Mar 172013
 

Sitter på tåget hem från storstan och försöker sammanfatta helgens löpcoachutbildning. Inte helt lätt med tanke på all osorterad information som ännu inte fallit på plats mentalt. Och på detta söndagens praktik i form av löpning på bredden och längden, övningar, löpskolning och ett mördande maxpulstest. Vet knappt om jag är man att sammanfatta helgens utbildning just nu, men gör ett försök. Jag och löparkollegan Staffan Flodquist från Vi Springer ville uppdatera våra kunskaper och hade anmält oss till Löpcoachutbildningen steg 1 för löpargrupper som anordnas av Running Sweden och PT School.

Så det var bara att stiga upp okristligt tidigt på lördag morgon och ta 7-tåget till storstan. Hann med en välsmakande latte med extra shot på Centralen innan jag strosade iväg genom ett nyvaket Stockholm med morgonsolen i ryggen mot Döbelnsgatan och PT Schools lokaler. Väl där hade bara ett fåtal morgonpigga löparsjälar anlänt och så dagens utbildare, Pernilla Ohlsson, som skulle hålla i utbildningens teoridel för dagen. Jag var lite orolig för att sitta på ”skolbänken” från nio på morgonen till fem på eftermiddagen. Det var länge sedan och jag har ju varit på en del kurser genom åren där jag nästan somnat halvvägs in på dagen av mental monotoni beroende på utbildare/föreläsare som inte lyckas engagera och entusiasmera sina deltagare/åhörare. En utmaning som heter duga! Fler och fler deltagare droppade in i PT Schools fräscha lokaler och det blev lite trevande kontaktsökning och namn som glömdes så snart de upplösts i luften, men så brukar det ju vara. Alltid lika fascinerande. Totalt var vi över 30 personer från Sveriges alla hörn samlade och det var drags att dra igång. Pernilla satte tempot och pulsen direkt för dagen och efter en presentation av sig själv gick hon igenom aerob och anaerob träning, centrala och lokala träningskapaciteter, pulszoner och träningseffekter, träningsupplägg, konditionstester, ledarskap med praktiska övningar. Man kan säga att dagen växlade mellan medel och hög intensitet. Givetvis med återhämtningspass i form av bensträckare och lunch. Jag måste säga att jag efter dagens slut på väg hem till mamma var fullmatad med… kanske inte med massor av ny information, men framför allt hur man kan förmedla löprelaterad kunskap på ett annat sätt och det lyckades Pernilla göra på ett strålande sätt, både pedagogiskt och förståeligt. Hon lyckades med konststycket att hålla intresset uppe en hel dag och för det krävs engagemang och en glädje i att förmedla kunskap! Dessutom var hon väldigt uppdaterad på många områden, likväl neutral olika ”skolor”. Hennes positiva energi syresatte utbildningslokalen och det räckte åt alla. Dagen innehöll även många intressanta och givande samtal med andra löpare, som dessutom delgav sina erfarenheter och tips under ”lektionstid”. Jag somnade hemma hos mamsen innan klockan ens var tio. Ett gott tecken på en krävande givande dag!

Söndag morgon började med en skön promenad genom ett inte alltför kylslaget Vasastan ner till Planet Fitness i slutet av Sveavägen. Samling där klockan nio. En del hade redan droppat in och även några okända nunor (som gått teoridelen under fredagen), bland annat Peter Glas från Eskilstuna, som var kul att träffa IRL. Dagens ledare och tillika coacher från Running Sweden – Lisa, Rubin och Sirpa – dök upp och minglade runt bland deltagarna. Efter en presentation och genomgång inomhus gav vi oss iväg till Hagaparken i samlade trupp. Det hela var upplagt på sätt som löpargrupper leds. Lisa höll ett givande löpteknikpass och gruppen delades sedan i tre grupper där två deltagare i varje hade fått i uppgift att leda respektive grupp. Mina och Claude ledde vår grupp på ett förträffligt sätt med alla ingredienser kring uppjogg, huvudpasset med korta intervaller och nedjogg. Därefter tillbaka till Planet Fitness för utvärdering och feedback samt genomgång av hemuppgift och diskussion i grupp. Därefter var det lunch på stället.

Efter en välsmakande kycklingsallad med quinoa var det dags att dra på sig löpdressen igen och ut till Hagaparken igen. Verkligen skönt vårväder! Hörde årets första sånglärkor dra över mot norr medan vi sprang där i solen. Nu var det dags för Rubin att gå igenom löpskolning och han förklarade på ett pedagogiskt vis syftet med varje övning. Och vi körde igenom varje övning två gånger. Stämningen var god. Utomhuspasset avslutades sedan med ett frivilligt maxpulstest. Tre stegrande intervaller (högt komfortabelt tempo, okomfortabelt och maximalt tempo) på lång seg uppförsbacke. Låg i stort sett och toppade på 180 tills jag kom upp i en peak på 186. Jag får nog göra ett maxpulstest (eller laktattest) hos Peter Glas här i Eskilstuna framöver, även om jag aldrig mäter min puls annars. Därefter var det tillbaka till Planet Fitness för löpspecifika styrke- och stabilitetsövningar där Sirpa tydligt förklarade syftet med varje övning. Dagen avslutades sedan med utdelning av kursintyg och en gruppbild.

För att summera utbildningen tycker jag den var mycket givande och lärorik! Upplägget var mycket strukturerat, effektivt och genomtänkt liksom att mycket från teoridelen på lördagen omsattes i praktiken på söndagen. Utbildarna Pernilla, Lisa, Rubin och Sirpa var mycket professionella och grymt engagerade. Utbildningen var väl investerade pengar och kan varmt rekommenderas till den som är intresserad att komma igång att leda löpargrupper eller bara vill fräscha upp sina kunskaper.

Nä, nu har jag hunnit hem och som ni ser hann jag med att lägga in detta inlägg innan jag störtar i säng. Hoppas er helg varit lika givande och skön! Våren är på G!