Aug 092012
 

Efter ett regnigt backpass och gröna milen i måndags och ett regnigt intervallpass på gröna milen med Vilstagänget igår, så kändes det sisådär att i morse vakna upp till smattrande regn. Suck. Jag hade ju beställt sol till det efterlängtade långpasset som gästlöpare med gänget som just nu springer Mälaren runt på åtta dagar i rad! När en av löparna i detta ultraäventyr, Marcus, som jag haft kontakt med sedan Jättelångt! i juni berättade om denna grymma happening och mailade över de åtta etapperna såg jag att Bernt (upphovsmannen) planerat in Gyllenhielmska leden (Torshälla-Syndbyholm) på dag sex. Leden passerar en halvkilometer från där jag bor. Det var inte mycket att fundera på, utom att planera in den dagen i kalendern och plocka ut en semesterdag. Bernt hade jag även träffat på Jättelångt! liksom hans syster, som jag delade taxi med från Karlberg till Tekniska högskolan, då ett försenat pendeltåg höll på att spoliera vårt deltagande i Roslagsultran. Det var då, nu regnade det utanför fönstret. Någon mer än jag som är trött på regn och vattensjuka terrängsspår? Nå, det var bara bita ihop, släpa sig upp och fixa frukost.

Satt i arbetsrummet med en latte och blickade ut genom ett regnvått fönster. Hardcore-löparna Marcus, Bernt, Janne, Jonas och Stefan hade tagit in på Mälarbadens camping på onsdagkvällen, drygt fem kilometer från Torshälla. Vi hade stämt möte utanför Konsum i Torshälla strax innan tio. En timma dit och såg inte molnen ljusare ut? Såg det inte ut som att regndropparna var färre och glesare? Önsketänkande. Nä, fan, plötsligt upphörde regnet! Svidade om till löpardress och gjorde i ordning vätskeryggan. Begav mig i rask gång mot Konsum. De var lite försenade då de försökt gena över ett avspärrat industriområde. Efter hälsningsfraser och dagsformssnack fanns ingen anledning att häcka utanför Konsum i lilla Torshälla. Dags att röra på benen. Tog på mig guidemössan och ledde dem in på vägen längs med östra kanalen och vidare till slussarna medan jag snackade med Marcus, som tack och lov inte kände av sin ömmande hälsena från gårdagen. Efter en kilometer kom vi till Torshargspåret och så in på Gyllenhielmska leden, som inledningsvis var rätt blöt och smått grisig. Vad gjorde väl det när molnen började spricka upp och solens strålar silade ner genom skogens grenverk.

Löpningen rullade på i lugnt tempo och det var gång upp backarna som gällde. Killarna hade ju fem dagars löpning och drygt 25 mil i benen! Kanontrevlig löpning i varierad terräng och i synnerligen gott sällskap. Blev en del trevligt snack med Marcus och så Jonas från Linköping på de sträckor det gick att springa två i bredd. Solen sken och vi närmade oss Syndbyholm efter 16 kilometers löpning. Väl framme vid båthamnen väntade Janne med följebilen och killarna gjorde ombyten och bytte till torra skor. Sedan styrde kosan mot gästhamnscafét. För min del blev det kaffe, en feting till mjukglass och ett wienerbröd. De andra käkade riktig mat. Ett långstopp på en timma med trevliga samtal och jag fick en del vandringstips av Bernt, särskilt Högakustenleden, som ligger högt upp på min most-wanted-lista. Det började dra ihop sig för nya tag och farväl. Jag tog stigen upp över Syndbyholmsåsen och Gyllenhielmska hemåt medan den grymma ultrakvartetten tog grusvägen mot Fogdö med sikte på etappmålet i Strängnäs. Lycka till på er sanslöst imponerande färd!