Feb 062019
 

190206a…säg mig vem som svettas, grymtar och ler? Ja, vad vore livet utan backar? Vanliga döda är väl glada slippa dem så länge det inte finns liftsystem och det är väl inte direkt en fråga som skåningarna brottas med dagligdags. Tittar man på sitt eget livs banprofil så skulle den nog inte skilja sig särskilt mycket från banprofilen från någon välkänd bergsultra, allt beroende på vad vi lägger in och värderar som toppar, dippar och ren ökenlöpning. Å andra sidan, rätt ointressant kan tyckas. Det blir vad det blir. Valen vi gör. Man kan ställa sig på ett löpband med fågelsång i lurarna eller ge sig ut på stigarna med en uppleva-livet-podd i lurarna. Valen är många. Vi är olika. Personliga drivkrafter, livsstil och mål gör sig gällande. ”Varför ska man ta sig över det där berget, när man kan gå runt det?” Jag är svag för berg och Steve Chiltons boktitel poppar otvunget upp i skallen: ”It’s a hill, get over it”. Jag vill inte runda berg bekvämt via dalgångar, såvida det inte handlar om konflikter i verkliga livet. Jag har gjort mitt liv så enkelt som möjligt, fyller det med de stigar och backar jag föredrar, stannar till i någon glänta, tar en fika och andas in nuet. Okomplicerat.

Här där jag bor, i Eskilstuna, finns inga berg. Det finns några skogsklippor som fått bergsnamn sedan finns förstås en himla massa människor som heter Berg i efternamn. Det finns till exempel hela 83 stycken Andreas Berg i Eskilstuna kommun medan stans mest kända Berg, han i Kent, valde att flytta för många år sedan. Högsta punkten i vår kommun ligger på 114 meter över havet och har begåvats med namnet Tyckenhed. Inte så mycket till hed och hade det inte varit för att Sörmlandsleden ringlar sig över dess vackra hällmarker med luftig gammal tallskog är det högst troligt att bergknallen fallit i glömska. Sedan har vi förstås den eländigt tråkiga skidbacken i Vilsta, men det finns de som inga backar har så vem är jag att klaga?

190206b

Nå, man får göra det bästa av det som bjuds för att på bästa sätt förbereda sig inför de höjdpunkter som stundar. Mina utmaningarna de senaste åren har alla varit påfallande lika. De sammanfattas bäst med mycket berg, dramatisk natur och långa dagar. Dock har förberedelserna varierat en del från år till år. Finslipats är väl kanske mer korrekt ordval. Det var länge sedan jag slutade att se min löpning som ”träning inför något uppsatt mål”. Jag springer för springandets skull och det är motivation i sig. Välmåendet. Tävlingar (eller lopp för er som föredrar det) ser jag mer som kryddiga och sociala inslag med möjlighet att stiga ur det komfortabla och tänja på gränserna. (Och slippa bära på packning!) De enda tillfällen jag använder ordet ”träning” är väl vid dedikerade backpass eller styrketräning. För mig är ordet träning synonymt med något jävligt tråkigt. Kanske välbehövligt, men likväl tråkigt. Lätt att slentrianmässigt springa på i samma spår, inte sällan tills man ruttnar. Variation och experimentlusta är lösningen, åtminstone för mig. Alltid spännande att prova nya idéer i praktiken och att nedan beskrivna upplägg tycks vara rätt för mig och mina utmaningar visade sig senast på Kullamannen i höstas. Nästa utmaning blir Bob Graham Round sub24 i juni, men som alltid är det många faktorer som spelar in för ett lyckat genomförande.

190206c

Under många år har de många och långa lågintensiva ultrapassen på Sörmlandsleden varit mina njutfulla ”nyckelpass”. Uteslutande för att jag älskar att vara ute i naturen länge och det handlar då om 6-8 timmar. Underbara små äventyr på en eller två dagar där jag samtidigt testat utrustning, energiintag och lärt känna min kropp och hur den (det vill säga jag) fungerar vid olika ansträngningsnivåer. Under åren 2013-2017 har mina årstotaler i distans landat på mellan 365 och 448 mil och 60-70.000 höjdmeter. Men för 2018 gjorde jag en del förändringar, utan att för den skull ge avkall på naturupplevelserna, njutningen och vad jag kallar kvalitet. Tvärtom. Årstotalen för 2018 landade på 320 sprungna mil men i gengäld 114.000 höjdmeter. Och jag fortsätter på inslagen bana för 2019. Jag har dragit ner på de många ultrapassen för jag tror — trots låg intensitet — att de ändå sliter mer än jag tror. Nu nöjer jag mig med ett ultrapass (+50 km) i månaden och en tvådagars varannan månad. Givetvis på älskade Sörmlandsleden. När det gäller vardagspassen har jag ”hittat” fina, roliga och givande rundor med många backar, särskilt när det kommer till transportlöpning till och från jobbet, som ju är så tidseffektiva. Jag är privilegierad som har stigarna bara några hundra meter från porten och kan springa till och från jobbet. På varje transportlöpningspass är målet minst 500 höjdmeter och distansen får bli vad den blir, oftast 17-18 km på min skönaste ”transportrunda”. Jag har ett grovt veckoupplägg med 9-11 mil och 2500-3000 hm x tre veckor och den fjärde veckan soft med 40-50 km och inget fokus alls på höjdmeter. Ett grovt upplägg som jag inte följer slavisk. Glädjen, förväntansfulla ben och längtan efter den sköna tröttheten måste finnas där. Och när det kommer till backar väver jag in repetitioner i ett flertal tekniska och vitt skilda (sett till underlag, längd och lutning) backar i löppassen. Jag tror på kontinuitet och många bäckar små. Av den anledning har jag slutat med dedikerade megabackpass i Vilsta slalombacke, som förvisso ger 50 (enkla) höjdmeter per vända. Året har hursomhelst börjat fint och jag stängde januari med 37 mil och 10.500 hm. Fräsch kropp och glatt sinne. Bra plan och riktigt skön känsla!

190206e

Numera tycker jag aldrig att backträning är tråkigt, vilket främst beror på att backarna är en del av löpningen även om det handlar om ett par tre repetitioner i varje backe. Så här års och nu med all snö är det bara så fantastiskt häftigt att bränna på utför i branta skogsbackar, bergknallar och skidbackar. Bara släppa på alla spärrar och om ben och fart inte synkar: landa med ett brett leende i ett mjukt täcke av halvmeterdjup pudersnö!

190206d

Jag kommer självklart att köra grymma dedikerade backpass under vår och försommar i Romme och Järvsö. Ja, det bär faktiskt av till Järvsö redan på fredag för att smaka på backarna där över helgen. I övrigt ser jag fram emot boken Training for the Uphill Athlete: A Manual for Mountain Runners and Ski Mountaineers med beräknad release i början av mars. Får se om den kan ge spännande input.

På återseende.

190206f

Mar 042018
 

001Rubriken låter förmodligen som en klyscha från en hälsotidning eller bara en fet bilreklamsrubrik, typ ”Ford Fokus gör livet…”, för er som kan visualisera en bilannons. Men faktum är att det är just så här jag upplever livet i dagsläget, inte som en bilannons, men enkelt. Eller jag kanske skulle byta ut ”livet” mot ”tillvaro”, men å andra sidan, livet är inget beständigt utan högst föränderligt. Kan så vara, på olika nivåer och till syvende och sist är det alltid vad jag fyller mitt liv med som är intressant. Eller inte. Jag minns i min rebelliska ungdom och tankarna då: ”Rutiner, dagliga rutiner, det var för vanliga döda, inget för en punkare som jag.” Livet är föränderligt. Konststycket idag är väl snarast att kunna skilja rutin från slentrian.

Upprinnelsen till detta inlägg härrör inte från någon storslagen ingivelse eller nära-döden-upplevelse utan kom bara som ord i mitt huvud förra veckan när jag slet i Elefantbacken på väg hem från jobbet: ”Fasen vad skönt det är med fokus och rutinerna som kommer med det och dedikerade mål. Så härligt enkelt!” Vi får backa bandet ytterligare för att förstå bakgrunden till orden som uppkom där i Elefantbacken en sen eftermiddag i slutet av februari 2018. Förra året var ett annorlunda år på flera sätt. Ett lärorikt år sett till äventyrliga utmaningar. Å ena sidan var det Wainwright med minutiös planering och ett grovplanerat fjälläventyr å andra sidan. Förväntningarna inför Wainwright var sjukt uppskruvade och till detta kan min plötsliga oförmåga att då anpassa mig till de yttre förutsättningarna som uppstod under själva äventyret adderas som en mental bromskloss. Märkligt hur det kan bli. Och det är inte alltid att lärdomarna kommer i stundens ingivelse utan långt senare. Ett par månader senare efter Wainwright var det så dags för det traditionella fjälläventyret i augusti månad. För detta äventyr hade jag långt tidigare (i kontrast till Wainwright) beslutat att bara göra en grov plan på upplägg för de 11 dagarna. Inga hålltider, inga bestämda distanser, utan bara låta terrängen, väder och dagsformen diktera villkoren för mitt äventyr. Och, framförallt, inga uppsatta mål om att springa till varje pris. Nä, fjälläventyret ifråga blev lika mycket ett experiment med en mix av löpning och speed-hiking. Det var en fantastisk upplevelse att röra sig med lätt packning genom ren vildmark, korta dagar, långa dagar, springa, vandra, mestadels i sämre väder men med många solglimtar. Att avverka hela 43 mil på 10 1/2 dagar genom att springa (35%) och snabbvandra (65%) var en omvälvande insikt. Som alltid är det i huvudet vi sätter upp onödiga —  och inte sällan obegripliga — fixa idéer som lätt blir till barriärer. När det gäller Wainwright var jag helt inställd på att springa merparten av de springbara partierna av de 52 milen, trots att 30-40% utgörs av stiglös terräng och uppför springer man ju ändå aldrig. Det behövdes en fjälltur med en skön blandning av löpning och speed-hiking för att det skulle gå upp ett ljus om att man kan komma långt, riktigt långt, med denna mix och bara acceptera det som det är. Det handlar om att vara i rörelse och bara ha en packning på 9-10 kg. Långa dagar utan att bli trött!

Så, under denna gångna hösten fick jag ny glödande energi efter sommarens lärdomar. Jag beslöt mig för att ge mig på Wainwright igen 2018 men med ett nytt mindset och justeringar i upplägg. All annan planering med kartor och rutt är ju redan klara.

Hur det nu gick till minns jag inte, men jag bestämde mig ungefär samtidigt för att gå all in gällande de stående utmaningarna i Lake District. Jag har ju drömt om Bob Graham Round sedan våren 2013, rekat hela rundan på två dagar, rekat flera av etapperna och delar av etapperna under årens lopp och slutligen gjort ett försök 2016 som tyvärr fick avbrytas på grund av riktigt skitväder i natten. Så, mitt huvudmål för 2018 blev således att en gång för alla genomföra Bob Graham Round (drygt 11 mil, 8200 höjdmeter och 42 toppar) under 24 timmar. På BGR är det så många faktorer som spelar in och statistiken talar sitt tydliga språk: 1 av 3 klarar det hela vägen under 24 timmar. Bara att gardera sig med två försök i maj 2018. Fullt fokus och det har varit dedikerad backträning sedan oktober 2017. Inga halvmesyrer när det kommer till förberedelse!

002

Att jag senare i januari anmälde mig till det brutala bergloppet L’echappee Belle och nyligen Kullamannen 100 miles handlar inte om övermod eller frånvaro av sjukdomsinsikt. Nä, spridningen i tid på samtliga utmaningar ligger perfekt i tid och den ena utmaningen bäddar för nästa så att säga. Åtminstone sett till det fysiska om jag bara får hålla mig frisk och skadefri. Viktigast är dock att det finns en djup längtan inför varje utmaning, utan den blir det svårt och inte särskilt glädjefullt. Jag vet att den där genuina pirriga längtan är så obeskrivligt energigivande och motiverande!

Och vad mer? Jo, i slutet av 2017 bestämde jag mig också för att inte ta på mig några åtaganden för 2018. Går jag in för något med full fokus vill jag inte ha några sidouppdrag av något slag som stör, hur roliga och lockande de än kan verka. Fantastiskt skönt att vara konsekvent (har bara gjort ett undantag). Så, det var alltså inte särkilt chockerande med insikten som kom där i Elefantbacken förra veckan: ”Fasen vad skönt det är med fokus och rutinerna som kommer med det och dedikerade mål.” Det var snarare ett tyst konstaterande som bjöd upp till ett leende.

Kanske kan mitt nuvarande liv tyckas inrutat, kanske fanatiskt eller till och med asketiskt för en utomstående. Det är nog en blandning av alla tre och bäst av allt: Jag njuter av den enkelhet detta dedikerade fokus erbjuder. Så lite yttre distraktion som möjligt! Och ni undrar säkert hur en dag eller en vecka i mitt liv ser ut just nu eller så bryr ni er inte ett skvatt. Till saken hör också att jag inte har en familj utan de förpliktelser som ryms i mitt liv är två kärleksfulla katter och ett arbete med underbara kollegor fyra dagar i veckan. Och till arbetet är det 2 kilometer genaste vägen. Jag har ingen TV som äter upp dyrbar tid. Inget hus som behöver skötas om. Ingen bil. Jag har det jag behöver helt enkelt och närmaste stig 200 meter från porten. Det är mitt val men tro inte jag saknar förståelse för andra människors och vänners livssituationer. Jag är mäkta imponerad av alla de som har en familj med barn och allt vad det innebär och ändå får ihop det med träning och kunna förbereda sig inför grymma utmaningar utifrån de förutsättningar som ges.

005

Så, en vanlig vecka för mig är långt ifrån exotisk på något sätt men det är rutinerna och enkelheten som följer som är den ljuva biprodukten i att ha grym fokus. Det är också en fantastisk känsla som också inbegriper balans och välmående. Faktum är att jag inte haft detta fokus eller känt denna sköna upprymdhet sedan året innan Dragon’s Back Race 2015. Känslan gör mig lycklig!

Det är ett privilegium att kunna gå, cykla eller springa till och från jobbet. Så effektivt. Jag arbetar fyra dagar i veckan och sedan början av februari transportlöper jag alla fyra dagarna. På morgonen blir det 3-5 km och på hemvägen 13 km på fina stigar i Årby plus 5-10 repetitioner i Elefantbacken varannan eftermiddag. Kör lite fart och baklängeslöpning invävt. En gång i veckan blir det 50 minuter simning innan jobbet. Skönt för hela kroppen och bonus att få avsluta med en bastu. Kör styrka varje dag men har lagt av med att det måste vara långa styrkepass. Bättre med 10-15 minuterspass än inga pass alls och då kan det till och med bli ett både på morgonen och kvällen vissa dagar. Jag brukar dock få till ett längre styrkepass i veckan på typ 40 minuter. Vidare minst ett dedikerat backpass i veckan som genererar mer än 1000 höjdmeter och spritt på olika backar med olika lutning och underlag i Vilsta eller Marvikarna. Fokus både på uppför och utför. Försöker få ihop 2000-2500 höjdmeter i veckan. Ett långpass i veckan på 30-50 km (minst en tvådagars i månaden på 9-10 mil). Använder GPS-klockan enbart på långpass och det dedikerade backpasset, annars klocklöst. Söndag är normalt min verkliga vilodag och jag bokar aldrig eller sällan in något. Resten av min fria tid går till att läsa och skriva och umgås med mina två underbara katter. Är förstås jättenoga med maten och sömnen, men jag går inte in på min kostcirkel. Var och en får hitta sin. Ja, ungefär så ser en vecka ut. Vecka in och vecka ut. Lustigt nog upplever jag aldrig min tillvaro som inrutad och eller att den är byggd på måsten. Jag springer för springandet skull och de enda pass som jag kan kalla träningspass är när jag kör dedikerad backträning och styrka, resten är bara rent nöje om än svettigt och slitigt emellanåt. Jag har ändå så mycket tid över för annat som jag älskar, vilket givetvis är viktigt för en balanserad vardag.

003

Slutligen är det bara så häftigt att känna ett skönt välmående, våren som närmar sig och kroppen min som blivit så mycket starkare efter några månaders fokuserad och varierad ”träning” med framför allt kontinuerlig backträning. Det är en kick, inte minst mentalt, med tanke på de utmaningar som stundar. En annan stor källa till glädje just nu är att springa och planera tillsammans med Patrik, Simon, Marie och resten av gänget som ska till Frankrike och köra L’echappee Belle i augusti. Som Patrik sa igår på långpasset genom snö och solsken på Simons födelsedag: ”Niklas, det verkligen märks hur jäkla taggad du är inför Echappee!” Ja, och jag kan bara svara att en stor anledning till just denna glädje är att få vara del i denna resa med sköna vänner mot ett gemensamt äventyr, alla med sina egna mål. Det är en oslagbar kombo!

Om jag för 35 år sedan läst den här texten hade jag förmodligen avfärdat författaren som en mycket tråkig, ja närmast tragisk person, som fyllt sitt inrutade liv med disciplin och självplågande aktiviteter helt befriad från all form av spontanitet och glädje. Allt har och tar sin tid. Ja, det har tagit tid, mycket träning och 8 1/2 år utan alkohol för att nå dit jag är idag: Ett enkelt liv i direktsändning!

004

Dec 072014
 

141207aJag minns inte vem det var som sa att den svåraste utmaningen för en författare att ta sig an är den att skriva en roman om lycklig kärlek, som balanserar mellan det trovärdiga och det patetiska. Det kan ha varit Kjell Johansson, kanske Kallifatides eller rent av poeten Stig Larsson på någon av alla föreläsningar jag besökte på 90-talet. Som sagt, jag minns inte vem, men väl orden. Frågan är väl vad som definieras som lycklig kärlek? Vad vore en bergsultra utan svackor och dalgångar?

I början av veckan var jag inbjuden till att medverka i en inspelning av den nya podcasten ”Löparsnack” av Agnete Dannenberg i samarbete med Iris Media. Jag visste inte vilka fler som skulle medverka på denna sejour och tänkte inte fråga heller. Det fick bli en överraskning helt enkelt. Tog ett tåg till storstan så att jag hade en timmas marginal från stationen till Iris medias lokaler vid Rådmansgatans T-banestation på Sveavägen. Promenerade genom smeten. Byst med folk! Julbeslysningen lyste upp i mörkret och vårt materialistiska konsumtionssamhälle blev väldigt påtagligt där jag vandrade fram längs gatornas skyltfönster. Även om alla människor i detta ordnade eftermiddagskaos tycktes vara på väg någonstans kunde jag ändå inte låta bli att fundera på ”Vart är vi på väg någonstans egentligen?”. Ja, vart är jag själv på väg, förutom en timmas medverkan i en podcast? Jag kom ofrånkomligen att tänka på filmen Matrix, som bjuder tankarna på så mycket mer än actionfylld underhållning. Vad finns bakom all yta?

Väl uppe hos Iris Media tog Agnete emot mig. Eftersom jag var där en kvart tjugo minuter innan utsatt tid hann vi med att snacka en del om löpning, naturupplevelser, jobb och annat. Strax innan fyra kom så de två andra som skulle medverka. Det blev en glad överraskning i form av Anders Nordström och Kristina Paltén. 141207eAnders stötte jag ihop med förra hösten då jag hade vägarna förbi Trosa och Åda när jag sprang Sörmlandsleden. En dag såg jag bara en stor beachflagga med Inov-8-tryck (som inte fanns där när jag sprang förbi några veckor tidigare). Anders hade slagit upp portarna för sin verksamhet Art of Running. Jag hade ett tåg att passa, men jag kunde bara inte springa förbi. Det går fler tåg. Jag har sprungit förbi så många potentiella möten i mitt liv, så numera tar jag verkligen tillvara på ögonblicken. Möten med människor är det som förgyller tillvaron. Så även detta spontana möte med Anders, som sedan ledde till många fler möten. En vänskaplig förälskelse uppstod rätt omgående. En kemi som brukar benämnas som själsfrände!

Kristina däremot hade jag bara stött på som flyktigast, men jag kände till henne mer än väl via Kerstin och andra vänners berättelser liksom det jag hört och läst om hennes bravader. Få är väl de som missat Kristinas och hennes vapendragare Carinas äventyr. Och nu senast satte Kristina ett imponerande världsrekord på 48 timmars löpning på löpband, vilket ni kan läsa mer om på Kristinas hemsida. Hennes uppenbarelse var skönt chosefri och varm. Sådana människor gör mig bara så glad!

141207cJag ska inte orda så mycket om inspelning av själva poden, utan den får ni lyssna på själva när den väl läggs ut. Agnete skötte programledarrollen utmärkt och stämningen var skönt avspänd och det var härligt att höra om Kristinas och Anders äventyr, tankar och framtida mål. Live liksom! Det enda som lyssnarna missar är gesterna och gnistrande ögon. Jag tror vi alla såg de bilder som Anders målade upp från sitt äventyr på Sweden Sky Race 24. Behållningen för min del var att få träffa likasinnade som förstår vad utmaningar innebär och varför vi söker dem och att det inte är prestationen i sig som är målet utan resan dit! Det ena leder som vi snart ska bli varse till något annat.

Jag kunde inte stanna särskilt länge efter den givande löparsnacksejouren efter som jag hade ett tåg att passa. Det var inte särskilt mycket folk på tåget och jag satt i en avgränsad kupé med skönt dämpad belysning. Blickade ut i mörkret. Tittade utan att se. Blicken var liksom vänd inåt. Samvaron med Agnete, Kristina och Anders satte igång så mycket inombords. Perfekt att sitta på ett stilla och tyst vaggande tåg genom mörkret. Det blev en timmas skön inverterad årskrönika med en känslosam bildkavalkad som spelades upp mot det mörkt speglande tågfönstret. Tänkte igen på Agnetes fråga om vad som var årets höjdpunkt för mig. Direktsändning. Egoboost i social samvaro. Snabbt svar: 10-dagarsäventyret på Kungsleden! På tåget. Tankarna. Känslorna. Året är ännu inte slut men 2014 har bjudit på så många äventyr, stora som små och de är så svåra att jämföra och värdera sinsemellan. De är sina egna äventyr så att säga. Men hur kunde jag inte komma att tänka på den 1 februari där jag i studion på Sveavägen blev tillfrågad om årets höjdpunkt!?

Ja, den 1:a februari som bjöd på allt det som jag skulle kalla en skänk från ovan. Den 24 november 2013 sprang jag och några vänner Gyllenhielmska leden på Kerstin Rosenqvists initiativ och det var första gången vi träffades IRL. Eftersom vi båda och Henrik och Bosse från Västerås skulle till Great Lakeland 3Day för en tredagars bergsultra i maj 2014 försökte vi samköra långpassen på diverse närliggande leder. Kerstin och jag tyckte om varandras sällskap och stack iväg på äventyr titt som tätt den härligt snöfria vintern. För lördagen den 1 februari hade vi planerat in en ögla på Sörmlandsleden nere på Tunabergshalvön söder om Nyköping. På fredagen och hela lördag natt föll snön konstant och på morgonen täcktes marken av två decimeter snö. Vi lät oss inte avskräckas utan drog iväg klockan sex på morgonen. Det blev ett fantastiskt äventyr och snöpulsning fick en djupare innebörd. Jag har faktiskt aldrig skrattat så mycket på ett springpass som då. Det går liksom inte att återge den dagen i ord eller bild med den vackert snöklädda naturen, de isiga stigarna längs Bråviken, närstudier av kungsfåglar och tofsmesar, den oförglömliga fikan på Konsum i Nävekvarn, midjedjupa snösvackor här och där längs leden, helt orörda snötäckta stigar och allt detta tillsammans med en underbar kvinna. Och där på Nävekvarns klint med fantastiskt vacker utsikt och speciella ljus sammanflätades två händer för första gången. Inga ord uttalades, bara en underbart varm känsla som spred sig från två förenade händer. Två leenden. Fyra glittrande ögon. Där på Nävekvarns klint stod ett nyblivet par och blickade ut över Bråvikens magiska sken. Och från den dagen har vi delat många äventyr! Och vad är väl oddsen att träffa en livskamrat där båda ligger på samma nivå och gillar samma sorts löpäventyr? Den här dagen kommer jag att för alltid minnas glasklart och för kärleken finns inga hinder. Vi har varit duktiga på att ta tillvara på all given tid tillsammans och 2015 närmar sig med nya utmaningar som formar och stärker banden.

141207d

Tillbaka till här och nu där jag satt på tåget genom det Sörmländska mörkret. Känslor och bilder passerade från alla håll utan någon som helst ordning. Någon händelse hakade på en annan och den på nästa och så vidare. Bilder och känslor tätt sammanflätade. Och någonstans däremellan gavs tankar av ord plats medan allt vilade på någon slags gedigen grund av tacksamhet. Tänkte på alla löpare jag träffat under året, vår nybildade trailklubb som samlat så många härliga människor, löparevent, tävlingar, natur, stigar, framgångar, motgångar, djur, fåglar och alla dessa små ögonblick som betyder något och gör skillnad. All denna glädje, givande och tagande i motgångar och framgångar. Att få ta del av andras äventyr och erfarenheter. Tänker på den bild som jag tog fram för bildspelet om Kungsledsäventyret, där jag summerade mina fem år som dedikerad löpare med rubriken ”Mina bästa år (mot Kungsleden)”. För det är det det handlar om. Varje år har varit mitt bästa år det året. Inget år har varit bättre än det föregående året. Varje år har varit det bästa utifrån mina dåvarande förutsättningar. Det finns inga genvägar! Och detta år har verkligen bjudit på så många minnesvärda möten och precis om tidigare år kommer även detta år bli mitt bästa år!

Jag skriver aldrig årskrönikor, mest beroende på att varje äventyr har genererat en story på bloggen och är i och med det historia. Skrivandet är för mig en process kopplat till äventyret ifråga, vilket blev väldigt påtagligt efter Kungsledsäventyret. Det tog mig fyra veckor att skriva av mig och under två veckors tid drömde jag om Kungsleden varje natt utom två. Detta inlägg är närmast att se som en kärleksförklaring till stigarna och människorna som befolkar dem under året som var. Vissa stigar korsas för ett ögonblick medan andra bjuder på följeslagare kortare eller längre sträckor. Alla möten med människor som älskar utmaningar av alla dess slag berikar verkligen mitt liv och där på tåget kunde jag plötsligt inte se klart. Bilderna sprack liksom upp som ett glittrande kalejdoskop av regn på ett fönster. Hm, nä, det var visst bara ögon fyllda av tacksamhetens tårar…

Tack för att ni finns och berikar mitt liv! Ingen nämnd ingen glömd!

141207b

Dec 152013
 

131215aMystiken kring skoavtrycket jag filosoferade om i gårdagens inlägg har delvis skingrats, men paradoxalt nog har lösningen knoppat av sig till en ny obesvarad fråga. Spår i snön som idag inte längre finns, mer än som frysta ögonblick på några fotografier. Det visade sig att skoavtrycken tillhörde Torshällabon Ranald, som ju kan OK Tors skogar som sin egen bakgård på Julingatan. Detta förklarar genvägarna som jag – i gårdagens inlägg – misstänkte tydde på att personen hade god kännedom om trakten. Av någon anledning missade jag helt Ranalds inlägg på Instagram/FB (bilden intill), men det hela uppdagades genom några löparvänners detektivarbete. Ranald nämnde sedan i sitt svar på min efterlysning i Eskilstuna Trailklubbs FB-grupp att han sett mina spår på tillbakavägen mot Holmberget. Här kunde allt ha slutat, om det inte hade varit för en gnagande observation i hjärnkontoret om att en pusselbit saknades. Om nu Ranald sprang mot Holmberget (och inte mörkat med en oregistrerad avstickare) vems var då Roclite-spåren som löpte längs ån från Nybybron till Ekeby våtmark och Folkestaledan för att där upplösas till vatten? Gick in på Funbeat för att kolla Ranalds runda, vilken ni ser nedan tillsammans med min (som en parantes kan nämnas att raksträckan mellan 5 och 6 km beror på att jag glömde sätta på klockan). Ranald vek som synes inte av mot söder längs ån vid 8,7 km. Alltså var det ytterligare en person ute och luftade sina Roclite, men på en helt annan runda. Mysteriet är långt ifrån löst!

Tro nu inte att mitt liv är helt innehållslöst och tomt med tanke på att jag ägnar tid och tankekraft över en bortsmält gåta. Höjden av ett I-landsproblem är väl ett blygsamt konstaterande, men jag lovar att återkomma om det skulle komma till ett avslöjande!

131215b

Dec 142013
 

131214aHade egentligen planerat ett långpass på Sörmlandsleden, men efter en titt på väderprognosen bestämde jag mig för sovmorgon och en runda på hemmaplan. Vaknade vid åtta. Drog mig till nio. Tittade bort mot fönstret. Dimma? Spetsade blicken till det yttersta. Inte dimma, utan ett draperi av fallande snöflingor. Vackert! Ingen brådska att komma ut. Frukost med katterna och allmänt soft förmiddag.

Framåt 11-rycket hade snön upphört. Ett tunt lager snö täckte marken utanför. Dags att svida om för ett långpass innan det blir mörkt. Bestämde mig för OK Tors gröna mil. Velade mellan Icebug och X-Talon. Det fick bli de senare med tanke på att ingen is fanns under snön. Skön 0-gradig temperatur. Sprang längs ån och genom Gamla Torshälla. Kom ut på cykelbanan vid Folkestaleden. Ännu hade inte cykelbanan begåvats med ett förvirrat mönster av sko- och cykelspår. Mina ögon fångade upp ett skoavtryck bland alla andra. Hoppsan, här har visst en löpare passerat med Inov-8 på fötterna. Stannade klockan och studerade skoavtrycken som värsta trappern. Fram med kameran för dokumentation. Antingen F-Lite eller Roclite! Storlek 43-44. Rätt långa kliv, trots snön. Är jag nördig eller bara insnöad? Känner ingen i stan med Roclite, å andra sidan känner jag inte alla löpare i stan heller, oavsett de springer i Inov-8 eller inte. Fortsatte min färd och funderingarna fortsatte med uteslutningsmetoden. Vek av in mot Nybyparken och fortsatte längs ån och sedan över den fina lilla gångbron. Korsade Nybyvägen och slog in på cykelbanan. Där var Inov-8-spåren igen, men snart vek de av till vänster på en liten stig. Genväg till OK Tor. Personen känner onekligen till området. Jag fortsatte och sedan av till vänster på Gamle Kognevägen. När jag kom ut på ”nya” Kognevägen var spåren där igen och tjugo meter senare vek jag av på den sista lilla vägsnutten fram till OK Tors klubbstuga. Men skoavtrycken fortsatte rakt fram. Hm, märkligt. Ytterligare en genväg till att komma på någon av stigarna? Mina tankar hade först gått till Erik T som ofta springer i sina F-Lite. Det var dock inte så himla länge sedan jag bjöd in honom till en premiärtur på OK Tors stigar. Kändes osannolikt att han skulle utforskat området så pass mycket. Kanske någon från MestUte-gänget?

Väl vid klubbstugan tog jag direkt in på 2,5:an. Två par skoavtryck och en MTB hade satt sina spår på den snövita stigen. Skönt att få känna den mjuka stigen och dess snötopping under sulorna. Mötte en donna i spåret. X-Talon-skorna känns allt mer som det självklara valet när det är dags för stiglöpning med varierat underlag och tekniska inslag. Där sprang jag och njöt. Insöp atmosfären. Lyssnade till kungsfåglarna sirligt vassa läten, överflygande gråsiskor och en mindre flock med sidensvansar. Plötsligt från en sidostig kom så de bekanta Inov-8:orna in på stigen igen. Bäraren valde längre fram vägen tillbaka mot OK Tor framför stigen över det gamla hygget och de återstående 4-5 kilometerna på gröna milen. Varför? Varför ta sig till OK Tor och skippa de finaste och mest tekniska stigarna? Märkligt! Jag fortsatte på min stig. Tog den extra loven som gör gröna milen komplett. Det var säkert ett år sedan jag sprang den öglan senast. Skön och glad löpning på den trixiga stigen! Två korpar flög över.

Nästan framme vid anslutningen till 2,5:an låg återigen de nu välbekanta, närmast hånleende, Inov-8-avtrycken där på stigen framför mig. Vi slog följe hela vägen till Nyby-Torshälla Ridklubb, där det var full fart och massor med folk och OK Tor krängde julgranar. Allt var upptrampat och min okände Inov-8-bärare upphörde därmed utan ett spår.

Fick ett infall att ta rundan längs ån till våtmarken-Närje holme-Årbyskogen-Gyllenhielmska leden med option på Torshargs terrängspår som avslutning. Tog svängen via Torshälla golfbana och Ekbackens naturreservat. Kom så ut på grusvägen längs ån. Tror ni jag vart förvånad när jag såg de de välbekanta avtrycken igen. På väg in mot Eskilstuna. Smålog och försökte koppla bort dem. Strax innan våtmarken drog jag på smilbanden. Fem meter från E20 stod en jättelik björk som bävrarna gått bärsärk på. När (inte om) den faller kommer den falla över E20. Behöver nog tipsa kommunen. De flesta dammarna i våtmarken var frusna medan alla kanaler var öppna och maffiga hägerspår korsade grusvägen titt som tätt. När jag kom till cykelbanan längs Folkestaleden hade alla skoavtryck antingen smält eller smetats ut. Därefter återsåg jag aldrig skoavtrycken igen. Vi får väl se om någon läsare av detta inlägg känner igen sig och ger sig till känna.

Tog en sväng förbi Per-Arne och Ulla för att få i mig vätska och kanske bli bjuden på en Flapjack. Tog inte med mig vätska eller energi, då målet inte var mer än 30 kilometer. De var dock inte hemma. Körde obanat över ängarna till Årby och när jag kommit en bit på gröna milen mötte jag en löpare som redan på avstånd sa ”Halloj Niklas!”. När killen kom närmare såg jag att det var Kjelle Granlund. Cool! Han var ute och luftade sina splitternya Speedcross. Vi snackade ett tag om träningsdagar och tider framöver. Jag fortsatte på Gyllenhielmska leden till Torshälla och skippade Torsharg. Total 28 kilometer var precis lagom som upptrappning av mängden efter sex veckors ”vila”.

Väl hemma kollade jag upp sulorna på Inov-8 och kom snabbt fram till att personen som ovetande ”förföljt” mig burit Roclite. Någon som känner igen sig? Det finns en uppenbar risk att jag kommer att drömma om skoavtryck som jagar mig i natten samtidigt som benen känns som sirap…

131214b 131214c 131214d
131214e

Dec 072013
 

131207aLivets stig är som vi alla vet långt ifrån en rät linje, utan bär snarare på trailstigens karaktäristiska särdrag. Nå, nu är ju inte löpningen livet i sig självt, utan en stig bland andra, men ack så viktig för fysiskt och själsligt välmående. Haha, tro nu inte att jag står inför ett livsavgörande vägval i livet. Oavsett det handlar om sammanträffanden, ödet eller en ofrånkomlig mognadsprocess fram till ett beslut gäller det att fånga ögonblicket och vara lyhörd när hjärtat talar! Det gäller sedan bara att våga reflektera och revidera. Som att stå med ena foten på Maslows översta trappsteg och blicka ut mot nya mål.

Den här veckan var det meningen att jag skulle börja öka på löpmängden efter fem veckors frivillig löpvila med reducerad löpmängd. Förra veckan landade på totalt 26 km. Denna vecka började bra med ett härligt varierat terrängpass i måndags med Eskilstuna Trailklubb och 25 kilometer transportlöpning i onsdags. På torsdagen slog illvilliga baciller till och på fredag morgon vaknade jag med rejält svullen hals och småvärkande leder. Tog mig till arbetet. Slutade tidigt. Skippade julbordet. Köpte med mig två smaker chokladtryffel (chili och pistage) och ett rör Ballerina som tröst. Väl hemma efter en cykeltur i hård motvind var det bara att kliva i en varm tycka-synd-om-mig-själv-dress. Ordnade en stor latte. Slog på Nine Inch Nails senaste mästerverk. Och… Det var nog trots allt inte så jäkla synd om mig. Att det förmodligen lär dröja en vecka innan jag snörar på löparpjucken är inget som berör mig särskilt mycket. Inget jag kan påverka, utom att jag istället kan fokusera på löprelaterade delar på skrivbordsnivå. Bland annat släppte tävlingsledaren Shane på fredagen nyheten om platsen för start- och målgången gällande Great Lakeland 3Day. Började genast kolla upp boende för oss från Mälardalen. Tufft när det är Bank Holiday första helgen i maj och att inga B&B – av förståeliga skäl – hyr ut enbart för en natt i anslutning till helg. Det blir till att tälta natten till lördagen då starten går. Men är det fellrunning@hardcore så är det! Boende i anslutning till målgången i Pooley Bridge är i alla fall ordnat för oss (sju) bergsultraentusiaster från Sverige.

I svag kontemplativ feber gick fredagkvällen sedan åt till att gå igenom olästa mail från början av veckan. Där låg ett mail från Daniel som sprang hela Kungsleden i somras. Där låg ett annat från Ian gällande en ny ultratrail-tävling i Lake District nästa höst – The Lake District 3X3000 80K Ultra Trail. Vem fasen blir inte sugen på ett 80 kilometer långt äventyr över de tre grymma fjälltopparna Scafell Pike, Helvellyn and Skiddaw?! Där satt jag febersvag med katterna i läsfåtöljen i julstjärnans magiska sken och funderade. Lyssnade till hjärtat. Smålog. Situationen var snarlik den i augusti då jag – som en skänk från ovan – fick en plats till Lake District’s Ultra Trail 100K och bestämde mig för att lägga ner marathondistansen och sub3-drömmarna helt och hållet. Det resulterade i en DNS på Frankfurt Marathon. Mer än något annat vill jag springa Kungsleden mellan Hemavan och Abisko. Ett äventyr på runt 10 dagar och 43 mil, beroende på väder och allt som kan tänkas hända. Så, för att förverkliga Kungsleden och The Lake District 3X3000 80K Ultra Trail beslöt jag mig för att ge upp försöket att få en plats till UTMB. Beslutet var inte svårt, då chansen att få en plats är liten och framför allt för att gnistan för det äventyret falnat markant det senaste halvåret. Varför göra något jag inte brinner för? Frågan är nu historia och de tre stora löpäventyren för 2014 går således i de svenska och engelska fjällens tecken. Däremellan blir det givetvis några familjära trailtävlingar och veckoslutsäventyr i Sälen och Åre med Eskilstuna Trailklubb. Hjärtat har talat! Märkligt nog känner jag varken av halsont eller feber idag. Ibland gäller det att välkomna ögonblicken, stanna upp och lyssna.

Någon som vill köpa 10 poäng till UTMB? Upplevelserna ingår dock inte i priset!

131207b

Nov 012013
 

131101aSå har vi då gått in i självaste reptvinnarmånaden. Månaden då inget händer, almanackan är tom, man vänder på slantarna för det som komma skall i december, årets mörkaste månad (vilket inte är helt sant), icke-månaden-mitt-emellan-alla-andra, vakum, vemod, apati och oändligt långsamma dagar. Jag vet inte om det finns någon annan månad som har begåvats med så många nedslående epitet, som just November? Det är bara att lyssna av omgivningen. Men var försiktig, det kan vara smittsamt. Historiskt sett har skåningarna varit mest pessimistiska angående november och det är där begreppet reptvinnarmånad finner sitt ursprung. Det är månaden då man tvinnar sitt rep i tröstlöst vemod för att sedan hänga sig i det. Som ni säkert förstår var ju detta bara ett traditionellt verbalt uttryck för de annars så gladlynta skåningarna. Hursomhelst, november är speciell!

Själv inledde jag november med en skön sovmorgon. Till och med solen fann sin väg genom spridda moln och in i rummet. Katterna var storögt förvånade över att jag inte skulle iväg och springa någonstans denna fredag, såsom jag gjort alla tidigare fredagar de senaste två månaderna. Nänä, i min värld är november den perfekta månaden för återhämtning beträffande löpning och annan träning. Stilla sig och vända blicken inåt. Tid för reflektioner. Vilomånaden inleddes redan denna vecka med en halvering av löpmängden och så kommer det att fortsätta månaden ut. Mina åtta mil per vecka på cykel fortsätter dock som vanligt, men jag tänker aldrig på det som träning. Tio minuter styrkeövningar var och varannan morgon och kväll är en rutin och ritual som inte påverkas. Det blir dessutom klocklöst hela månaden och inget löppass över 15 kilometer (undantaget Sörmlandsleden den 9/11). Jag känner redan hur skön och uppskattad ”vilan” är för kropp och själ. Detta innebär att jag får tid till annat som behöver mitt fokus just nu.

Efter en stilla frukost slog jag på datorn. Kollade mailen och särskilt ett mail gjorde mig glad denna första dag av november. Det var ett mail från föreningen Sörmlandsleden med anledning av min fullbordan av leden, vilket lyder:

131101b

Den gångna veckan har annars handlat mycket om planer och planering. Här och nu har sin givna plats, men i andra sammanhang måste man ha framförhållning för att kunna njuta storartat av här och nu, där och då, längre fram. Vi är fyra äventyrliga långdistansare från Mälardalen som nu är anmälda till GL3D (Great Lakeland 3Day) första-maj-helgen nästa år. Bosse, Kerstin och Henrik från Västerås och jag själv från lilla metropolen Torshälla. Denna bergsultraorientering över tre dagar kräver en del att tänka på då all packning ska få plats i en vattentät bag på 59 liter och inte får väga mer än 13 kg och som körs till och från de två nattlägren! Har beställt bagen från Mountain Lite och så en ultralätt sovsäck, Yeti VIB 250. Återstår att inhandla i vinter är ett primuskök och ett lättviktstält från Hilleberg. November är som sagt en förträfflig månad för planering och för mig handlar det om att fundera på en alternativ B-plan till UTMB. Att springa Kungsleden lockar stort. Efter GL3D kommer jag stanna kvar en vecka för att vandra BGR (Bob Graham Round) i Lake District för att bilda mig en uppfattning om sträckan i praktiken. Sedan är det ju Vasaloppet i februari och nu på måndag kväll öppnar ju anmälan till Vätternrundan. Puh, tack och lov för november, D-vitamin och välbehövlig återhämtning!

Precis som november har börjat kommer månaden sannolikt avslutas lika glädjefullt. Lördagen den 30 november är det premiär för off-trailloppet Åda Wild Boar utanför Trosa. Ser fram emot att mingla med en skön samling trailsjälar och vi blir en klick stiglöpare från E-tuna som drar iväg till Åda.

131101c

Det känns onekligen som november kommer att bjuda på många ljusglimtar (inte minst i pannlampans sken) och risken (eller chansen) är väl att denna låååånga mörka månad passerar i raketfart. Den avgjort största ljuspunkten i månaden består annars i att Sörmlands första renodlade trailklubb kommer att se dagens ljus! Otroligt spännande att vara delaktig i dess födelse! En efterlängtad klubb för de som älskar stigen och obanade äventyr. Igår hämtade jag ut prover på tre olika tröjmodeller för trail/orientering från Trimtex. Nu ska klubblogo, färg och design utarbetas för tryck i december.

Ja, det lär inte gå någon nöd på mig i novembermörkret. Jag hoppas även att din månad kommer att fyllas med ro och ljuspunkter! På återseende.

131101d

Okt 182013
 

1310018aDenna fredag var sedan tidigare vigd för en tur till Trosa. Mina siamesiska damer Gloria och Toschie slängde ilskna blå blickar åt mig på torsdagkvällen när jag lade fram löpdressen, flapjacks, nötcreme, kartor, anteckningsblock, kamera, ministativ, ja, allt det som är brukligt för ett äventyr på Sörmlandsleden. Av tonen på deras siamesiska tungomål förstod jag att de kände sig åsidosatta: ”Sedan du gick ner i tid med lediga fredagar har du bara varit hemma med oss en enda fredag. Du är mer intresserad av stigar än av oss!” Jag försökte trösta dem och förklarade att jag ju istället är hemma desto mer på helgerna, samtidigt som jag tog fram kokt kyckling och deras röstläge blev mer som ett jublande ”Hurra hurra för Nicke, den bästa hussen man kan ha!” Ordningen var återställd.

Den huvudsakliga anledningen till mitt besök i Trosa var att träffa Anders, mannen bakom Art of Running. När jag fredagen för två veckor sedan bokstavligen sprang på hans nyöppnade butik i Åda gård strax utanför Trosa blev vårt möte rätt kort men det hann ändå uppstå något slags positivt spänningsfält av tankar och idéer. Senare samma kväll tyckte vi båda att det vore kul att träffas snart igen. Vi spikade således denna fredag och jag kunde då även passa på att beta av två återstående etapper på Sörmlandsleden. Det blev en hyfsat tidig torsdag kväll med Kerstin Ekmans fantastiska bok Herrarna i skogen.

Vaknade märkligt nog strax innan klockan började spela sin syntetiska harpmusik. Damerna ville inte alls stiga upp. Jag borde redan här anat att något var i görningen och att denna morgon inte skulle följa de gängse rutinerna. Satte på gröten och gick sedan in det mörka arbetsrummet för att fixa med löprutinerna såsom percutane och kinesiotejpa fotlederna. Tittade förstrött ut genom fönstret. Fastnade i en rörelse och försökte förstå vad det vita var, som täckte bilarna och marken. Men vad fan… Ut på balkongen för att känna på temperaturen. Nollgradigt. Det blev en – i nyvaket tillstånd – omtumlande justering av klädesvalet för dagen. Premiär för långa tights då. Och ovanpå dem trailshorts, för att tona ner ballerina-looken (å andra sidan ser det nästan ut som jag löpkjol på mig istället;). När allt var klart var det bara att bege sig ner i cykelkällaren. Reflexväst och pannlampa på. Och så i väg… men vad fan (igen), knappt någon luft i bakdäcket. Punka? Hinner inte springa upp efter cykelpump och hålla på och pumpa. Det var bara försöka cykla upp till cykelpumpen med tryckluft på torget. Hängde över styret för att lägga all tyngd på framdäcket. Uppe på torget visade det sig att pumpen var ur funktion. Fan. Helvete. Nästa mål blev macken. Väl där stormade jag in och Conny höjde på ögonbrynen och hojtade glatt ”Nämen hej Niklas!” ”Hejhej, Conny, har du cykelventilsadaptern till tryckluften?” fick jag snabbt ur mig. Fyllde däcket snabbt och hårt och cyklade sedan som idiot mot stationen. Var framme två minuter innan tåget skulle gå. Puh, vilken pärs! Måste ha varit pers från Torshälla till stationen! Vilken start på dagen!

Det var bara att luta sig tillbaka i det varma tåget. Utan latte. Nå, jag satt på tåget i alla fall. Ett uppluckrat tunt lager av snö täckte marken ända fram till Nykvarn och därefter var det normal barmark. Klev av i Södertälje Syd. Tog en latte nere i caféet och inväntade tåget mot Vagnhärad. Tjugo i nio gled tåget in på Vagnhärads station och när jag kom fram till stationshuset svängde Anders in vältajmat med bilen. Vi hann knappt sätta oss innan samtalet var igång och Anders styrde bilen mot butiken Art of Running på Åda gård. Väl där blev det schysst latte och så sjunka ned i en av de sköna saccosäckarna kring det låga runda kvarnstensbordet.

Vi gav varandra ett sammandrag av vår respektive bakgrund med diverse sidospår och avstickare och inte alls något kliniskt kronologiskt linjärt. Det var ett tag sedan jag var del i en sådan givande och upplyftande diskussion, vilket oftast uppstår i möten med nya människor. Visst handlade mycket av samtalen om löpning, men än mer om den bakomliggande filosofin och det biomekaniska med retoriska frågeställningar invävda. Ja, varför springer människan? Springer hon för att må bra och överleva? Vad driver varje individ och hur kan man förebygga skador i ett mycket tidigt skede. Jag lyssnade på Anders och allt eftersom tiden gick blev jag varse tre (symboliskt nog) framträdande saker hos honom och det var glädje, engagemang och gedigen kompetens! Tänkte för mig själv ”Ja, om merparten löpcoacher i detta land ägde en uns av hans filosofi och kompetens skulle fler löpare var mer harmoniska och mindre skadade och veta mer om hur hela ens kropp fungerar.” Hursomhelst, så gav våra samtal en hel del att tänka på och nya infallsvinklar för min del. Tre timmar bara flög iväg. Vips, bara så där. Och en kvart tjugo minuter i tolv innan butiken skulle öppna gled den civilklädda traildonnan från förra gången in i butiken. Det visade sig dock vara Anderst revliga fru Lena. Tänk vilka spännande möten som uppstår, bara man är nyfiken och tar till vara på ögonblicken när de väl dyker upp.

Strax efter tolv var det dags att ge sig av. Full i huvudet av tankar! Så det passade ypperligt med ett skönt pass i höstens tysta natur. Ute var himlen klarblå. Inte ett moln så långt ögat nådde. Solens strålar gjorde sitt yttersta att värma genom den kyliga lufte, Anders var hygglig och skjutsade mig nästan ända ner till Nynäs slott, där jag skulle beta av den lilla 4km-slatten till etapp 50:1 och sedan springa väg 219 tillbaka mot Trosa för att sedan hoppa på leden och ta etapp 55:1 mot Sillekrog. Nå, innan vi kom fram till leden som korsade vägen uppfattade jag något stort en bit upp i luften men som försvann bakom en skogsridå längre fram. Som fågelskådare har man ju ett extremt uppövat periferiseende. När vi väl passerade skogskanten och en vidsträckt åker öppnade sig var jag på hugget och hade blicken på scanning-mode. Och där, som jag misstänkte gled en havsörn fram och som jag skrek ut i bilen. Samtidigt som jag upptäckte två havsörnar som satt på åkern! Tyvärr kunde inte Anders tvärnita då vi hade en bil bakom oss. Så jäkla grymt! Fem minuter senare var vi framme och jag hoppade ur bilen. Vi tog ett varmt farväl, för denna gång! Jag kollade kartan och insåg att jag efter någon kilometer skulle komma fram till åkern med havsörnarna. Jag flög formligen fram över stigarna. Så härlig luft! Och då när jag sprang där genom skogarna längs Frillingsmossen förstod jag verkligen varför Anders valt namnet Art of Running för sin verksamhet. Det var ingen ball arty-farty-copy-slogan, utan noga genomtänkt och precis vad det handlade om. Konstarten. Helheten.

Efter någon kilometer kom jag så fram till Bråfalls såg och hade hela åkern nedan- och framför mig och plötsligt lyfte både kråkor, korpar och havsörnar. Hela fem havsörnar började så cirkla i vinden över åkern. Min lilla kamera åkte givetvis fram och jag zoomade upp lite och försökte få några bilder på de mäktiga sofflocken som gled genom luftrummet i säkert fem minuter innan de drog sig bortåt. Wow! Sällan man ser gäng med havsörnar vid den här tiden på året, utan det brukar främst vara på vinterhalvåret. Helt sannolikt måste det ha varit något djurkadaver på platsen.

Jag sprang på och njöt av stigarna. Sedan blev det nästan 14 kilometer asfaltnötande fram till Tureholms grindstuga för att komma på leden igen. Dessförinnan gjorde jag en avstickare till Hållsviken och njöt av den öppna havsvidden. Avnjöt en Flapjack i en solig stol på bryggan. Jag kom på leden mot Sillekrog, men när jag kom till Vagnhärad gjorde jag en snabb kalkyl och insåg att jag skulle missa två två hem till Eskilstuna om jag fortsatte milen till Sillekrog och tillbaka. Jag kände att jag var otroligt nöjd med dagen och beslöt mig för att ta 16:43-tåget hem. Dagens löpning slutade således på ”normala” 28 km och jag rundade av med snabba kolhydrater i form av en tunnbrödsrulle på grillen vid stationen.

När jag cyklade hem från stationen hade solen gått ned. Månen lös stor och klar över Glömsta gärde. Nästan fullmåne. Jaha, då får jag se vilka skumma drömmar som denna helg kommer att bjuda på. Om det bryr sig nu mina två damer inget om, för nu kommer de bli ompysslade hela helgen. En god helg till eder alla!

1310018b 1310018c 1310018d 1310018e 1310018f 1310018g 1310018h 1310018i 1310018j 1310018k 1310018l 1310018m 1310018n1310018o

Okt 082013
 

Planer är föränderliga. Drömmar kommer och går. Några förverkligas medan andra falnar. Detta blir ofta tydligt och konkret i och med långsiktiga mål i min löpning, inte minst under detta år. Fullt naturligt och det är ju resan mot målet via olika delmål som är det intressanta, på många plan. Konkreta exempel på falnande drömmar? Mina tidiga planer och drömmar om sub3 på ett marathon är nedlagda. Finns inte en tillstymmelse till längtan efter att ens springa ett normalt marathon, såvida det inte stavas Vansbro. Nummer 5671 kommer således generera ett DNS i Frankfurt Marathon om några veckor. Min anmälan och planerade medverkan på TEC 100 miles 2014 blev inte mer än två veckor gammal. Detta beroende på att jag – efter inte särskilt mycket betänketid – bestämt mig för att istället springa Great Lakeland 3Day under första helgen i maj 2014. En tredagars bergsultra i sagolikt vackra Lake District. Jag tror (som man normalt gör i en annan bransch) att jag blivit besatt av de engelska bergen, som tar sig i uttryck i en slags mix av barnslig upptäckarlängtan och benhård målmedvetenhet. En annan dröm som faktiskt falnat med tiden och närmast förskjutits till ett frostigt hörn i min frys är UTMB. Jag kommer förvisso anmäla mig i december och sedan får lottningen utvisa vad det blir. Men jag kommer inte gråta över en utebliven plats, då ett helt annat äventyr slagit rot i min drömska skalle. Sedan jag läste Feet in the Clouds i våras har de löjligt lekfulla tankarna om att en dag genomföra Bob Graham Round sakta mognat och smygande övergått till något konkret och tillika skönt vansinnigt som jag vill förverkliga en dag. Jag planerar därför att springa hela rutten under två tre dagar nästa sommar och idag fick jag kartan med hela ”bansträckningen” med tips och råd och hålltider (för ett sub24-försök). Jag älskar kartor! Hösten och vintern är min tid för drömmar och smidande av planer. Vad det blir av mina våta drömmar vet vi tidigast om ett halvår. Och fram till dess ska jag minsann njuta av den sköna hösten och närmast på agendan står ett tvådagars äventyr på Sörmlandsleden söder om Nyköping till helgen med övernattning i en liten stuga vid Bråvikens vatten. Nä, man behöver inte drömma sig långt bort för att få uppleva fantastisk natur! Shit! Här sitter jag och drömmer medan pastan på spisen blivit kokt sönder och samman. På återseende!

131008a

Sep 212013
 

130921aIgår fick jag för första gången vakna upp av mig själv och uppleva mina numera lediga fredagar. Vakna upp, dra sig med sömniga katter i vetskapen om ett för dagen blankt kalenderblad. Känns som ett luxiöst privilegium. Haha, tro inte att jag såsade omkring i mystofflor och nätundertröja hela dagen. Det blev en del mailande, läsande och skrivande på boken. Jag kommer nog hitta en slags rutin för mina tredagarshelger vad det lider.

Å andra sidan blev till att ställa klockan inför lördag morgon. Eskilstuna trailgerilla hade bjudit in orienteringsveteranen Tomas Carlsson för en introduktion i navigering och kartläsning. Steg upp till en kylig och klarblå himmel. Lagade i ordning en grötfrukost på dinkelflingor från Saltå kvarn. Hann med en stor latte medan jag skördade lite chili. På sju somrar har jag aldrig fått så mycket chili, vilket säger en del om sommaren som gått. Svidade om och packade ihop ryggan och cyklade iväg mot Vilsta.

Var framme vid raststugan strax innan nio. Först på plats. Satte mig på en bänk i solen och lutade mig bakåt. Några långa värmande minuter förflöt innan jag hörde Tomas röst och strax därefter kom Per-Arne flåsande på sin racer. Anki hade feber och låg kvar hemma i sängen. Några fler gerillas var inte att vänta. Vi köpte oss ett varsitt naturpass, det vill säga två kartor över Vilstaskogens naturreservat, varav en A3-karta i skala 1:10.000 med 50 kontroller utmarkerade. Klockrent uttänkt av klubben Eskilstuna Orienteringslöpare! Vi satte oss i solen och Tomas hade en halvtimmas introduktion. Spännande. Solen värmde och skratten fick en särskild klang i den friska morgonluften.

Vi begav oss sedan iväg, men löpning stod inte på schemat. Vi gick och stannade till titt som tätt medan Tomas förklarade kartan och bad oss – pedagogiskt korrekt – berätta hur vi tänkt angripa första kontrollen. Första kontrollen var rätt enkel, nästan för enkel då vi såg förbi den i vår iver. Andra kontrollen bjöd på svårigheter, dels vägen dit och sedan att vi trodde vi var rätt på plats, men där fanns ingen kontroll att finna. Per-Arne och jag lufsade omkring som två närsynta grävlingar på två ben fullt övertygade om att det orangevita bytet fanns uppspikat på ett träd där i cirkeln. Tomas fick oss att tänka om – och ta oss ut – utanför cirkeln, för att hitta en plats där vi helt säkert visste vart vi var och därifrån göra en förnyad attack mot kontroll två. Den snabba omdirigeringen gav snabbt resultat! Från de fina hällmarkerna och klippskrevorna bar det utför mot Skjulstaån och kontroll tre, som var busenkel, beroende på att det fanns så många utmärkande naturtyper. Häftig kontrast från den läckra tallskogen på hällmarksplatån ned till hassellundarna och de flerhundraåriga ekarna nere vid ån.! Ahh, sedan bar det av mot raststugan för en välförtjänt fika i solen. Vi mös och talade om sådant som bara män kan; katter, chili, fika och löpning;-) En råfokuserad Rikhard H sprang förbi som värsta Timothy Olson på sitt långpass. Vi tog farväl av Tomas och sedan cyklade Per-Arne och jag vidare tills vi skiljdes åt vid ÖB.

Väl hemma blev det ett hett bad. Skördade sedan resten av all chili. Tre olika sorter för höstens och vinterns vegetariska grytor. Böjd och stel i ryggen av allt skördande var det på sin plats med en stor latte tillbakalutad i rottingstolen med den fantastiskt fascinerande boken Mountain Men – Tall Tales and High Adventure. Ja, det är mycket med berg, fjäll och navigering i min lilla värld just nu. Visst, ett naturligt steg i riktning mot de framtida projekt som väntar. Nä, jag ska inte sadla om till bergsklättrare, men jag behöver bättra på kunskapen när det gäller vandring och löpning i berg och fjällvidder. Ibland undrar jag stilla ”Varför?”, när jag lika gärna kunde ligga och gotta mig bekymmerslöst och njuta av det lilla, som en katt…

130921b
130921c130921d 130921e 130921f 130921g
130921h