Mar 232013
 

Hade siktat in mig på att få till ett längre långpass denna helg med tanke på att TEC bara är tre veckor bort. Visste inte heller hur benen skulle kännas efter fredagens intervallpass. Nå, det är bara förbereda sig på bästa sätt sedan är det bara att lyssna av kroppen efter första fem kilometerna.

Sagt och gjort. Steg upp vid åttasnåret. Strålande väder utanför! Körde en 60 cl boostdrink bestående av avocado, grönkål, spenat, rödbeta, morot, spirulina, chiafrön och en näve mixade nötter som kördes i blendern. Satt sedan och jobbade med tävlingsinbjudan till VIK-loppet lördagen den 20 april. Två timmar senare var det så dags för en stadig grötfrukost. Bröt av arbetet vid datorn med att plantera fyra sorters chilifrön. Efter någon timma var det dags för en stor latte och slutförandet av inbjudan. Hela förmiddagens upplägg var faktiskt noga kalkylerat vad gäller energiintag och jag ville ge mig ut först när solen stod som högst. Så, strax efter lunch var det dags att svida om till löpdressen. Klarblå himmel, inte mycket till vind och 1 plusgrad!

Mina sköna Asics Fuji Racer fick äran att följa med ut idag. Måste hitta en ny skön mängdsko. DS Trainer 18 bjuder inte alls på samma komfort och löpkänsla som föregångarna. Tog vägen längs Torshällaån och begav mig sedan ut mot Mälaren. Tog den fina fuktiga grusvägen som glittrade i solen mot Ängsholmen. Grönfinkar, steglitsor, nötväckor, blåmesar och talgoxar sjöng för fullt. Glad i hjärtat betade jag av alla små grusvägar och dokumenterade de – för en fågelskådare – härliga vägnamnen. Kollade om Tomas och Ulrika var på plats i sin idylliska stuga, men icke. Tog en sväng till sjöscouternas stuga ytterst på Ängsholmen. En ringduva hoade sitt karaktäristiska ”men gå då, ändå”.

Kroppen och benen gillade läget. Om jag där och då svängt av för en aurafotografering hade det sannolikt resulterat i ett färgsprakande foto. Kände att det var optimalt att springa hem en maradistans idag. Jag for vidare till Mälarbaden och alla de vackra husen. Stannade till vid Solvik. Njöt av den värmande solen medan jag drog i mig en nötcreme och en flarra Fizz. Sedan vidare mot Nyby och grusrakan längs ån till Ekeby våtmark. Hade ett skönt flyt i tempo. Med barmarken kommer farten;)

Stannade till en minut i fågeltornet i Ekeby våtmark. Tre sångsvanar låg i en av dammarna och lät höra sin vemodigt klangfulla sång. Annars inga nyanlända våtmarksfåglar. Drog vidare. Innan Fröslunda stannade en bil lite mystiskt längre fram. Kom närmare och ut ur bilen hejade en glad Maria E! Fem minuter senare tutade en suv och någon fluffig tjej som vinkade innefrån bilen. Efter 28 kilometer är man rätt trög i pallet, men polletten trillade ner: Soffan! Malde på längs ån och över Skjulsta vidare till Vilsta och så vidare längs med ån in till stan igen.

Benen var villiga och kroppen njöt av ansträngningen. Låg på en fart mellan 4:40-5:00 och det kändes komfortabelt. Från E-tuna blev det cykelvägen hem till Torshälla med en sväng via Årby för att slippa trafikbruset.

Väl hemma. Stoppade klockan: 43,02 kilometer på 3:32:36 (4:57 i snitt). Schysst tid för att vara ett träningspass, särskilt som jag höjde tempot efter 20 kilometer (GPS-rutt för den som är intresserad). Skönt träningspass som flöt på fint i jämnt tempo hela vägen. Inga dippar alls. Bådar gott inför TEC. På fågelfronten noterade jag flera sjungande koltrastar och tre hoande ringduvor, totalt 36 fågelarter. Stjärtmes var roligast. Rundar som vanligt av med ett gäng bilder från dagens endorfinpass. Ha en fortsatt skön helg med vårlig löpning!