Sep 112012
 

Jag är mycket en här-och-nu-människa, men ibland krävs en del planering för framtiden, även om jag inte vet om jag vaknar imorgon bitti. Efter sommarens höjdpunkt, Swissalpine, föddes drömmar och tankar om nya utmaningar. Där och då bestämde jag mig i alla fall för att springa Swissalpine igen nästa år. Där jag bodde i Klosters fanns också Martin och hans tyska ultravänner, som även de sprang 78K. Ett schysst gäng och de tyckte att jag skulle komma ner till dem i juni nästa år för att springa bergsultran Zugspitz på 100 km och 5400 höjdmeter. Men jag har även en liten dröm i form av en 50-års present till mig själv att springa ”lilla” UTMB 2013, det vill säga CCC (Courmayeur Champex Chamonix) på 100 km och 5600 höjdmeter. För att kunna anmäla sig till CCC krävs minst två poäng från en godkänd ultratrailtävling, vilket lyckligtvis är vad ett genomfört Swissalpine 78K ger. I december öppnar anmälan till CCC och januari 2013 sker lottningen. Det finns alltså inga garantier för att få en plats bara för att man kvalificerat sig poängmässigt. Det är ödets lott som gäller.

Drömmarna kunde ha svävat kvar där i det blå, om inte Johan börjat fundera och drömma om självaste UTMB 2014, vilket givetvis smittade av sig med minimal inkubationstid. Plötsligt öppnade sig en ny dimension och tankar om en långsiktig plan, både vad gäller träning och val av lopp (för att få ihop poäng till UTMB: 7 poäng på max tre godkända tävlingar). Långdistansaren Bosse, som ska springa UTMB 2013, delade snällt med sig av förberedande info. Både Zugspitz och CCC berättigar till tre poäng samt Swissalpine som ger två poäng och jag får tillgodoräkna mig även årets Swissalpine. I helgen öppnade så anmälan till TEC. Satt och vaggade som en ambivalent anka framför datorn. Nä, 16 monotona milvarv lockar inte, även om TEC 100 miles är kvalificerat för tre poäng till UTMB. Efter mycket velande anmälde jag mig nyss till 50 miles, främst för den sociala biten, men även som ett vältajmat ultrapass och tidigt formbesked. Så, det var lite av mina planer framöver. Åter till nuet. Imorgon är det KM på 5000m med Vilsta IK. Ska jag putsa mitt PB på 18:58 från förra året tro? Den som lever får se.