Maj 052013
 

Ja, så har det 28:e VIK-loppet gått av stapeln. När jag tackade ”ja” till att ta över tävlingsledarskapet för ett par månader sedan hade jag – tack och lov – ingen aning om vad jag sa ”ja” till. Hade ingen aning om hur mycket bakomliggande fix och pyssel det är att anordna en tävling. Jag är oerhört lättad över att VIK-loppet inte längre går i stadsmiljö. Att få ihop frivilliga funktionärer/banvakter är långt ifrån lätt. Smolket i bägaren var att vi på grund av snö- och isläget i Vilstas terrängspår blev tvungna att flytta fram tävlingen och för att vara helt säkra valde vi lördagen 4 maj som nytt datum. Tyvärr krockade flytten med Lidingö Ultra, Kungsholmen Runt och Björnlunken, varför runt 20 föranmälda löpare föll bort. VIK-loppet har av tradition alltid legat i april, då det förvisso är mer tunnsått med löptävlingar men å andra sidan lite riskabelt vad gäller framkomligheten i terrängspåren. Nå, över vädret kan ingen råda och de löpare som kom skulle minsann få bästa möjliga service!

Per-Arne med målvagnen i släp hämtade upp mig utanför klubblokalen på lördag morgon samtidigt som jag fått telefonsamtal från Eskilstuna discgolf att även de skulle ha tävling i Vilsta. Så det blev en del att reda ut vid framkomsten och givetvis hittade vi en bra lösning för en dags samexistens. Det hela flöt på hur bra som helst. Vilstaveteranerna Börje (grundaren till VIK) och Hilding var redan på plats och var i full färd att plocka fram allt ur boden. P-A och gubbarna ordnade med målområdet medan jag fixade med kanslidelen och discgolfsekretariet. Alla funktionärer började droppa in och de inledde med en fika. Bosse och jag tog skyltar och snitslar och gick hela ”gula femman” för att märka upp tveksamma passager, även om vi hade bankvakter för de mest kritiska stigdelningarna/-korsningarna. Det blev en riktig skön tur i skogen. Solen lös och det var riktigt varmt. Kul att få en lång och trevlig pratstund med Bosse.

När vi kom tillbaka var all funktionärer på plats och antalet löpare var uppe i rekordlåga 16 stycken. Inga i ungdomsklasserna, utan dam och herr i tävlings-(9,2 km) och motionsklassen (4,6 km). Det gick således nästan en funktionär per löpare. Snacka service! Kjell var speaker och skötte det galant och informerade hela Vilsta om dagens förhandsfavoriter och att vi hade internationell medverkan i form av Isabelle Horn från Tyskland som under sin Sverigevistelse tränat med Ärla IF. Jag stämde av allt var sin ordning. Strax innan 13 radade den tappra och glada skaran upp sig vid startlinjen. Ingen trängsel här inte. Jag drog fram pistolen: ”På edra platser     färdiga     PANG!”

Gula femman är en rätt tuff bana och att köra den två varv är ingen lek. För att citera tvåan i tävlingsklassen, Henrik Eketjäll: ”Jättenöjd med tiden också. Höjdskillnaden på banan är 55m och detta ska bestigas två gånger eftersom det var 2 varv. Totalt antal stig-meter 137m.” Runt 2,5 km fick vi rapport om att Ole Kling var i klar ledning. Han var anmäld i motionsklassen och vid målgång uppstod diskussion om han skulle fortsätta ett varv till. Efter en halvminuts(!) orerande med Kjell fortsatte så Ole ett varv till! Strax efter 20 minuter kom fler löpare in för varvning medan Leif Denander sprang in som segrare i herrarnas motionsklass på 20:45 och i damernas flög Isabelle Horn in på 22 blankt. Sedan var det ytterligare väntan på löparna som var ute på sitt andra varv. Ole Kling kom inte oväntat ”rinnande” ner för backen mot målgång och fick sluttiden 39:23! Riktigt fin tid, med tanke på att han hade klarat 38-någonting om han kört på efter första varvet. Bland damerna sprang Mona Wolfram Almén säkert och stabilt hem segern och tog dessutom hem hederspriset (tre segrar krävs) på tiden 42:37. Flera av de övriga gjorde mycket fina tider och satte nya PB:n. Vid två-tiden var det prisutdelning vid raststugan och därefter gavs lite tid för en del snack innan det var dags att packa ihop allt. Köra målvagnen till IP Skogen och sedan till klubblokalen för att fixa det sista. Väl hemma gav jag mig ut på en meditativ kvällsrunda i terrängen. Somnade utmattad med leende vid halvnio på lördagkväll.

Vaknade utsövd 11 timmar senare och vis av gårdagen började ofrivilliga planer om nästa års VIK-lopp smidas. Till sist vill jag bara tacka alla goda funktionärer för gårdagens helhjärtade insats: Jack, Börje, Hilding, Per-Arne, Kjell, Gun, Olle, Bosse, Monika A, Monika L, Bengt-Åke, Lars och Stefan! Vi ses på nästa års VIK-lopp!