Sep 012012
 

Efter lattefrukost med vännerna Janne och Hubbe på fredagsmorgonen bar det iväg till Falsterbo. Efter en stabil non-stop-körning nådde vi Falsterbo strax efter lunch. Slängde in packningen i den hyrda villan i Ljunghusen. Därefter till Falsterbo kanal, men eftersom det var övervägande mulet och därmed dåliga förutsättningar för sträckande rovfåglar, drog vi vidare in mot sjöarna i Skåne för att leta mindre skrikörn. De flesta utkikspunkterna kring Havgårdssjön var ”upptagna” av andra skådare, men vi var lite innovativa. Gott om vråkar glador, sparvhökar, tornfalkar och enstaka lärkfalkar. Vi körde förbi punkt 106 och ställde oss på en plats med bra utsikt över landskapet. Rödglador hängde över bokskogsdungarna. Hubbe hittade en havsörn som låg i vinden. Några minuter senare kom en ny havsörn inseglande och till vår förtjusning mobbades den av en läcker brunglada. Ibland händer allt snabbt. Plötsligt kommer en mindre skrikörn flygande kanonfint. En läcker raritet. Den visar upp sig suveränt fint innan den sakta glider bort. Fem minuter senare kommer ytterligare en mindre skrikörn och strax efter den samma fågel som tidigare. Två snygga mindre skrikörnar inom loppet av en kvart! Vi avrundar inlandsexkursionen med en sväng till Näsbyholmssjön för att kolla in ett par svarthalsade doppingar. Sammanfattningsvis en kanoneftermiddag med totalt 12 arter rovfågel! På kvällen kom resten av ligan. 10 goa fågelskådare samlade i huset.

Lördagmorgon hoppade undertecknad upp vid 04:40 för att fixa gröt åt alla, sätta på termosvatten och kaffe. Frukosterandet fungerade fint, trots att vi var tio personer. Sedan bar det av till Nabben innan solen en gott upp för att få en bra plats på udden. Då det är Falsterbo Bird Show var flera hundra fågelskådare att vänta på Nabben. Så blev det också. Träffade många goa vänner som jag inte träffat på länge. En stängshök drog förbi, tre underbart vackra dvärgmåsar ”dansade” omkring utanför udden och ståtliga pilgrimsfalkar satt ute på Måkläppen. En strålande morgon på många sätt! Vid 10-tiden var det dags att omgruppera. Till det alltid lika självklara Annas konditori vid Ljunghusen, för latte och annat sötare energiintag. Därefter dags för Falsterbo kanal, där ett 60-tal skådare redan fanns på plats, däribland min vän Kristoffer. Det blev fem underbara timmar där i strålande väder och mycket sträckande rovfåglar: bland annat 200 bivråkar, en mindre skrikörn, flera rödglador, tre pilgrimsfalkar, blåhök, brunhök, mängder med sparvhökar och totalt tio vita storkar. Mer än godkänt!

Efter en kort sväng ner till Skanörs Ljung och Ängsnäset drog vi tillbaka till huset, där Björne, Susanne och jag svidade om till löparmundering. Alla ska vi springa Lidingöloppet om en månad, så det var kul att få ihop ett skönt löppass tillsammans. Det blev ett fint pass på 10 kilometer längs med Falsterbo kanal, till Lotsvillan för att sedan springa på stranden ner till Ängsnäset och därefter irra oss in bland små bokskogsstigar och vägar kantade av miljonvillor innan vi nådde vårt huset. Härligt att springa tillsammans och på stranden.

Vi rundade av kvällen med en delikat middag på en Thairestaurang i Höllviken. En fullspäckad dag med sol, fågel, skratt, möten, njutning och skön löpning. Nu är det dags att knyta sig. En ny dag imorgon, som börjar med grötkok.