Jul 252012
 

Ska försöka mig på att skriva en kort rapport om dagens långvandring på hög höjd. Kan redan nu avslöja att det blev en riktig höjdare och alla intressen blev tillfredsställda! Vaknade vid halvåttarycket. Tittade ut genom fönstret. Molnen hängde tunga över Madrisa, Tog med mig kartan över bergslederna kring Klosters till frukostbuffén. Några morgonpigga cyklister, trekkers och löpare hälsade god morgon på olika språk. Vid nio vandrade jag ner i dalen och tog linbanan upp till Gotschnagrat på 2281 meters höjd och sex plusgrader. Jag hade siktat in mig på att bestiga Casanna på 2557 meters höjd, men jag fick avvakta en halvtimma då en dimbank bäddade in hela berget. Ville liksom inte gå vilse och bli en ny Ötzi. Det lättade och jag vandrade långsamt upp mot Cassana på en ytterst smal och svindlande stig. Det märktes att luften var tunn och det gick inte att gå annat än mycket långsamt. Och just där uppenbarade sig en riktig höjdare i form av en vacker förbiflygande snöfink! Eller hade jag möjligen börjat hallunicera? Nä, jag hörde den också. En lifer! Jag såg sedan flera till och en häftig flock om hela 30 snöfinkar. På toppen av Casanna blev det en långfika för att avnjuta den sanslösa utsikten och tystnaden. Moln passerade därnere och små dimbankar växte fram i dalgångarna. Det fanns något religiöst över det hela eller som att tiden upphört för en stund.

Vaknade upp ur det kontemplativa tillståndet och påbörjade den långa vandringen ner till Klosters. En fantastisk vandring med många härliga möten med fåglar som alpjärnsparvar, citronsiskor, ringtrast, en ståtlig överflygande kungsörn mobbad av ett par tornfalkar, vattenpiplärkor, korpar och en hel del nötkråkor när jag nådde skogen i dalarna. Flera familjer med svarta rödstjärtar observerades. Annars var det murmeldjurens visslande i dalgångarna och deras sköna stil och nyfikenhet när man kom in i en koloni, som fyllde en med glädje. Satte mig ner och bara betraktade de bautastora gnagarna, som faktiskt liksom vargen har ett alfapar.

Det blev totalt 15 kilometers vandring under drygt sju timmar och högervaden känns helt OK, så det finns hopp för lördagens höjdpunkt! Och så några foton…