Aug 242012
 

Träningen inför Lidingöloppet fortgår och idag var det premiär för tempoväxlingspass i OK Tors kuperade terrängspår. OK Tors 2,5km-spår är utan tvekan Eskilstuna kommuns mest kuperade 2,5:a. Som bekant är sträckan mellan 14 och 20 kilometer på Lidingöloppet rätt kuperad och det kan vara svårt att upprätthålla flyt och rytm i löpningen. OK Tors 2,5:a kan sägas vara en komprimerad variant av nämnda sträcka på LL. Förra året tränade jag därför regelbundet på OK Tors 2,5:a för att träna rytm (och vänja sig vid orytmisk löpning) i kuperad orytmisk terrängbana, vilket slog väl ut på förra årets LL. Flyt i löpningen handlar mycket om rytm, jämnt tempo och takt. Att gå in i en backe innebär givetvis tapp av fart och tempo, men om man släpper tanken på tempo och istället försöker bibehålla takten i löpningen uppför backen för att uppe på krönet öka steget och tempot utför, kan man faktiskt upprätthålla rytmen och flytet väldigt väl. Det är i alla fall min erfarenhet och min löparromans med OK Tors kurvor och vackra skog kommer att vara en månad fram till LL, men vi har ett fritt förhållande.

Idag var det som sagt dags för ett tempoväxlingspass eller snarare ”disciplinerad fartlek”. Det går ut på att springa 10 sekunder strax under ens bekvämlighetsfart och sedan växla till 10 sekunder i hårt men komfortabelt tempo, sedan kör man 20/20 sek, 30/30 sek och så vidare. På ett 2,5 km-spår som OK Tors kuperade blir det perfekt upp till 60/60. Fördelen med denna typ av pass är att tempoväxlingen kan komma mitt i en uppförsbacke eller så har man turen och får två backar på raken, om man är inne i 60 sekunders-intervallet i högt tempo. Man kan liksom inte välja (läs schackra med sig själv;) var och när man vill springa snabbt eller långsammare. Bara bita ihop. Det blir lite av orytmisk träning i orytmisk terräng. Nåväl, det blev 4 x 2,5 km med ett tempoväxlingspass 10/10–60/60 per runda på totaltiden 46:49. Riktigt nöjd med passet och kvällen var riktig skön. Skön upp- och nedjogg på sex kilometer längs Nyby- och Torshällaån. En fredagkväll när den är som bäst i Torshälla.