsa såsom Ultimate Directions AK race-vest, men den är helt omöjlig att få fatt i. De tar slut i samma sekund som de når hyllan hos återförsäljarna. Trist som fan!

Men så av en händelse läste jag att Salomon utvecklat båda sina flaggskepp till vätskeryggor: Advanced Skin S-lab 5 och 12 (siffrorna anger packningsvolym i liter). Årets modeller har bland annat större och djupare flaskhållarfickor. Beställde därför en 5:a för att ha på turer utan vätskeblåsa samt två 0,5 liters soft flask signerade Salomon. När jag fick ryggan plockade jag bort blåsan. Den satt verkligen tight och skönt. Ett par dagar senare kom softflarrorna. Döm om min besvikelse när jag snabbt insåg att de fyllda med vätska var alldeles för långa för Salomons ”nyutvecklade” flaskfickor! Hade flaskorna varit tre fyra centimeter kortare och istället bredare hade de fungerat perfekt. Nu dinglade överdelen på flaskorna som några halvslappa extratuttar. Avtändande. Vet inte riktigt hur Salomon tänkt och till vilka av deras löparprodukter dessa skulle användas. Skickade feedback till Salomon och fick ett bra svar att de varit otydliga i informationen. Flaskorna är bra. Ingen tvekan om det. Smidiga och inget skvalpande! Men hur fasen skulle jag lösa det. Funderade på att be min skomakare sy fast några resårband. Men lösningen fanns där framför näsan hela tiden. Så sjukt enkelt och nästan uttänkt. Jag hade slagit knut på resårbandet i flaskhållarfickan, då det var så långt, och jag hade tänkt klippa av det, men… vad, men, jo, öglan går ju att fästa i resårlåset högre upp på bröstbandet och därmed hålls tuttarna på plats (se bild nedan). Ibland blir man euforiskt glad för så lite.

S-Lab 5:an är verkligen skön, smidig och fuktionell men en vikt på 330 gram. Hade den senast på Sörmlandsleden och valde den då jag visste att det fanns flera kallkällor där jag kunde fylla på flaskorna. Kommer inte använda 5:an med vätskeblåsa. I huvudfacket baktill fick jag plats med överdragskläder, mobil, bananer, kartor, handskar och två 33.or med vardera Hammer och Fizz. I sidofickorna hade jag Flapjacks och Nötcréme. Önskvärt hade dock varit att sidofickorna varit öppna med ytterligare en drakkedjeförsedd ficka utanpå, som på 12:an. I de mindre bröstfickorna på vardera sida hade jag kamera och kort av olika slag. Alltså ingen rygga för kan-vara-bra-att-ha-med-sig-personligheter.

Då jag var så nöjd med 5:an slog jag till och beställde årets modell av 12:an också, som jag alltså hämtade ut idag. Min Skin Pro 10+3 är förvisso skön, men med två men; sömmarna på de justerbara och kardborrförsedda axelremmarna är hårda och känns (irriterande mycket)  om man bara har en tunn funktionströja på sig samt att den – av någon anledning – känns rätt baktung med fylld vätskeblåsa och packning. 12:an är ju tillverkad i tre storlekar (XS/S, M/L och XL) varför själva västen är tillverkad i ett stycke, utan skarvar som kan skava. Till skillnad från 5:an har 12:an inga resårlås där man kan fästa flaskhållarnas resårband för att hålla softflarretuttarna på plats. Å andra sidan kommer jag använda 12:an med vätskeblåsa och har därför beställt softflarror på 237ml, i vilka jag kommer att ha Hammer och Fizz i fickorna framtill. Ryggan har väldigt många fickor! Förutom två bröstfickor, två rymliga och öppna sidofickor med ytterligare två blixtlåsförsedda fickor. Utrymmet baktill har hela fem fickor! Vikten ligger på 530 gram. Jag ser verkligen fram emot att få inviga ryggan på min tvådagars löptripp genom Kolmården den 30-31 maj med övernattning på Stavsjö vandrarhem.

Så, kära läsare, nu har jag luftat min nördiga ådra. Till er som överlevt så här långt vill jag bara önska en god och sommarskön helg. Tornsvalorna har kommit. Det är sommar. Nu ska jag ta en latte på balkongen!