Sep 032012
 

Vilken dag! Startade morgonen 04:40 med att laga gröt åt tio skådarpolare, sedan iväg till Nabben. Måndag. En bil på parkeringen! Vi klev ur och jag upptäckte en jagande hornuggla över Kolabacken intill. Det märktes att Falsterbo Bird Show och helgen var förbi, då vi bara var ett 40-tal skådare på Nabben under morgontimmarna. Träffade några gamla fågelskådarvänner, bland annat Ulf Ståhle, som jag rest tillsammans med i Jemen. Morgonen gav trevliga artar som fältpiplärka, rödstrupig piplärka och smalnäbbad simsnäppa. Sedan bar det av till Annas konditori för en snabbfika i sommarvädret. Hälften av gänget gav sig sedan av hem till Stockholm, medan vi övriga drog till kanalen för skåda rovfåglar. Moderata västvindar och övervägande klart skapade den nödvändiga förutsättningen: termik (varma uppåtvindar) för de seglande rovfåglarna som behöver höjd för att kunna korsa sundet till Danmark. Det blev en mycket minnesvärd eftermiddag i bästa sommarvädret vid kanalen. Vid halvelva började de första bivråkarna och ormvråkarna komma glidande från ”fastlandet”. Rovfåglarna kom på löpande band. Det var glador, sparvhökar i mängd, hela tre pilgrimsfalkar, några lärkfalkar, tornfalkar, en brunglada, havsörn, en elegant stäpphökshona och inte mindre än tre mindre skrikörnar! Att få se tre mindre skrikörnar i Sverige på en och samma dag är något som förmodligen bara händer en gång i ens liv. Stämning var på topp bland alla skådare vid kanalen. Delad glädje är sannerligen dubbel glädje.

Vid tretiden så ebbade rovfågelsträcket ut, förutom att det pumpade på med sparvhökar. Jag bestämde mig för ett långpass på Falsterbohalvön, medan polarna drog till Foteviken för att skåda fågel. Luften var ljumt varm, himlen azurblå och vinden fläktade svagt. Jag snörde på mig skorna, fyllde en handflaska med vatten och tog mig över huvudvägen till den gamla banvallen. Skön grusväg som ledde till Skanör. Kände mig plötsligt naken utan min handkikare runt halsen. Att springa genom veritabel fågellokal utan kikare är lite av att utsätta sig för en mental prövning. Tänk om… Fortsatte hursomhelst mot de norra delarna till Skanörs kyrka, vidare över norra Flommen till Revlarna för lite strandlöpning. Insåg snart med besked att jag hamnat på nudistdelen, så jag vände tillbaka. Följde sedan en smal grusväg längs hela Flommens fina våtmarksområde ner till fyren i sydväst. Därefter blev det lite kryssning genom Falsterbos små bygator som kantas av pittoreska hus. Hittade så småningom tillbaka till banvallen och efter 20 kilometer landade jag på vårt soldäck, där polarna softade i solen, vad annars. Ljuvlig löpning, utan en tanke på distans eller tid. Det fick bara bli som det blev helt enkelt och det gick bra utan kikare.