Niklas

Dec 312020
 

01aI början av december 2019 påbörjade jag min bana som dedikerad utesovare och en kort resumé kan var på sin plats men den intresserade hittar förstås det mesta av grundorsaken i månadsrapporten för januari. Att sova ute är inte ett val jag ångrar, inte för att jag hade så mycket till val, jo, jag hade två val: hitta ett nytt boende eller ge det hela en tålmodig chans men med en äventyrlig inramning. Orsak: Flyttade till en ny lägenhet i slutet av november 2019 och det visade sig att ett – för mig högst obehagligt – lågfrekvent ljud pulserade till och från i fastigheten. Inte konstant men tillräckligt ofta för att jag inte skulle få sammanhängande sömn. Nu handlade det inte om ett vibrerande kylskåp eller så utan om vågor av dova svängningar som tränger igenom väggar, skallben, hörselproppar och hörlurar. Dessa vibrationer fortplantade sig även ut på balkongen, om jag gjorde desperata försök att sova där. Under dagtid är det så mycket andra ljud som stör ut denna typ av ljud men som blir påtagligt när allt annat tystnar framåt kvällen. Det otäcka med lågfrekventa ljud är att det lika mycket, eller kanske allra mest, handlar om vibrationer och svängningar som tränger in i ens huvud. En googling på ämnet ger två entydiga svar: mycket ohälsosamt för den som drabbas samt att källan till lågfrekventa ljud ofta är svårlokaliserad. Källan kan vara grannens akvariepump, ett fläktsystem eller ett vindkraftverk. Sedan är påverkansgraden individuell. Hade jag blivit ljudöverkänslig? Ja, det kan man bli av många orsaker, såsom stress, borelia eller frekvent användande av hörselskydd, för att nämna några. Bokade tid hos vårdcentralen för boreliaprov. Läkaren där var helt fantastisk och han bjöd på ett exklusivt paket av allehanda tester. Någon slags deluxevariant. Det var ju faktiskt dagarna innan jul 2019. EKG-svaren kom omgående och läkaren var lyriskt över mitt hjärta. Atlethjärta som han sa. Övriga prov kom en vecka senare. Alla värden var normala, bara aningen över gränsvärdet på sköldkörtelns hormonproduktion som läkaren menade kunde vara en tillfällighet och det bokades tid för ett nytt sköldkörtelprov några månader senare (som då låg inom gränsvärdena). Nåväl, jag tog upp yinyogan igen och började sova ute. Beslutade mig för att göra det hela till ett spännande äventyr och föra dagbok, nattbok kanske är mer korrekt, för hela 2020. Jag har har ju all tänkbar utrustning för ett utesovarliv året runt. Förändring under tvång. Radikala förändringar i ens liv växer sällan fram som en kul grej över frukostkaffet. Bara att skapa nya rutiner och omfamna det nya livet. Så skriver jag, ett år senare.

01b

Som en parentes kan nämnas att jag hade tänkt lägga ner denna blogg redan vid årsskiftet 2019/2020 men i och med projekten att sova ute på obestämd framtid och besöka Tivedens nationalpark minst en gång varje månad under hela 2020 beslöt jag mig för att fortsätta skriva för bloggen året ut. Ett år som nu är till ända. Detta inlägg är således det sista jag skriver här. Aningen vemodigt men mest skönt. Bloggen får ligga kvar på obestämd tid. Några år kanske, som en digital kvarleva, historiska rester från en tid som var, inte som tar slut, bara fortsätter…

Anmälde hursomhelst ljudet till fastighetsvärden och fastighetsskötaren Jörgen kopplades in. Skulle de ta det på allvar? Jörgen berättade att de haft problem med lågfrekvent ljud i en annan del av huset några år tillbaka. Några fläktlager. Jag noterade av en tillfällighet att det lågfrekventa ljudet i fastigheten var som kraftigast i styrka nere i cykelkällaren. Jag bor högst upp på våning tre. Det ska erkännas att mina förhoppningar om att problemet skulle prioriteras eller att källan till ljudet ens skulle lokaliseras var låga. La ingen energi på spekulationer eller förhoppningar. Jag njöt av nätterna i mina väl valda gläntor i Torshargskogen 20 minuter hemifrån och under långhelger med äventyr. Såg min lägenhet mest som ett basläger och gör väl så än idag. Nåväl, efter en hektisk och sorgfylld höst 2019 med emotionellt stresspåslag, flytt, renovering av lägenhet och lågfrekvent ljud som torterade mig om nätterna gav mig nätterna ute i naturen snabbt nya krafter. Bara någon vecka in på 2020 var skillnaden i mående så otroligt påtaglig. Från trött dränerad zombie till att känna mig fylld av energi med skärpa och styrka. Jag behövde inga provsvar. God sammanhängande sömn ute i naturen är bästa medicinen.

01c 01d

Hemkommen från mitt sex dagar långa äventyr på Bohusleden i slutet av maj noterade jag en tyst lägenhet. Höll andan och lyssnade. Kunde det vara sant? Fick ett sms från fastighetsskötaren Jörgen som meddelade att de hittat källan till ljudet. Två pumpar som pumpade in fjärrvärme i grannfastigheten. Två pumpar var overkill så de stängde av en pump och sänkte hastigheten på den återstående. Voilá, ljudet var borta, nja, inte helt men så mycket svagare att det inte stör. Men att återgå till permanent sängsovande inomhus var otänkbart. Jag har sedan början på året passerat en gräns och att sova ute, framför allt detta att få somna och vakna upp i naturen, bjuder på så många ljuva fördelar. Att bara ligga och titta upp mot en svindlande vacker stjärnhimmel omgiven av stolta vajande tallar är hänförelse av bäst sort. Att sova i en säng inomhus en natt eller två fungerar men sedan måste jag bara sova utomhus. Ljuvt och svalt. Som natt och dag, som man brukar säga. Vågar fan inte tänka på den dagen jag hamnar på något gruppboende eller liknande, nä, då är det läge att ta färjan över floden Styx för en etta med jordvärme.

01g2002d01f

Lite statistik på 366 nätter 2020
Totalt har jag sovit 286 nätter utomhus (78,36%) och av dessa sov jag hela 72 nätter under bar himmel, vilket i runda tal gör 2 1/2 månad eller 20% av årets alla nätter. Resterande 214 utenätter fördelar sig enligt följande i fallande skala: tält (99), balkong (82), nättält (14), tarp/poncho (9), vindskydd (6) och under Takstenen (2) i Tivedens nationalpark. När det gäller nätterna på balkongen avnjöts de med täcke och madrass under sommaren, i tält under hösten och sedan i sovsäck när tältet blåste sönder den 17 november. Skönt att ha balkongen som alternativ sena kvällar hemma.

Första kvartalet var härligt hardcore med hela 82 nätter utomhus av 91 möjliga. Under mars månad sov jag inte en natt inomhus. April månad är i topp vad gäller flest nätter under bar himmel, hela 23 nätter vilket säger en del om vädret i april, tätt följt av mars med 15 nätter under bar himmel.

Totalt sov jag 112 nätter i min kära skog i Torsharg, majoriteten av dessa under första halvåret.

Av de 80 nätterna som tillbringades inomhus under året utgör en klar majoritet av sömn i säng, främst i min egen, men även hos mamma, Lilla Vasskärr B&B, hotell och B&B, kolar- och torvkojor, fjällstugor och någon tågkupé genom Sverige.

25

Ingen natt är den andra lik
Jag vågar påstå att dina nätter i ditt, kanske ert, sovrum är rätt förutsägbara och likartade. Natt efter natt. Kolla igenom sociala medier eller senaste nyheterna på mobilen det sista du gör. Det kan ju hänt något. I sällsynta fall kanske du läser eller avlyssnar en bok. En godnattpuss till din käresta. Kanske lite älskog, om inte tröttheten övervann lusten. God natt. Mörkt. Stillastående luft. Väggar, tak och golv. Drömmar. Vakna till klockan. Redan? Kollar mobilen det första du gör, kan ju (sällan) ha hänt något under natten. De vanliga morgonbestyren. Det enda som skiljer dessa dina nätter åt på ett mer radikalt vis är väl drömmarna. Förutsatt att du minns dem. Lägger vikt vid dem, uppskattar dem. Hur länge har det sett ut så? Och hur länge ska det se ut så? Vill du uppleva något annat? Och må bättre. Börja sova ute! Gör det inte till något extremt. Börja med en till två nätter i månaden, på balkongen, på altanen eller i trädgården. Bjud med din partner och framför allt barnen, katten och hunden. Låt dig förundras över stjärnhimlen, känn den svala luften mot ansiktet, andas in syrerik och kvalsterfri luft och framför allt: upplev sömnen när den är som skönast!

5aDD_hammock

Jag själv har passerat någon slags gräns eller kanske snarare funnit en slags balans som fungerar för mig när det kommer till välgörande sömn. Bättre återhämtning för kropp och själ än sömn existerar knappast, eller? Jag är tacksam för att jag tvingades till att börja sova ute för lite mer än år sedan. Så otroligt många minnesvärda ögonblick, kväll som morgon, som jag undanhållits om jag sovit i min säng merparten av årets nätter. Jag kommer inte att kunna gå tillbaka till att permanent sova i säng inomhus. Under den gångna julen sov jag tre nätter i rad i säng. Fick abstinens! Efter en natt på balkongen packade jag ihop sovprylarna i ryggan och promenerade till min ljuva under-bar-himmel-glänta i Torshargskogen. Sval luft. Måne och underbar stjärnhimmel. Tystnaden och de högresta tallarna, ingen av dem den andra lik. Jämngamla vänner. Fyra dagar social tillvaro till ända. Pust. Bara jag, stjärnorna, några avlägsna stjärnhopar och månen. Öppen planlösning. Så mycket förundran.

03n
03t

Utesovarrutin
Det gick väldigt snabbt att skapa en rutin, en utesovarrutin, till vardags. Rekade ett par fina platser i Torshargskogen 20 minuter hemifrån. Långhelgerna spenderade jag för det mesta med lätt löprygga och övernattningskit på fina stigar genom läcker natur i Mellansverige. Semestern var mer äventyrlig och långväga inom Sveriges gränser. Pandemi. Vardagsrutinen var väldigt enkel. Förberedde morgonens frukost redan kvällen innan; min specialgröt i blöt och espressobryggaren laddad. Kolla vädret och väderappen, för att avgöra om det blev tält eller natt under bar himmel och eventuellt val av sovsäck beroende på temperatur. När jag legat i tält har jag alltid med mig en bok och under vintern 2019/2020 gick jag ofta ut relativt tidigt på kvällen för att få ett par timmars läsning i tältet ibland ackompanjerad av vindens sus i trädkronorna, regnets sövande dripp mot tältduken, någon hoande kattuggla, grymtande vildsvin, skällande räv eller skönsjungande koltrast framåt vårkanten. En termos med kryddigt hett te. Som sagt, ingen kväll är den andra lik.

2002e
03v

Under bar himmel
Att sova ute i tält är ljuvligt. Likaså under en tarp. Vindskydd fungerar men hör inte alls till min favorit. Men det särklass ultimata och mest fantastiska är att sova under bar himmel. Utan konkurrens. Jag minns så väl de första stjärnklara nätterna under bar himmel för snart ett år sedan. Pirrigt givetvis. Utsatt och naket, en känsla som man snabbt bemästrar efter några nätter. Ett perfekt tillfälle att pröva gränserna för ens fantasi. Den fantasilösa är snabbt i hamn medan den med imaginär talang får passa sig. Låt inte fantasin skena. Låt ögonen vila på himlavalvet. Lyssna inte efter ljud som inte finns. Lyss till vindens sus i trädkronorna. De första stjärnklara nätterna förde mig utan omvägar tillbaka till mina unga år i fältbiologerna då vi många gånger sov under bar himmel i skogarna på Järvafältet eller uppåt Roslagskusten. Minnen från mörka vinternätter med sagolik stjärnhimmel hos mormor i Moskosel. Lite Stargate över det hela. Minnen som suger tag i en. När minnena så skingras och man återvänder till här och nu, glädjeruset som övergår i en svindlande känsla när hela ens synfält fylls av en väldig stjärnhimlen. Vidden av dess rymd som är omöjlig att ta in. Och vetskapen om att jag ser tillbaka i tiden. Miljarder av år tillbaka i tiden. Där ligger jag i en glänta i Torshargskogen och blickar upp mot himlen. Eller vad då, det kan ju lika gärna vara så att jag blickar ner. Vad händer om Jordens gravitationskraft plötsligt upphör? En liten glänta på en liten planet i periferin av en ofantlig galax vid namn Vintergatan som mäter 100.000 ljusår tvärsöver och innehåller sisådär 400 miljarder stjärnor. Och det mest avlägsna man kan se med blotta ögat om hösten, om man vet var man ska leta, är en suddig fläck vid namn Andromeda. Tänk då att det finns ytterligare 100 miljarder galaxer i universum. Visst kittlar det på ett nästan obehagligt vis? Och varje människa bär lite stjärnstoff inom sig, som all materia. Ödmjuk förundran över det ofattbara.

03s
2002r
03c
03k
03f

Det finns en anledning till att jag kommit att älska att sova ute under vinterhalvåret. Luften, temperaturen, stjärnhimlen, månljuset och frånvaro av flygfän. En del kanske räknar får när de ska sova. Jag räknar satelliter och stjärnfall. Minns kvällen på Klövberget vid Marvikarna i mitten av oktober. Stjärnklart. Inte en satellit men otroligt mycket stjärnfall. Som jag önskade. Meteorregnet Orioniderna. Detta medan månen höjde sig gyllengul i nordost och kattugglorna som tonsatte dramat med sina spöklika klävitt längs branterna. Ja, sånt man missar i ett tält för att inte säga i en säng med fyra väggar, tak och golv.

Så numera håller jag koll på vilka meteorsvärmar som passerar genom himlavalvet under vinterhalvåret via stjärnfallskalendern. Månen och planeterna håller jag också koll på. Med det ena kommer det andra, så nu ligger jag och läser om universum, kvasarer, kvarkar, svarta hål, strängteori, mörk energi, fotoner, kvantmekanik och supersymmetri. Och vem beskriver allt detta på ett ypperligt pedagogiskt vis om inte Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik. Kan varmt rekommendera hans böcker men också hans befriande ”vinterprat” om stjärnskådning, squaredans och universums mening i P1 lördagen den 26 december 2020.

22

Årets växlingar
Årets växlingar, ja, årstidsväxlingar, blir väldigt påtagliga om man vistas i naturen regelbundet och till detta kan även adderas skiftande väderlek. Under 2020 var det minimalt med snö. Knapp någon snö att tala om, åtminstone inte på mina breddgrader i Mälardalen. Januari till och med april var dock en helt fantastisk tid att sova ute. Minimalt med nederbörd. Det allt ljusare dygnet. Vårfåglarnas ankomst. Först trastarna och rödhaken som fyller skogen med sina toner, starar och sånglärkor som flyger över, sedan bofinkar och sädesärlor, morkullan som drar och i maj kommer så tropikflyttarna. Det som gör mig så glad när jag nu skriver dessa ord är att jag återigen har dessa fantastiska månader framför mig. Som jag ska njuta.

03m
Tiveden5
05k

Sommaren är väl fin på sitt vis men som utesovare är sommaren inget exceptionellt, tvärtom. Mygg, knott och andra kryp. Ofta varmt och klibbigt. Under de varma perioderna den gångna sommaren sov jag faktiskt bättre i min svalare lägenhet. Det var därför skönt att få dra upp till fjällen tre veckor i augusti. Mygg och knott inledningsvis men senare i Sarek bara skön sensommarhöst. Ljuvligt att i september återigen börja sova under bar himmel. Även om jag skaffat ett par nättält för sommarbruk är det ändå inte samma sak, men ändå bättre än tält. Kan njuta av himlen och träden som sträcker sig upp mot det ouppnåeliga i ett nättält. Ingen risk för kondens.

06bb 21
06k

När det kommer till äventyren under långhelgerna på vinterhalvåret blir det onekligen mycket sömn. Härligt att sitta vid en eld i mörkret och filosofera eller bara kontemplativt sugas in i eldens fladdrande lågor. Hypnotiskt. Men mycket sömn blir det och det är så fantastiskt skönt. Rekordet 2020 är nog 14 timmar sömn i Tivedens nationalpark i slutet av november. Detta efter en hektisk tid på jobbet och arrangemanget av Marviksdrömmen. Välförtjänt och välbehövligt.

01d
01l1Tiveden6

Ulvar, ugglor och andra möten
Tänk så mycket jag varit med om under året, som färgats av en pandemi, till och från någon av mina sovplatser i Torshargskogen. Längs med färden genom den svenska fjällvärlden. På Kindlas höjder eller längs Bråvikens kuperade höjder. För att inte tala om utforskandet av Tivedens nationalpark och nätterna där. Visst, många storslagna och minnesvärda upplevelser, men som jag brukar säga; det är de små till synes obetydliga ögonblicken som betyder något. Har man förmågan att uppskatta dessa små ögonblick är man sannerligen omgiven av rikedom. Ett lingonplattfly som trotsar minusgraderna. Tre skogsmöss samlade kring en liten hög havregryn i absiden medan jag äter frukost. En tallbärfis som klättrar på termosen i februarikylan. Alla dessa små spindlar av olika arter som kommer fram i mörkret. Så mycket att förundras över, i det lilla.

202001zzz

Sedan är det förstås de där ögonblicken som för lång tid är alldeles klara och som med lätthet låter sig spelas upp på ens inre filmduk. Som den där stilla, kalla stjärnklara kvällen med starkt månljus i Putbergen. Jag hade brett ut liggunderlag och sovsäck på en fin plats omgiven av väldigt gamla tallar. Satt och sippade på en kopp te i månljuset när plötsligt en varg med basstämma började yla alldeles nära. Strax anslöt ytterligare ett par vargar med sina gällare stämmor. Det hela varade i drygt en minut. Den minuten är utan tvekan den längsta i mitt liv. Och den mest fantastiska. Det tog sin tid innan jag lyckades somna. Eller den gången på ett berg vid Bråviken då jag vaknade på Valborgsmässonatten av att en berguv satt 100 meter ifrån mig och ropade. Ackompanjerad av en tutande rördrom i bakgrunden. Mäktigt. Spelade in den med mobilen och berguven fick vara med i Naturmorgon några dagar senare. Minnet av de ihärdigt ropande pärlugglorna i östra delen av Tivedens nationalpark gör en glad. Eller den varma junikvällen uppe på Simonberget när en nattskärra satt i tallen intill och surrade på sitt karaktäristiska vis. Getamjölkaren. Att få vakna till en kall gryning i en gosigt varm sovsäck till en ljudmatta av bubblande orrar, eller framåt våren storlommens ödsliga rop eller trädlärkans vemodigt joddlande melodi minner om en samhörighet, en tillhörighet, jag lätt glömmer bort. Att vara i nuet.

Putbergen1 Putbergen3

Visst händer det märkliga saker när man sover ute i naturen, kanske oftast när jag sovit nära bebyggelse. Blev stoppad av polisen en kväll när jag var på väg till min glänta i Torshargskogen. ”Och vart ska du då?” Jag sa inte hela sanningen: ”Ska testa lite ny campingutrustning i skogen”. Vi pratade om lite ditt och datt när den ena polisen frågade ”Är du inte rädd?” Jag har fått den frågan så många gånger att svaret kom per automatik: ”Rädd? Nä, den enda gång jag kan vara rädd är när jag går över Fristadstorget en fredag eller lördag kväll. I skogen? Aldrig”. Även poliser är människor.

På väg till och från Torshargskogen passerar jag en vändplan vid Torsharg varifrån motionsspåren utgår liksom småstigar och i påskas stod plötsligt en vit skåpbil parkerad där, lite undanskymd bakom djungeln av slånbär. Dag efter dag. Lite halvskumt. En morgon hörde jag en hund inifrån skåpbilen. Kanske någon som har en av de stora segelbåtarna i kanalen, tänkte jag. Så en morgon på väg hem mötte jag en snubbe med en pigg liten hund på stigen. Vi började prata. Och fortsatte att prata. Det visade sig att vi hade en hel del gemensamt att tala om. Johan som han heter och så den sköna och kaxiga blandrasdonnan Tess från Spanien. Johan har de senaste åren arbetat i Spanien under vinterhalvåret och i Sverige under sommarhalvåret. Han och Tess bor i skåpbilen. Vi hade som sagt en del gemensamt. Avskalade intressen och spartanskt boende. Det blev många samtal och några ute-grillar-middagar i Torsharg innan de båda drog vidare till Ånge i maj. Nåväl, en solig morgon när jag sov under bar himmel vaknade jag av att något nosade mig i ansiktet. En sann adrenalinkickad pulshöjare innan jag vaknade till liv och fattade att det var Tess. Ja, det visade sig dessutom att Johan bott i den lägenhet jag nu bor i och på den tiden bodde jag i porten bredvid. Undrar vad Paul Auster, sammanträffandets mästare, skulle säga? Ska hälsa på dem i Ånge till våren.

Johan_Tess

Sent ska jag glömma den ljumma sommarkvällen i Torshargskogen den 18 juli när jag låg i mitt nättält och läste Erling Kagges Philosophy for Polar explorers. Provade en ny närmast magisk glänta i Torshargskogen. Några dagar tidigare hade vi i Torshälla runners passerat platsen och Ranald hade visat oss ett grävlinggryt i sluttningen intill. När jag så låg där på kvällen några dagar senare och läste hörde jag något komma tassande bakom stenbumlingarna intill (bilden nedan). La mig på magen, vågade knappt andas av spänning och väntade mig en grävling närsomhelst, i ögonhöjd, men nä, plötsligt kommer en räv struttande och i samma stund som den rundade stenen en meter från mig möttes våra blickar för en millisekund, den tog ett luftsprång och vände på något sätt i luften och försvann som en oljad rödorange blixt bort från mig. Stackarn. Jaha, där låg en skäggig snubbe och skrämde slag på skogens invånare. Jag kan fortfarande se bilden inom mig, den intet ont anande räven som rundade stenen, ute på en skön skogspromenad i jakten på något ätbart eller så var den redan mätt. Om rävar kunnat vissla så hade denna individ definitivt kommit traskande visslande på någon glad sommarmelodi. Ett möte på några sekunder som för evigt är arkiverat i minnesbanken. Med glädje!

18a

Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla möten, stora som små, med filosofiska utläggningar om vari det stora ligger. Egentligen ligger inte det storslagna inbäddat i de små ögonblicken utan det är ju var och ens upplevelse av själva händelsen. Olika för var och en. Jag går inte omkring med en måttband och mäter omkrets och massa på ögonblick, men jag vet att många små ögonblick som utgör potentiella upplevelser går oss förbi för att vi i tanken är någon annanstans. Det underbaraste med att vara ute i naturen för mig är känslan av här och nu, relationen med naturen och kanske någon form av en nära bortglömd del av vad vi kallar samklang. Flykt säger en del, i så fall en flykt in i mig själv.

end

Vildmarkspoesi
Hämtat från mitt inlägg i FB-gruppen Minst en utenatt i månaden den 22 april:
Axlade löpryggan vid arbetsdagens slut igår. Tåg till Läggesta och buss till Åkers styckebruk, där jag satte av på Sörmlandsleden i shorts och kortärmad. Den fina anslutningen till Harsjöhult via Gallsjömossen och sedan vidare västerut. Fin orörd skog, skogsmyrar, skvattramängar, spegelblanka skogssjöar, fågelsång som fyllde denna katedral utan väggar och tak. Lummrar som kantar stigen. Valde att slå läger vid Finnsjön, inte så långt från Putbergen, där jag hörde ylande vargar för några veckor sedan. Vilken kväll vid Finnsjön. Ödsligt spelande storlom, morkulla och enkelbeckasin. Pratsamma korpar och trumpetande tranor. Sprakande eld. Tekopp efter tekopp. Väl i sovsäcken lät jag mig hänföras av stjärnhimlen. Inga flygplan. Tyst. Tre satelliter och två stjärnfall. Sömn. Drömmar. Vaknar halvfem i stilla gryning denna onsdag av trumpetande tranor och sorlet av kuttrande orrar. Och till min stora glädje två spelande sparvugglor, som duellerar. Rödhakar och taltrastar som välkomnar gryningen. Bofinkar som ansluter. Kan inte somna om. Vill inte.

Finnsjon3
Finnsjon2

Något om sovutrustningen
När det kommer till mina sovsystem kan man dela in dem i två kategorier, ett system för vardagsbruk hemmavid och ett system lättare till vikt för äventyr på några dagar upp till veckor. När det kommer till tält har mitt Tarptent Notch varit min trotjänare i snart fyra år. Under 2020 använde jag det under vinterhalvåret, i fjällen och senhösten. I mindre omfattning har jag använt tarp/ponchon Gatewood Cape (Six Moon Designs), vilken jag föredrar framför en tarp. Ponchon har fått följa med på många turer som backup, är vädret OK sover jag under bar himmel. Införskaffade ett nättält från DD Hammock men det var lite väl stort för en person och ingång framtill. Inhandlade istället ett betydligt smidigare och lättare nättält från Six Moon Designs (Serenity Net) som dessutom är kompatibelt med ponchon. Båda dessa håller både knott och mygg borta. Näten från Sea to Summit håller inte knotten utanför.

9a
01p

Under den kallare perioden vinter och vår använder jag sovsäcksöverdrag när jag är ute på flerdagarsäventyr då jag uteslutande använder dunsäcken Spark III från Sea to Summit. På denna typ av äventyr har jag alltid två ultralätta jackor med mig, en i dun och en i syntet. Jag föredrar funktionell lagerprincip, både vad gäller kläder och sovsystem. På natten stoppar jag in fotändan av sovsäcken i dunjackan medan jag placerar syntetjackan över överdelen av kroppen. Sovsäcksöverdraget håller sedan jackorna på plats. Denna kombination har jag använt ner till –10 grader (med underställ). Sover jag under bar himmel skyddar överdraget även sovsäcken. Överdraget har vattenavvisande nylonbotten och flera gånger har jag varit med om att det börjat duggregna (fanns inte med på väderprognosen) på natten och då har jag helt sonika vridit överdraget så att den vattentäta delen skyddar sovsäcken. Jag har även en bred och lätt syntetsäck (Starlight från Mountain Equipment) för att ha utanpå Spark III:an när det är kallare än –10 på mina flerdagarsäventyr. På sommaren använder jag enbart syntetsäcken eller sommarsäcken Spark II om nätterna är kyligare. När det gäller sovsäcksvalet hemmavid till vardags använder jag min 30 år gamla Caravan Arctic i dun under vintern med ett tillskuret ”täcke” i microfleece eftersom säcken är så bred (och jag är så smal) att det bildas kalluftfickor, men microfleecen avhjälper detta effektivt. Jag har även en lättare och smidigare Haglöfs Hypna 2 som jag kunnat använda hela hösten ända fram till nu. Även i den använder jag ett ”täcke” av microfleece, ljuvligt skönt och varmt. Du behöver inte köpa en dyr liner i fleece utan beställ microfleece på metervara och klipp till själv, betydligt bättre och lättare då du inte behöver fleece på liggytan. Har även en tillklippt fleecedel för sovsäckshuvan som jag har ansiktet mot, skönt och sedan skyddar jag säcken från fett, svett och dregel.

01k
01k

När det gäller liggunderlag använder jag uppblåsbara lättviktare från Sea to Summit varav ett är isolerat för vinterbruk och fjällen. På vintern kompletterar jag även med ett halvt underlag i cellplast under det uppblåsbara och överkropp. På vissa platser kan markkylan vara grym, särskilt när jag väljer lite utsatta platser på berg och så för att betrakta himlavalvet.

Ja, detta är väl min sovutrustning i grova drag. Testade hammock på balkongen men eftersom jag ligger på sidan och vänder mig säkert 10-tal gånger per natt gav jag upp, men använder den när jag på sommaren ligger och läser. Så underbart rogivande. Önskar jag var ryggsovare. Köpte även ett billigt kupoltält på ÖB som jag monterade på balkongen, men det blåste tyvärr sönder i november. Jag har köpt silnylon och ska inom kort få till en snillrik konstruktion på balkongen, som jag kan dra ihop för att snabbt dra över mitt sovsystem om det börjar regna in.

27

Tips till blivande utesovare
Jag vill rekommendera inslaget om att sova ute mitt i vintern med Markus Torgeby i P1:s Naturmorgon från 8 februari. Jag gillar verkligen Markus och Frida Torgebys bok Sova ute på flera plan men jag tycker att Markus verkligen lyckas förmedla detta med att sova ute ypperligt i Naturmorgon. De flesta känner förmodligen till att han till och från bodde i en kåta under drygt fyra år i Jämtland för snart 20 år sedan, vilket han berättar om i sin bok Löparens hjärta från 2015. Även om han har familj och hus i Undersåker har han aldrig släppt detta med att sova ute, även med familjen sin. Jag förstår varför. Han inspirerar andra att våga ta steget samtidigt som han avdramatiserar hela grejen och ger en del enkla tips utan att krångla till det. Att bygga en relation med naturen. Livet i kåtan blev längre än han tänkt och jag återger Markus ord i inslaget: ”Sen att det blev fyra år var ju för att det var så himla härligt! Det var ju helt grymt. Tänk att vakna utvilad varje dag, bara känna sig skitstark och aldrig vara sjuk. Aldrig vara trött. Det var ju helt episkt.” Lyssna själva på inslaget. Unna dig 12 inspirerande och glädjefulla minuter via SR Play (69 minuter in i podversion) eller via webben (78 minuter in i programmet).

Jag har en enda förhoppning med detta mitt inlägg och det är att du som läsare någon gång den närmaste tiden provar att sova ute under bar himmel en stjärnklar natt. Åtminstone en gång. Reka en lämplig plats på förhand. Helst en tyst och öppen plats med fri sikt upp. Det kommer att kittla, men tänk, när upplevde du något kittlande senast? Minns du ens hur det känns när det pirrar i hela kroppen och någon slags barnslig förtjusning infinner sig. Vad är en natt eller två? Lura med dig en vän eller partner.

Månadsrapporterna 2020
JanuariFebruariMarsAprilMaj-JuniJuli-SeptemberOktoberNovember

Sista inlägget, inte sista äventyret
Jaha, då har vi kommit till det oundvikliga slutet på detta inlägg som också blir mitt sista för denna blogg. Strax över 350 inlägg på nästan nio år. Jag har sedan ett par år tillbaka känt att jag bara skriver olika versioner av samma sak. Sedan är det så att jag vill ägna min tid åt att skriva om andra saker, nya utmaningar, nya ämnen och perspektiv. Sant är också att jag vill fokusera helt på två böcker jag velat skriva under lång tid. Det finns inte tid för allt och allt har sin tid. Jag tänker inte författa någon sentimental minneskavalkad över de nio år som bloggen funnits och alla äventyr som har upplevts och beskrivits. Detta inlägg blir ett värdigt avslut. Det är som det är, no big deal.

Det var allt för mig och vem vet, kanske vi ses på en stig någonstans. Den som lever får se.

Niklas

06e

Dec 202020
 

Man behöver inte vara troende för att tro på en högre makt. Man behöver inte vara religiös för att ta del av en uppenbarelse. Man behöver inte alltid drömma om upplevelser som man inte trodde existerade. Det finns mardrömmar, rosaskimrande drömmar, våta drömmar, dagdrömmar och sanndrömmar. Och så finns det Marviksdrömmen, med en touch av himmelriket. Sådan var gårdagen, lördagen den 19 december. Tolv sköna stiglöparapostlar samlades vid Krampan. Till och med tomten var där. En regnfront hade dragit förbi österut under natten. Varm temperatur, stilla, fuktig luft och höga moln. En vanlig dag för att uppleva Marviksdrömmen, skulle man ha kunnat tro. Redan halvvägs in på södra loopen upplevde vi från Koberget en vacker orangeröd himlabrand längs horisonten. Blå luckor i molntaket. Korparnas rop. Tolv lyckliga stiglöpare, som olyckligtvis reducerades till elva mot slutet av loopen då en av de fagra apostlarna skulle utföra ett spontant glädjeskutt men trampade otäckt snett vid nedslaget med en ordentlig vrickning som resultat. Så var vi bara elva. Molntäcket hade spruckit upp och solen sken. Värmde och spred sitt efterlängtade ljus. Ömsesidig lycka på något sätt efter en synnerligen gråmulet december. Jag försöker på något sätt finna orden. Känns tafatt och torftigt. Det går inte ens att använda superlativ som episkt, magiskt, oförglömligt, himmelskt, strålande och liknande. De känns bara bleka och intetsägande i relation till upplevelsen ifråga. En mållös förundran infann sig. Ja, 24 kilometer, 900 höjdmeter och 5-6 timmar i underbart sällskap och fantastisk natur kan göra underverk och försätta sinne och själ i sällsynt njutfullt tillstånd. Lägg därtill ljuset, släpljuset och det där speciella ljuset med ett tunt dis i luften som skapar ett slags religiöst skimmer som bara gudar lämnar efter sig. Ett sådant där ljus som Skagenmålarna skulle kunna ha gett sin vänstra paletthand för. För att rättvist beskriva den upplevda dagen behöver man ta till bibliska metaforer. Någon tycker säkerligen det är att häda, men hade Jesus levt idag hade han med all sannolikhet varit stig- och bergslöpare. En (för)smak av himmelriket. Förvisso drömlikt, men ändå, en sann dröm. Gårdagen vid Marvikarna kvalar med lätthet in bland de tre mest minnesvärda dagarna under 2020 för undertecknad, förmodligen den bästa av dem alla. Och skymningen… Den skulle lika gärna kunnat vara en ljum marskväll med en föraning om en annalkande vår, en kylslagen midsommarafton eller en kväll i september med smak av höst. Nu var det december och fem dagar innan jul. Väck mig!

Nog med ord! Fotografierna från deltagarna under denna extraordinära dag talar sitt tydliga språk. Bara ett urval. De hade gjort sig bäst på en storbildsskärm i 3D. Och även så utgör dessa bilder fragment, utsnitt, av en större helhet som inte går att återge, man måste ha varit där. De lyckliga upplevarna som gjorde dagen så minnesvärd bär namnen Martin Källqvist, Thomas Tallin, Paméla Stenström, Anna-Lena Engwall, Linda Andersson x 2, Karl Avedal, Tomten (Björn Källström), Sandra Marinilli, Suzana Cuturic, Johnny Mårtensson och undertecknad. Fotografens namn återfinns i nederkant på respektive bild.

Kolla gärna in Karls sköna video och Marviksdrömmens bana animerat (klicka på flygplansikonen).

Så, varmt välkomna till en orgie av fotografier av bibliska mått.

God Jul och god fortsättning!

Södra loopen

01a 01b 01bb 01c 01cc 01d 01e 01f 01g 01h 01i 01ii 01iii 01iiii
Sodra_loopen_blogg

Norra loopen

02a 02b 02c 02d 02e 02f 02g 02h 02i 02j 02k 02l 02ll 02lll
02m
02n
Suz202o 02p 02q 02r 02s 02t 02u 02v 02w 02x 02y 02z 02zz 02zzz 02zzzz 02zzzzz
Sun 02zzzzzz 02zzzzzzz
Suz1 02zzzzzzzzz 02zzzzzzzzzz 02zzzzzzzzzzz 02zzzzzzzzzzzz
Norra_loopen_blogg

Dec 162020
 

01aFredag den 11 december bar det av med tåget mot Laxå. Rejält försenat. Uppenbart att jag skulle missa bytet i Arboga. Tågvärden Hanna var dock super och beställde snabbt en taxi från Arboga till Laxå, men det visade sig att fler skulle med Göteborgståget. Trafikledningen bestämde sig för att Göteborgståget skulle invänta vårt tåg. Ibland blir man rejält överraskad. Hann käka en sen lunch på Laxå Rasta innan det var dags att borda skolbussen till Sannerud. Mörkret föll. Blickade ut i mörkret. Tänk, nästan ett år har passerat sedan jag satte av på mitt projekt att besöka Tivedens nationalpark minst en gång varje månad under hela 2020. Dags för mitt tolfte och sista besök. Ett stänk av vemod. Hade bestämt mig för att avnjuta en natt vardera vid mina två favoritsjöar, de båda Blanksjöarna strax utanför nationalparksgränsen. Enskildhet, vackert belägna, tillåtet att tälta och göra upp eld. Lagt upp vedförråd vid båda sjöarna. Man får ha framförhållning om man genomför ett årslångt äventyrsprojekt.

Steg av bussen i Sannerud och tittade in i Tiveds lanthandel och köpte ett gäng rökta korvar. Ren och vildsvin. På med pannlampan och iväg på kyrkstigen mot Tivedstorp. Riktigt blött. Sealskinz förstås. På denna tur invigde jag ett par skön tjockdojjor av märket Hoka. Har haft problem med vänster häl det senaste halvåret. Mycket specialövningar och jag har märkt att ett par mjuka Nikepjuck gjort susen till skillnad mot mina normalt tunnare lågdropskor. Dessa Hoka Clifton var överraskande skön om än lite våffliga.

Skönt att att bara få flyta fram i mörkret, stigen och följa pannlampans sken och vid Vitsand bjöds jag på en grym överraskning. Ett par stora runda ögon stirrade mot mig från marken 5-6 meter framför mig. Såg den blinkade. Hade genast mina misstankar. Stod stilla, slog på helljuset. Där stod den, brun med gräddvit bringa, skogsmården. Två tre sekunder, swisch, uppslukad av mörkret. Borta. Mina misstankar hade besannats. Allt inom loppet av typ 10 sekunder. Fastetsad på näthinnan, som man säger. Cool. Har ofta sett mårdbajs på stenar och stubbar vid alla mina besök, men inte mött en livs levande mård, tills nu, mitt sista besök på obestämd framtid. Bugar av vördnad.

01b 01c

Följde stigen längs Stora Trehörningen. Inga tält vid Käringaudden. Tassade förbi Ösjönäs och vek av på den orangemarkerade stigen och sedan den knappt synliga stigen längs Blanksjön (nummer 2). Det blev en njutningens kväll vid elden. Tystnaden. Kryddigt te och praliner.

01d 01e

Lång sovmorgon. Kylig morgon. Frukost i tältet. Hörde kungsfåglar, tofsmesar, korpar och skogens arkitekt spillkråkan. Och plötsligt hördes även en nötkråkas karaktäristiska läte. Uh, hade ingen lust att gå upp. Frestad att ligga kvar ännu en natt. Skärp dig! Ja ja, upp och packa ihop. Tog mig till Naturrum (huvudentrén) och därifrån mina absoluta favoritslinga, Oxögabergsrundan. Mötte inte en kotte. Vid Stigmanspasset gjorde jag en avstickare till de läckra Vringelirövarna. De är absolut vackrast under vinterhalvåret. Dess mörka vatten, roströda stränder, orörliga klippor med tallar uppradade som fond. Tillbaka. Vidare på den norra öglan och så ut på Bergslagsleden och förbi ett lika stilla Kölnavatten. Tog min knappt synliga genväg österut för att komma på den gamla fina skogsvägen genom Tivedsdalen och vidare mot Blanksjön (nummer 1). Duggregnet hade övergått i regn. Kylslaget regn Snabbt upp med tältet och sovsystem och min älskade taklampa. Vedförrådet var orört. Gjorde upp eld, fixade middag och te. Regnet ville inte ge sig men så ljuvligt att få bytta till torrt och krypa ner i en gosig dunsäck och lyckan när värmen fyller säcken. Den svala luften mot ansiktet. Det är lite så man skulle vilja dö, den dagen jag dör alltså, om man nu fick välja. Men där och då njöt jag av stunden.

01f 01g 01h 01i 01ii 01iii 01iiii 01j 01k

En ännu kyligare söndag morgon. Disig. Mörk. Bara att springa några varv för att få upp värmen. En snabb ihoppackning. Iväg. Tjockdojjorna hade fungerat fint på stigarna men obanat genom skogarna var de inga höjdare. Otympliga och klumpiga. Inga trailskor direkt. Tog farväl av Lommatärnarna. Så vackra, mörka men omgivna av vacker ockrafärgade myrfält. Tog en sväng söderut till den cool Takstenen, under vilken jag sov några nätter i våras. Hörde pärlugglan ropa. Vidare norrut för att titta till ”mina” bestånd av lummer. Blev ett fint avslut med fyra lummerarter. Plattlummern har jag bara hittat på en plats i nationalparken, ett mycket litet bestånd. Lopplummern är inte heller vanlig. Matt- och revlummern är allmänt förekommande i rätt biotop. Och som en sista avskedsgåva bjöds det på en järpe precis när jag förevigat plattlummern. Inte första gången jag har järpe längs Tivedsdalen med sina många fuktiga dalgångar. Tror jag noterat järpe vid fem av mina besök. Den är inte skygg, inte heller vanlig men den gör inte mycket väsen av sig, liksom undfallande, tillbakadragen. Möten som gör mig lycklig.

01l 01m 01n 01o 01p 01q 01r 01s

Sedan är det nog inte så mycket att orda om. Bergslagsleden, kyrkstigen och östra Undenleden upp till Sågkvarn där jag tältat vid sjön Unden de tre senaste besöken för att ta skolbussen till Laxå på måndag morgon. Ja, det får räcka så. Jag spar på orden till den kommande storyn som avhandlar årets besök, fåglar, djur och natur, tankar, möten och tips på stigar och tält- och sovplatser utöver de tre anvisade platserna i nationalparken. Den som väntar på något gott…

01t

God jul och god fortsättning på er!

Niklas

Arkiv för Tivedens nationalpark 2020:
Story från januari >>
Story från februari >>
Story från mars >>
Story från april >>
Story från maj >>
Story från juni >>
Story från juli >>
Story från augusti >>
Story från september >>
Story från oktober >>
Story från november >>

Dec 062020
 

01aMärklig känsla. Nedräkning för detta dagboksprojekt. Vi är inne i december och november är historia. Och det var vid den här tiden förra året som mitt liv som dedikerad utesovare tog sin början även om själva dagboksprojektet startade den 1 januari 2020. Det är nedräkning på fler delar i mitt liv, korta som långa projekt. Tivedsprojektet är snart över i och med kommande helgs besök i Tivedens nationalpark, mitt tolfte och årets sista. Cirkeln är sluten. Den här bloggen kommer stillsamt somna in men leva vidare i en slags konserverad form på en hylla i cybervärldens Riksmuseum någon gång i januari 2021. Detta efter 360 inlägg och nio år, ja, lika länge som jag gick i grundskola. Allt har sin tid men vi är ännu inte framme vid den slutgiltiga injektion, eh, jag menar inlägget.

Summerar novembers utesovarliv med 12 nätter inomhus och 18 utomhus. Nätterna utomhus fördelar sig på: balkongen (8), under bar himmel (4), tält (3), partytält (2) och poncho (1). Totalt sett har det detta år blivit 262 nätter utomhus varav hela 62 sköna nätter under bar himmel (siktar på att få till 12 nätter under bar himmel i december så kan året summeras med 20% eller 2 1/2 månad under bar himmel). Den 19 november blåste tältet på balkongen sönder och jag sover nu utan skydd när jag väljer balkongen, spände dock fast ett paraply hörom kvällen/natten då regnet kom österifrån. Tre av nätterna inomhus sov jag hos vännerna på Lilla Vasskärr vid Skottvång, resterande i min säng hemma (hälften beroende på att jag inte orkade demontera det havererade tältet).

Det har blivit många övernattningar kring Marvikarna i och med uppmärkning av Marviksdrömmen. Reflexer, snitslar, flaggor, repuppsättningar och pilar samt några omdragningar. Och sedan nedtagning av desamma efter själva eventet som gick av stapeln den 21-22 november. Fantastiska dagar före och efter den brutala lördagen 21 november som bjöd de 42 deltagarna på en prövning värd namnet. Kvällen under bar himmel på Falkberget den 6/7 november högt ovan Mellan-Marviken var helt fantastisk. Kvällen var ljum och stilla. Himmelsk stjärnhimmel. Räknade till fem stjärnskott men noterade inte en enda satellit. Ett par kattugglor som drog runt längs stupen och ”klävittade” skräckfilmsaktigt. Och så en gyllengul stor närmast full måne som steg sakta i nordost. En kväll att minnas. Hur många sådana kvällar upplever man hemma i sin säng?

01b 01c 01d 01e 01f 01g 01h 01i 01j

Avslutade november månad i ett ljuvligt stilla och fridfullt Tiveden. Till skillnad från tidigare besök i nationalparken var det få besökare, vilket främst får tillskrivas kylan som gjorde intåg och kanske att folk valde 1:a advent i hemmets vrå. Det blev ett besök som gick i sömnens och njutningens kontemplativa tecken. Den 1:a advent vaknade jag upp till ett fint vitpudrat landskap och novembers sista natt tillbringade jag vid sjön Undens strand.

01l 01m

En ny liten pryl tillkom i min utrustning nämligen en nätt och lätt taklampa att ha i mitt tält, trevligt med tanke på de långa mörka nätterna under vintern.

01k

Njut av december, snart vänder det, mot ljusare tider…

Niklas

Dec 022020
 

01aDen gångna helgen, ja, den sista i november som bjöd på pudervit första advent avnjöts i Tivedens nationalpark. Mitt elfte besök i nationalparken detta år. Ett besök i månaden. Ett besök återstår innan mitt projekt är genomfört men vi ska inte gå handlingarna i förväg. Varje besök innebär alltid något nytt. En ny stig, nya möten eller bara annorlunda väder. Ett är säkert, inget besök är eller har varit det andra likt, även om jag känner att jag börjar kunna nationalparken, dess sänkor och yttersta hörn och den stiglösa östra delen som jag aldrig kommer att tröttna på. Nåväl, detta mitt elfte besök gick i sömnens och den rogivande avkopplingens tecken. Jag var uppenbarligen i behov av detta efter allt fix med Marviksdrömmen. Före, under och efter. Men det har det sannerligen varit värt. Så det var med längtansfulla steg jag steg av bussen i Sannerud och tog den gamla kyrkstigen mot nationalparken. Mörkret som sänkte sig med månen strax över skogens taggiga rand. Så tyst. Kom till Käringaudden vid Stora Trehörningen. Inte ett tält, vilket inte hänt sedan i april. Pandemin har tvingat ut folk i naturen. Radikala förändringar uppstår inte sällan ur tvång, ofta med positivt utfall. Vid mitt oktoberbesök var Käringaudden belägrat med grandiosa familjetält. Tur att jag har mina olika alternativa tältplatser strax utanför nationalparksgränsen. Misstänkte nog att det skulle vara folktomt vid detta besök. Mörkret och omslag till kyla med minusgrader på nätterna. Vedförrådet var påfyllt. Bara såga upp, klyva, spänta och göra upp eld. Slå upp tältet och inviga min ultralätta tältlampa. Myslys. Avnjöt diverse godsaker som jag fått av Paz på Marviksdrömmen. Kröp ner i min gosiga dunsäck vid sjusnåret. Ljuvligt. Sångsvanar kommunicerade vemodigt där ute på sjön. Ingen vind. Gled iväg mot sömnens domäner. Somnade innan åtta. Sov som en prins till klockan 10 på lördag morgon. Ett par uppvaknanden under natten för att lätta på blåsan i min dedikerade pissflaska från OMM. 14 timmars sömn. När hände det senast? I ett annat liv kanske. Underbart hur som helst!

01b 01c 01d

När det var dags för frukost upptäckte jag att jag glömt påsen med spork, mugg, kaffe och te. Inte bra. Äta mat med vänsterhanden? Den kreativa ådran infann sig snart. Med en kniv kan man göra underverk, det vet mina finska vänner. Fann en bra vedbit och klöv fram ett bra stycke, sedan var det bara att sätta sig vid elden och tälja fram en slev. Tackar min lyckliga stjärna för alla smörknivar jag snidat i slöjden som liten. Helgen var räddad. Kaffe fick jag klara mig utan. Termosen var med så det blev en helg med varmt vatten. Och med inbillning kan man lura både smaklökar och hjärna. Ni anar inte vilka smaker jag komponerat.

01e 01f01g01h

Kom inte iväg förrän vid 12-snåret och överlämnade elden till två snubbar med hund. Sedan anträdde jag min förmodligen kortaste tur i nationalparken någonsin. Tog stigen till Ösjönäs och sedan den orangemarkerade stigen runt Blanksjön. Testade även en genväg längs en ridstig. Slog läger på min favoritudde vid Blanksjön #2. Sex kilometers färd. Hade lagt undan ved vid mitt tidigare besök. Blanksjön gjorde skäl för namnet. Slog upp tältet och gjorde upp eld. Mös och läste boken Dersu Uzala av ryssen Vladimir Arsenyev vid elden. Nostalgi, minnen och tid blandades, år suddades ut. Vad är tid? Akira Kurosawas film Vägvisaren såg jag som ung naturälskande fältbiolog på bio någon gång 76/77. Den gjorde intryck, satte avtryck. Och min stora idol var Jan Lindblad. Tänk att det skulle ta drygt 44 år innan jag läste en artikel i Svenska Dagbladet och blev glatt upplyst om att filmen Vägvisaren faktiskt baserade sig på en autentisk bok med titeln Dersu Uzala. Tyvärr inte översatt till svenska, men jag läser lika gärna och ofta böcker på engelska, så det var med barnsligt skön nyfikenhet jag lät mig absorberas av boken. Miljön, den bästa tänkbara. Ett utlåtande lär komma när det är dags att sammanfatta mitt år som dedikerad utesovare och alla böcker jag läst i tält, vindskydd , nättält, under tarp, i stugor och under bar himmel. Men inte här och nu.

01i 01j 01k 01l

Ännu en natt med mycket sömn. Vaknade upp till 1:a advent och ett vackert tunt vitpudrat landskap. Leendet kom av sig självt. Ingen brådska. Mysa i sovsäcken medan gröten svällde i kastrullen. Kungsfåglar och tofsmesar i tallarna längs stranden. Någon avlägsen korp gjorde sig hörd liksom en ettrigt ”prippande” spillkråka. Vackert.

01o

Ännu en sen morgon med avfärd vid 11-snåret. Tog stigen via huvudentrén, inte många bilar där. Fortsatte längs Trehörningen upp mot Vitsand. Några som grillade korv. Räknade till sex bilar. Oerhörd kontrast till hur det sett ut under mina besök mellan april och oktober. Underbart att människor söker sig ut och jag hoppas att de fortsätter även när pandemin lagt sig. Min färd fortsatte på kyrkstigen till Sannerud och sedan längs en ridled norrut längs Unden upp till Sågkvarn. Slog läger två mil senare på samma plats vid Undens strand som i oktober för att ta morgonbussen till Laxå och sedan tåget hem. Som sagt, inget extraordinärt och händelserikt besök denna gång. Bara ett skönt bara-vara-besök. De behövs de med. Och texten och bilderna blir därefter. Sparsmakat.

01m 01n 01p 01q 01r

Önskar er alla en skön december trots pandemi och restriktioner.

Niklas

Arkiv för Tivedens nationalpark 2020:
Story från januari >>
Story från februari >>
Story från mars >>
Story från april >>
Story från maj >>
Story från juni >>
Story från juli >>
Story från augusti >>
Story från september >>
Story från oktober >>

Nov 262020
 

00a_Top

Den gångna helgen gick Marviksdrömmen fat ass event av stapeln. Ja, eller kanske vore Marviksdrömmen bad ass weather event mer korrekt, beroende på vem du frågar. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder kan tyckas vara en utsliten klyscha men som – lördagen den 21 november – sannolikt bjöd flertalet löpare på en del lärdomar när det kommer till framtida utmaningar. Efter helgens upplevelse är jag rätt säker på att det kommer ligga ett antal klappar under granen innehållande ljuvligt doftande regnplagg och vattentäta skalvantar. Sexigare julklappar får man leta efter men bara de initierade vet hur Maslows behovstrappa ser ut för dedikerade ultratraillöpare.

Så, vad är då Marviksdrömmen för ett event? Kort sagt, det är ett episkt äventyr i fantastisk och utmanande Sörmländsk natur längs den långsträckta sprickdalen vari de tre Marvikarna ligger som långsmala band. Kalla, vackra och tysta. Banan mäter drygt 24 km och +900 höjdmeter längs tekniska stigar och obanade sträckor som bjuder på pirriga klättringar och läckra vyer. Att området sedan har en mörk historia ger mörkerlöpningen en konturlös men spännande inramning. Korparna håller koll på allt och alla som rör sig i området och vargarna från både Mölnbo- respektive Ärlareviret rör sig regelbundet i området. Allt detta 50 minuter från centrala Stockholm. Marviksdrömmen är således något utöver det vanliga. En minnesvärd upplevelse. En dagdröm för vissa, en mardröm för andra, beroende på inställning och hur många varv som avverkas. Eventet i sitt originalutförande gick med all rätt under rubriken Mar(viks)drömmen, så även denna gång, åtminstone inledningsvis. Den som är intresserad av bakgrunden till denna kreation liksom Marvikarnas mörka historia följer bara länken till Om Marviksdrömmen.

Marviksdrommen

Årets upplaga av Marviksdrömmen var liksom föregående år ingen tävling utan en form av fat ass, låg profil, vänner och bekanta, vänners vänner, en sluten skara entusiaster inte olikt det mästerskap som nordens druider anordnar en gång om året, nåväl, ingen anmälningsavgift, inga svenne-finisher-tishor eller smaklösa goodiebags, ingen formell tidtagning eller plastiga medaljer. Det finns något gudomligt vackert i familjära event där äventyret och upplevelsen är det primära. Naturen, vädret, stigarna, klättringarna, diset, dagsljuset som övergår i mörker och reflexer som glimrar och ledsagar i dunkla skogars tystnad, stjärnbestrött himlavalv som speglar sig i Marvikarnas mörka vatten, ja, allt detta är scenen för skådespelet. En scen som befolkas av äventyrslystna stiglöpare på jakt efter njutning eller utmaningar långt utanför ens komfortzon. Snabb eller långsam spelar ingen roll. Ett varv eller sju, en utmaning oavsett, utifrån var och ens individuella förutsättning. Glädjen att dela något med andra och Marviksdrömmen har definitivt något för alla.

01b

Deltagarantalet var tidigt satt till 50 personer, utifrån fat-ass-format, logistik och för att undvika onödigt slitage på vissa sträckor i de naturreservat som omger Marvikarna. Var och en bestämde själv hur många varv som skulle avverkas, förlåt, avnjutas.  Deltagarna kunde välja att starta klockan 10:00 eller 14:00. Klara majoriteten valde en tidig start. Dagarna innan helgen den 21-22 november höll så Stefan Löfven tal till nationen om att sänka taket på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. En demokratisk omröstning genomfördes bland de 49 taggade drömaspiranterna: Masstart eller flygande start mellan 09:00 och 10:00? En överväldigande majoritet valde det senare alternativet. Och så fick det bli, inte bara beroende på Löfvens tal och Corona utan lika mycket beroende på väderprognosen. Det såg ut att bli allt annat än solskenslöpning lördagen den 21 november. Kallt och blåsigt och frågan var väl bara hur mycket hur länge det skulle regna. Vem vill stå och huttra i väntan på start? Sol, stilla och vackert både på fredagen och söndagen men däremellan… Trump svamlar om riggat val, vad var väl det i jämförelse med det stundande vädret för Marviksdrömmen på lördagen? Riggat? Tror fan det!

01a

Nog med ord från den som inte ens var med och sprang Marviksdrömmen. Jag har förvisso sprungit drömmen oräkneliga gånger under skapelsens tillblivelse men jag har aldrig sprungit mer än ett varv åt gången. Så vem är jag att uttala mig om drömmen efter ett, två, tre eller fler varv? Så detta inlägg, rapport eller vad man nu vill kalla det är väl mer att se som en banläggares version eller som en baksidetext till en bok eller en trailpornografisk långfilm som innehåller 42 parallella historier och löpupplevelser. Marviksdrömmen ska inte förklaras eller läsas, den ska upplevas. Hela 42 sköna stiglöpare kom till start på lördag morgon den 21 november. Krampan var som en vindtunnel med regn och kyla och jag vet inte om de startande blev så mycket muntrare när jag upplyste de startande om att Per Sjögren skulle ge sin vänstra hand för ett äkta Kullamannenväder som detta. De flesta var nog glada över en flygande start, komma iväg på stigarna, till äventyret, och bort från blåshålet Krampan.

01h 01i
01c
01zzzzzzz01d 01e

Prövningens första varv
Kornsnö på morgonen som övergick i kylslaget regn. Patrik Lindblom och John Fors hängde på låset och gav sig iväg strax innan nio och Simon Gräsberg som har för vana att göra sen entré kom iväg strax efter tio. Idel förväntansfulla miner trots kyla, regn och blåst. Kolla in Karl Avedals klipp strax efter start. För egen del hade jag bara längtat efter denna stund, allt riggat, banan uppmärkt och sköna löpare på väg mot en minnesvärd upplevelse. De flesta drog förbi Krampan efter södra loopen, men några kompletterade med dryck och klädsel. Trevligt med Björn och Maria som funkisar samt Niclas och Fredrik som supportade sina kämpande partners (Sara och Camilla) i storslagen stil. Det var skönt med stort partytält och värmande eld. Patrik fick tyvärr ge upp efter södra loopen. Kroppen hans var inte återställd efter förkylning. Tråkigt eftersom han siktat på att slipa barnrekordet (sitt eget) på ett varv, som låg på 2:48 från förra året då banan var 1,5 km kortare. Jesper Flink körde som vanligt i sandaler och efter södra loopen körde han utan strumpor, för att slippa våt kyla. Han är bara sådan.

01j

Regnet ville inte upphöra. Och när löpare börja komma in efter ett varv var det med blandade känslor. En del huttrande, blöta och frusna medan andra tog det nödvändigaste och eventuellt bytte till torrt och sedan vidare. Tror flera välkomnade varm buljong, kaffe och het ingefära spetsad med lime och honung. Totalt 15 löpare nöjde sig med ett varv. Några hade från början bestämt sig för ett varv, några fick fick skadekänningar och ytterligare några var kanske inte helt förberedda på kylan och vätan. Värt att nämna är Simon Gräsbergs gasellika framfart med tiden 2:40 på första varvet! Banrekord.

01k 01x01y01m01l
01q01s

Snabbt, långt, länge…
Regnet och blåsten fortsatte, men luckor med uppehåll blev tätare och temperaturen steg. Trots det valde en spridd kvintett att kasta in handduken efter 1 1/2 varv och jag led med Malin Vesik som kände av sin lårskada och som längtat efter norra loopen i mörker och glittrande reflexer tillsammans med sin vapendragare Peder Nilsson. Drömmen lever vidare. Även Jo Stevenson och Tobias Röstlund nöjde sig där och då trots skotskt semesterväder. Jonas Collén var mest sugen på korv och det kan man förstå för det tog på krafterna att tänka ut filmvinklar längs Marviksdrömmen, så kolla in Jonas guldkorpnominerade kortfilm för att få en hint om drömmen. Mycket händer här.

01v
01o

Det började skymma. Dags att tända marshaller. Björn drog igång grillen. Det vankades kryddiga korvar. Regnet upphörde framåt eftermiddagen, vinden mojnade och temperaturen blev löpvänligt skön. De som körde två varv eller fler fick verkligen valuta för tiden ute på stigarna, ljus och mörker, pissväder och skönväder. Marviksdrömmen är dessutom navigeringsmässigt så mycket enklare med reflexmarkeringarna, inte minst efter en mental dust som den under första varvet. Även Mats kunde slappna av då Erik sprungit bort gnället från första varvet och log sitt vanliga solskensleende. Halva Västeråsmaffian dundrade in, men var fan var Ilich? Frågan upplöstes när Simon kom indundrande längs marshallerna. Två varv på tiden 6:13. Sjukt snabbt! Givetvis banrekord. En urkokt och krympt korpskalle till Simon och en till Patrizia som var snabbaste dam på 7:22. Totalt 12 löpare genomförda två varv och fick uppleva det bästa av Marviksdrömmens olika karaktärsdrag. Och vad blev det av Ilich? Till slut ljöd spanska segertjut i Krampans dunkel och även Ilich bjuder på en härlig orgie av klipp i sin kortfilm.

01g
01zz 01zzzzzz

Stjärnklar ljum kväll
Radarparen Jocke/Sofia och Micke/Johan separerade efter två varv. Sofia och Micke fortsatte var för sig mot sina mål många timmar bort och båda såg oförskämt pigga och lätta ut när de drog iväg. Ytterligare sju löpare gav sig ut på ett tredje varv. Förra året var det bara en löpare, Thomas Gottlind, som körde tre hela varv varav 11 timmar i mörker. John Fors var totalfokuserad och höll ett stabilt tempo, vilket även var fallet med terraultramissionärerna Erik Källberg och Mats Dahlén. Svårt att att avgöra hur John och de senare låg till i tid sinsemellan. Inte att förglömma är den kämpande trion bestående av Camilla, Sara och Moa. Moas vapendragare Paz fick ge upp efter ett varv beroende på knäkänningar så Moa slog följe med diserna. Men jäklar vilken trio, var och en med sina demoner och distansrekord i sikte. Och vilken support de hade i form av makarna Niclas och Fredrik och barnen.

01f
01r01t

Vilken vacker kväll det blev! Halvmånen som sakta sjönk ner bakom skogsridån i sydväst, gnistrande stjärnhimmel utan ljusföroreningar, skön temperatur och en sprakande eld. Björn och Maria hade tackat för sig och begivit sig till havsbandet utanför Trosa. Jag och tvåvarvaren Jakob Källstrand satt vid elden och njöt av kväll och samtal och snart fick vi sällskap av Anders Magnusson som nöjde sig med fina 2 1/2 varv. Läckert med fjärran pannlampor på höjderna norröver längs Mellan-Marviken. Plötsligt var en pannlampeförsedd varelse med snabba steg på väg in. John Fors, Eskilstunasonen, som var tillbaka efter flera månaders med hälseneproblem. Och vilken comeback! Tre varv på 12:14 och tillika banrekord. Återstod att se vad ringsuktaren Erik och Mats kunde göra för att hota John, men det kändes som att de båda var ute på tredje varvet för att njuta av stjärnhimmeln som två glada alver på tur.

01zzzzz
01zzzz

Sofia kom in och såg relativt oberörd ut. Satte sig vid elden och intog medhavd mat. Skulle hon fortsätta mot sitt mål på sju varv, det vill säga +100 miles? Inte många kvar ute på banan. Utspridda. Ingen med samma mål att göra sällskap med. Sofia och Micke var tyvärr i ofas tidsmässigt. Och Anders Widmark hade gett upp ambitionen om 4-5 varv efter en brutal felspringning. Sofia gav sig ut på varv fyra och södra loopen. Strax därefter rullade Erik och Mats in på 12:25, 11 minuter efter Johns tid. John blev därmed ägare av en fet korpskallering, men han var redan på väg hem (den är på väg med posten John). Vi grillade korv och snackade runt elden. När de for hemåt kröp jag ner i sovsäcken. Fem kvar ute på stigarna. Slumrade till och vaknade av att Niclas stod i partytältet: ”Tjejerna är på ingång”. Väntan, väntan och så, där borta kom tre gungande pannlampor, sakta, närmare och närmare. Vilken trio! Tre glada kämpar. Man får gåshud! Moa som spytt ett par gånger, parerat höjdskräcken och accepterat mörkret. Sara som satte nytt brutalt distansrekord på 72 km och 2900 höjdmeter, mot det det tidigare på 50 km på platten. Camilla däremot behövde köra södra loopen för att slå distansrekord och hon hade kapacitet, men ambivalensen och funderingarna satte stopp för en fortsättning. Tre varv är tre varv. Respekt! Fyra korpskallar var avsatta för kämpainsatser utanför placeringar och så. Dessa tre kämpar belönades således med varsin välförtjänt krympt korpskalle.

01zzz

Medan jag satt i deras tält och sippade på en kåsa med kaffe höll jag på att missa Sofia som kommit in från södra loopen och var på väg till sin bil för att sova. Hon nöjde sig med 3 1/2 varv, Marviksdrömmen á la 50 miles! Vi hann byta några ord och jag bara kände att hon kunde ha fortsatt flera varv till. Hon såg fasen inte trött ut och hade den där beslutsamma blicken. Hade det bara varit några fler långvarvare ute på banan är jag övertygad om att hon fortsatt. Hon lovade att titta förbi på morgonkulan och jag meddelade förstås att den andra ringen var hennes, då hon var snabbaste dam på tre varv.

Kvar ute på drömmen var Micke. Satte mig i partystolen utanför tältet. Jag hade sett hans pannlampa på håll och han var på ingång. Till slut såg jag hans gungande pannlampa närma sig. Det blev handklapp och pepp. Svårt att inte bli berörd av någon som med lätta steg, ett leende och liksom glittrande ögon stannar framför en och talar lyriskt och obehindrat. Efter fyra varv. Han böjer sig ner under presenningen och plockar något ur sin box och säger: ”Undrar om jag ändå ska ge mig ut på ett varv till så att jag får uppleva soluppgången”. Micke, orienteraren från Järfälla, ja, vad svarar jag? Ingenting, bara ler inombords. Till slut bestämmer han sig dock för att gå till bilen som är färdigbäddad för sömn. Det feta korpskallearmbandet blir därmed hans. Jag önskar honom en god nattsömn.

Jag kryper ner i min sovsäck och nyper mig i armen. Marviksdrömmen är verklig om än drömlik. Och Erik Källberg sammanfattar sin upplevelse av Marviksdrömmen enkelt och koncist på Strava:

”Tre varv på världens längsta, brantaste, halaste och bökigaste 24km-bana signerad Niklas Holmström. Underbart helt enkelt!”

Gåvor från Putbergens druider
Fat ass event är som bekant inte synonymt med medaljer och annan miljöpåverkande konsumtion. Priset man får som deltagare i Marviksdrömmen är upplevelsen och förhoppningsvis ett högst personligt minne, värt att minnas och vårda. Nåväl, ibland tycks ödet ha ett finger med i spelet när det kommer till premiering av insats. Tidigare i höstas hälsade jag på druiderna i magiska Putbergen. De berättade med stort vemod att årets upplaga av de Nordiska Druidmästerskapen som skulle ha gått i Värmlandsskogarna blev inställd på grund av den rådande Coronapandemin. De hade då beslutat att istället skänka ett antal gåvor till Marviksdrömmens deltagare. Sedan var det upp till mig att fördela dem rättvist. Fördelningen blev enligt bilden nedan:

Gifts

GPX-fil, kartor och Stravasegment
Snitslar, flaggor och en del pilar utanför de markerade lederna togs ner de två efterföljande dagarna så för den som önskar springa eller vandra Marviksdrömmen rekommenderar jag att ladda ner GPX-filen. I mörker leder reflexerna dig rätt. Här hittar du även kartorna för södra loopen respektive norra loopen. Sedan har Johan Nilsson varit vänlig nog och skapat Marviksdrömmen som segment på Strava. Och Marviksdrömmen finns även på FB, så håll koll på den för kommande Marviksevent.

Marviksdrömmen 2021
Egentligen var denna upplaga av Marviksdrömmen tänkt att bli en grand finale men efter några samtal med löpare under lördagkvällen och med Sofia på söndag morgon var idéflödet igång. Jag är inte mycket för repriser och det lutar åt att Marviksdrömmen 2021 kommer att handla om 50 miles (3 1/2 varv) och 100 miles (42 km läcker ledlöpning + 5 varv). Ingenting annat. I vilket format återstår att se men jag ska kontakta tillsyningsmannen för Åkers Kronopark samt Länsstyrelsen i början på 2021. Ett regelrätt tävlingstillstånd skulle förenkla en hel del, utan att frångå det familjära formatet. Själen, om man så vill. Det handlar också om respekt för naturen särskilt som Marviksdrömmen går genom flera naturreservat och ett fågelskyddsområde.

Men det är kul att helgens event har fått en del uppmärksamhet. Förra årets upplaga av Marviksdrömmen var enkom för de som skulle ge sig på Kullamannen och loopen på Kullaberg i mörker. Jag hade då kontakt med Per Sjögren som bland annat puffade för Marviksdrömmen. Och efter detta event damp det ner ett mail från Per. Kanske var det Simon Gräsbergs inlägg på Insta som fick Per att skicka inviten. Vem vet säkert, men det kan ju inte vara kul att höra att Kullamannen är som Lidingöloppet i jämförelse med Marviksdrömmen, särskilt som KM kommer att ingå i Ultra Trail World Tour 2021. Även Ultra-aktuellt med Westergren och Hällneby hade snappat upp helgens event vid Marvikarna, spela fram till 19:20.

Tack till…
Slutligen ett stort tack till er alla för att ni bjöd upp till dans och gjorde verklighet av drömmen! Vad hade Marviksdrömmen varit utan er? Intet! Som kärlek utan kyssar…

Sedan är det ett flertal personer som är värda ett särskilt tack och jag tänker då på Per-Inge och Eddy (Lilla Vasskär B&B) som hjälpte till att rigga basen vid Krampan, skjutsat undertecknad hit och dit och slutligen skjutsade hem en trött men glad druid med allt materiel. Björn Källström och Maria Karlsson är värda en stor varm kram för att de hjälpte till i Krampan hela lördagen. De sköna diserna Sara och Camilla som förutom att kämpa sig igenom tre varv bjöd alla löpare på sin Disbrygd. Åke och Annika på Krampans gård som lånade ut grill och äkta Skottvångskol. Arbetskollegan Peter Andersson som körde ett billass med material och utrustning till Krampanlägret. Tack även till Johan Nilsson, Erik Johansson, Gustav Henriksson och Henning Holmström (inköpt klaffbord) för diverse hjälp. Vidare ett tack till Thomas Cosmo (Svinsjögårds Samfällighet), orienteraren Kåge med fru vid Nygärdet och de boende längs grusvägen innan stigningen upp till Sörmlandsleden på södra loopen.

01n 01z

Till sist, detta var ett fat ass event utan anmälningsavgift men de som ville kunde swisha en frivillig gåva och jag kan bara säga att jag är rörd, överväldigad och oerhört tacksam för alla era bidrag som med marginal täcker alla utgifter som detta arrangemang medfört. Saknar ord!

Marvikskramar till er alla

Niklas

01u

Startande, antal varv och tid

1. Patrik Lindblom, 1/2 varv – 1:08

2. Bosse Johansson, 1 varv – 3:45
3. Andreas Trail, 1 varv – 3:49
4. Henning Holmström, 1 varv – 3:51
5. Linda Carlsson, 1 varv – 3:56
6. Gustav Henriksson, 1 varv – 3:57
7. Stefan Leeiner, 1 varv – 3:57
8. Karl Alvedal, 1 varv – 4:06
9. Erika Särnholm, 1 varv – 4:06
10. Robert Landin, 1 varv – 4:09
11. Susanna Thörn, 1 varv – 4:36
12. Markus Söderlund, 1 varv – 4:36
13. Paz Trillo Alarcón, 1 varv – 4:45
14. Jesper Flink, 1 varv – 4:45
15. Carolina Johansson, 1 varv – 5:23
16. Lena Hammarsten, 1 varv – 7:03

17. Jonas Collén, 1 1/2 varv – 4:50
18. Tobias Röstlund, 1 1/2 varv – 5:05
19. Jo Stevenson, 1 1/2 varv – 5:05
20. Malin Vesik, 1 1/2 varv – 6:21
21. Peder Nilsson, 1 1/2 varv – 6:21

22. Simon Gräsberg, 2 varv – 6:13
23. Patrizia Strandman, 2 varv – 7:22
24. Johan Nilsson, 2 varv – 7:41
25. Henrik Ortman, 2 varv – 7:45
26. Ilich Vera, 2 varv – 8:09
27. Anders Widmark, 2 varv – 8:13
28. Erik Johansson, 2 varv – 8:15
29. Catarina Andersson, 2 varv – 8:47
30. Joakim Grassman, 2 varv – 9:17
31. Marko Arotaival, 2 varv – 9:30
32. Johan Åström, 2 varv – 9:30
33. Jakob Källstrand, 2 varv – 9:45

34. Anders Magnusson, 2 1/2 varv – 9:34

35. John Fors, 3 varv – 12:14
36. Mats Dahlén, 3 varv – 12:25
37. Erik Källberg, 3 varv – 12:25
38. Sara Bäck, 3 varv – 16:12
39. Camilla Antin, 3 varv – 16:12
40. Moa Bock, 3 varv – 16:25

41. Sofia Attelind, 3 1/2 varv – 16:47

42. Mikael Pettersson, 4 varv – 17:37

Profil

Nov 012020
 

01aSå var det den 1:a november och oktober är historia. Förhoppningsvis har de sista älgflugorna för i år stilla somnat in men jag är inte den som tar ut segern i förskott. Inte ens getingarna har gett upp. Mössen, däremot, de sover inte. Inte om natten i alla fall. Kan bli dyrt att lämna mat i ryggan om natten. Nåväl, mitt utesovarliv fortsätter som vanligt även om oktober månad har varit annorlunda ifråga om val av plats. Skäms över att det inte blivit en enda natt under bar himmel, trots några fina nätter. Men att lita på SMHI eller YR, nä, det gör jag inte. Hade hoppats på oktobers sista natt med fullmåne men trots lovande prognos blev det ett fuktigt dis hängande över Marvikarna, så det blev under tarpen. Ljuvligt på sitt sätt.

Man får väl tveklöst säga att månadens nattsömn med tillhörande drömmar till största del har samlats in i tältet på balkongen. Totalt har det blivit 20 nätter i tältet på balkongen. Jag är glad att jag installerade tältet i september då det varit ett rätt regnigt och ostadigt oktober. Resterande 11 nätter fördelar sig på tält (3), tarp (2), vindskydd (2) och slutligen fyra nätter i min säng. I tältet på balkongen har jag under hela oktober sovit i min Haglöfs Hypna 2 och på en tjock luftmadrass och ett liggunderlag i cellplast. Sover otroligt skönt och det är framför allt den svala luften som är så skön och luften som som strömmar genom tältet, har alltid halva ingången öppen. Och myggnätsfönster i taket. Mysfaktorn är stor då jag installerat ett litet nattduksbord, så det brukar bli en timmas läsning i pannlampans sken och förstås med en kopp kryddigt te. Läste nyligen ut Anders Brodins bok Smartast bland mesar, en bok om vår kära lilla smarta talgoxe. Men allt är inte vackert och ljuvt i tältet. Natten den 22 oktober stoppade jag i sömnen handen bakom kudden på något sätt och det stack till som fan själv. Vaknade på nolltid. Och någonstans om än omtöcknad tänkte jag: Geting! Fick fatt på pannlampan och mycket riktigt, där vinglade en geting fram på tältgolvet. Hade inget val än att agera kvalfull dödshjälp. Kunde trots allt somna om men sticket kliade duktigt i en hel vecka. Utöver den incidenten har jag dock sovit som en gammal prins.

01b

I vindskydd på Omberg
Besökte pärlan Omberg den 8-10 oktober. Fantastiska stigar och lika fantastiska och dramatiska utsiktsplatser med vyer ut över Vättern liksom österut över Tåkern och östgötaslätten. Hade med mig tarpponchon men de fina vindskydden lockade med ved och fina vyer. Jag är normalt inte särskilt förtjust i vindskydd då jag sällan sover gott på det hårda men framför allt plana underlaget. Dessa platser har även förmåga att dra till sig möss. Vindskyddet på Älvarums udde huserade mycket riktigt ett helt gäng adhd-möss. Hade dock hängt upp ryggan med all mat på en spik. Men de levde rövare ändå. I vindskyddet vid Makersbergen, som ligger lite avsides från leden, var det inga möss alls. Å andra sidan hade jag pyspunka på liggunderlaget. Fick rulla av och blåsa upp det varannan timma typ. Ja, utesovarlivet är inte alltid en dans på rosor men dessa små irritationsmoment är att betrakta som rena ilandsproblem.

01c 01d 01e 01f

Det månatliga besöket i Tivedens nationalpark
Hade bestämt att oktoberbesöket (23-26/10) skulle gå i vandringens tecken, ingen löpning, bara vandring, mycket sömn och långa sovmornar. Anledningen till detta beslut var att jag skulle testa en ny rygga (Gossamer G4-20) för längre äventyr med lätt packning då min tidigare rygga (Osprey Talon 44 L) inte höll måttet, höftbältet satt inte bra och tryckte på någon nerv. Det var fantastiskt skönt att bara ta det soft. Testa några nya stigar, inte många kvar, och njuta på några fina sovplatser. Första natten på Mellannäsudden lyckades några skogsmöss gnaga hål på en meshficka där det låg en snickers. Ingen katastrof då jag ändå ska låta sy över meshfikan med en riktig dragkedjeförsedd ficka, men jag tog in ryggan i innertältet. Ville inte riskera att de små gynnarna skulle gnaga hål på själva säcken. Andra natten, vid vackra Blanksjön, hängde jag upp ryggan i en tall alldeles intill tältet. Sov som en prins. Sista dagen var varm och stilla. En månad tidigare var det rätt mycket älgflugor under mitt besök i nationalparken. Jag var klart förvånad att det även i slutet av oktober var gott om denna lilla lus trots flera kalla nätter med frost i oktober. Under alla år har jag aldrig blivit biten av älgflugor men nu blev jag biten ett 10-tal gånger. De måste ha varit desperata. Men fan vad betten kliar, i flera dagar dessutom. Sista natten vid Unden hade jag på morgonen sällskap av skogsmöss inne i ena absiden. Det var ju morgon och medan jag lagade frukost i ena absiden hällde jag upp lite av min grötmix i den andra absiden, som mest tre skogsmöss som satt där och mumsade i pannlampans sken medan jag jag avnjöt kaffe och gröt. Trevlig underhållning på morgonkvisten att se dessa pepparkornsögda minikängurus studsa fram och tillbaka.

01k 01l 01m 01n

Krampan x 2
I och med guidning av Marviksdrömmen den 17 och 31 oktober drog jag till de ljuvliga stigarna kring Marvikarna dagen innan respektive dag med övernattning i Krampan. Fredagen den 16/10 var den långsträckta sprickdalen vari Marvikarna ligger insvept i ett tunt fint dis, inte läge att ligga under bar himmel så tarpen åkte upp. Dagen efter lättade diset och det blev en himmelskt vacker höstdag. Som sedan avrundades med gofika och kolbullar som tillagades av Calle och istället för bacon/fläsk hade han aspspånsrökt tofu som tärnats. Grymt gott!

01g 01h 01i 01j

Fredagen den 30 oktober drog jag och vännen Gustav Henriksson till Marvikarna, dels för att jag skulle reflexmarkera en ny sträckning av Marviksdrömmen samtidigt som Gustav ville testa sin nya utrustning (tält, sovsäck och lite annat). En perfekt kombo. Blev en skön och fantastiskt vacker vandringstur på 16 km då hela Marviksområdet var insvept i ett stilla kompakt dis. Vi hade en trevlig kväll vid Krampan. Gustav vaknade vid midnatt av två ylande vargar (sannolikt från Mölnbo- eller Ärlareviret), jag själv sov som en stock med hörselproppar. Hade verkligen hoppats på att få sova under bar himmel sista natten i oktober och med fullmåne. Tyvärr satte diset stopp för det och för att undvika en sur våt sovsäck blev det till att sova under tarp. Lördagens löpäventyr på Marviksdrömmen med 11 likasinnade och springerspanieln Vanja blev magisk i det trolska diset. Inga älgflugor! Utesovarlivet fortsätter, det nya normala, som man brukar säga.

01o 01p 01q

Okt 292020
 

01aSå har jag då avnjutit mitt månatliga besök i Tivedens nationalpark. Årets tionde. Ett för varje månad under 2020. Två besök återstår således och jag hoppas att något av dem bjuder på en massa snö. Den som lever får se. Oktober är alltid oktober och det kändes lockande att välja en annan rubrik för detta inlägg som liksom känns talande för det gångan besöket, ja, ”Bland skogsmöss och älgflugor” kan nog inte missförstås.

Målet med oktoberbesöket (23-26/10) var även att testa en ny ryggsäck (Gossamer G4-20) för längre vandringar med lätt packning, en ersättare till min tidigare Osprey Talon 44 L. För ovanlighetens skull hade jag bara tänkt vandra i Tivedens nationalpark. Ingen löpning. Bara njuta med långa nätter av sammanhängande sömn och tillhörande sovmornar. Inget storslaget. Bara vara.

Tog tåget till Laxå på fredag eftermiddag och tog 15-bussen därifrån till Sannerud. Det hade regnat en del under dagen. Uppehåll när jag steg av bussen och gav mig av på kyrkstigen mot Tivedstorp. Vått i markerna. Porlande bäckar. Hade siktet inställt på att slå läger på Käringaudden, om det var folktomt vill säga. Vandrade med lätta steg. Ljuvligt tyst. Fuktig höstluft. Gulnade löv på stigarna. Skön temperatur. På med pannlampan vid Kölnavattnet. Älskar att färdas på stigar i pannlampans sken. Blev chockad. Fullt med feta familjetält på Käringaudden. Jaha, då får det bli Mellannäsudden nästa. Inga problem. Var inne i ett slags meditativt tillstånd. Suggestivt och primitivt. Bara att fortsätta. Var nog inställd på att det skulle vara folk även vid Mellanässudden, men icke. Slog upp tältet och gjorde upp eld. Blev ett par hypnotiska timmar vid elden med kryddigt te, parmesan och mörk choklad. Ljuvligt att få krypa ner i sovsäcken. Vaknade efter någon timma av ljudet av prassel och knaprande. Lös med pannlampan genom innertältet av mesh. Det har väl inte undgått någon att det är jäkligt mycket skogsmöss i markerna. Står till och med i tidningarna. Lyfte på ryggan i absiden. Fuck. De små rackarna hade gnagt hål på meshfickan på ryggans höftbälte där det låg en snickers. Nu en halv snickers. Mitt eget fel. Ingen katastrof då jag ändå tänkt sy på en riktig dragkedjeförsedd ficka över meshfickan. Vågade dock inte äventyra att de små pepparkornsögda gynnarna skulle gnaga hål på själva ryggan. Tog in ryggan i innertältet. Vid midnatt började det regna och det smattrade på hela natten. Uppehåll från tidig morgon. Sov gott och stördes inte mer av några möss eller andra väsen.

01b 01c 01d 01e 01f

Vaknade av att solen slickade tältduken. Den halvätna snickersen som jag petat ut från absiden var borta. Drog på gasen och satte på en kastrull med vatten. Finkaffe och supergröt stod på menyn. Skönt fräsch luft och solen som hittade fram mellan molnen som for fram från nordväst. Låg kvar i säcken. Slöt ögonen och smälte frukosten. Hade ingen tid att passa. Packade ihop först vid tio halvelva och var precis klar för avfärd när en hel flock med vuxna, barn och franska bulldogar anlände.

01g

Soft vandring på stigarna. Kom till huvudentrén. Sjukt mycket bilar och folk. Var någon slags frågesportsvandring på stigarna kring naturrum. Träffade Ösjänäs-Jessica och hennes son Jasper vid Stenkälla. Tog stigen bortåt de norra mer folktomma delarna. Korpar, nötskrikor, enstaka spillkråkor, kungsfåglar och allehanda mesarter var de som nu rådde om Tivedskogarna. Någon enstaka orre och tjäder stöttes. Verkligen skönt att softvandra på stigarna och testa några omarkerade stigar mellan de markerade. Ryggan satt verkligen skönt. Jag gillar ramlös ryggsäck och utan något styvt ryggstycke. Konsten är att lära sig packa rätt.

01h 01i 01j 01k 01l 01m 01n 01o

Siktade in mig på övernattning på min nya favvoplats vid Blanksjön #2 strax utanför nationalparksgränsen söder om Ösjönäs. Enskilt och synnerligen vackert. Och bäst av allt, det finns fler fina platser längs Blanksjöns östra och södra strand men den valda platsen är den avgjort vackraste. Det blev en skön kväll vid elden. Vacker kväll och Blanksjön gjorde skäl för namnet. Hörde ett läte i mörkret som jag inte kunde placera. Bör ha varit en fågel med tanke på att den rörde sig och hördes från olika håll. Aningen frustrerande. Det finns uppenbarligen läten som jag inte tidigare hört under min 47-åriga bana som fågelskådare. Och skönt är väl det, om än frustrerande. Denna natt hängde jag upp ryggan med allt ätbart i en ung tall alldeles intill tältet.

01p 01q

Vaknade till en varm och trolskt disig söndag. Tillbaka en timma till normaltid. Njöt av frukost i tältet med öppen absid. Kom väl iväg först vid tio halvelva. Tog stigen till naturrum och vidare via Lilla Trollkyrkan och sedan ut på Bergslagsleden mot Tivedstorp. Så var jag åter på kyrkstigen mot Sannerud. Varmt och stilla. Till min förvåning vimlade det av älgflugor. Slutet av oktober och fortfarande mycket älgflugor, vilket jag aldrig upplevt tidigare. Det har trots allt varit kyligt med frost vid några tillfällen i oktober. De tycks mig härdiga. Normalt brukar jag aldrig bli biten av dessa små kryp men nu blev jag det. Sista desperata chansen kanske. Dessa bett kliar fortfarande!

01r 01s 01t 01u 01v

När jag kom fram till Sannerud tog jag diverse ridstigar norrut med sikte på att hitta en tältplats vid sjön Unden strax innan Sågkvarn varifrån jag tänkt ta morgonbussen till Laxå nästkommande dag. Hittade en fin plats nära stranden till Unden. Hade precis fått upp tältet och sovsystemet strax innan fem när det började regna duktigt. Fyllde på flaskorna med vatten. Nomaltid = mörkt redan vid fem. Så härligt att ligga i tältet nedkrupen i en gosig dunsäck medan regnet smattrar mot tältduken. Åt middag och avnjöt sedan kryddigt te och den sista parmesanen samt havssaltad mörk choklad. Tog in ryggan i tältet. Klokt. Vaknade vid fyrasnåret på morgonen. Pissade. Regnet hade upphört. Möss hade varit framme och gnagt på min skräppåse i absiden. Somnade. Vaknade igen strax innan sex. Anade gryningsljus. Lagade i ordning frukost i ena absiden och noterade några möss vid skräppåsen i den andra absiden. Hällde upp en liten skopa grötmix åt dem. Som mest satt tre skogsmöss och knaprade torr grötmix i pannlampans sken medan jag själv njöt av gröt och en stor kopp kaffe. Alltid trevligt med sällskap och det svårt att inte le åt dessa miniatyrkängurus som studsar fram och tillbaka mellan mat och bo.

Kom till Laxå vid åtta och hade två timmar att slå ihjäl till tågavgången. Avnjöt därför en grym frukostbuffé på Motellet vid rastpunkten. Laxå har sina ljuspunkter.

Ha en fortsatt skön höst!

Niklas

Karta

Arkiv för Tivedens nationalpark 2020:
Story från januari >>
Story från februari >>
Story från mars >>
Story från april >>
Story från maj >>
Story från juni >>
Story från juli >>
Story från augusti >>
Story från september >>
Story från oktober >>
Story från november >>

Omberg all in

 Naturupplevelse  Kommentering avstängd
Okt 122020
 

001aDet började skymma över Alvastras tysta klosterruiner. Axlade ryggan och tog farväl av Johan och Ullis. Ljum höstluft. Klättrade uppför den branta slänten och in i den mörka bokskogen. Fann den orangemarkerade leden. Stigen, jämn och fin, genom en matta av bruna boklöv. Att färdas genom gammal bokskog är som att besöka en luftig och stilren katedral. Passerade Ellen Keys Strand. Noterade bevingade ord, inramade, i farten. Bruset av brytande vågor tilltog alltmer. Hård ljum vind från sydväst. Regnet börja falla. På med regnjacka och pannlampa. Gjorde en avstickare ner till Vätterns strand. Ett upprört Vättern i samspel med vind och gråtung himmel. Som en tavla av Strindberg. Vågorna dånade mot klipporna. Som att befinna sig vid havet. Fortsatte längs kustlinjen norrut. Bokskog varvades med vindpinad strandskog, ena stunden hårdtrampad jordstig för att i nästa ersättas av slippriga stenar och rötter. Jag smålog. Minnen och känslor från Kullaberg och Kullamannen 100 miles i mörkret väcktes till liv. Blöta löv som glittrar på stigen i pannlampans sken. Regnet som sköljer ansiktet. Vinden. Vågbrus. Det var länge sedan jag sprang genom kustnära ädelskog. Det är något visst med denna typ av skogar. Något kontinentalt. Kom till vindskyddet vid Stocklycke hamn. Ingen där. En mörk regnig torsdag kväll. Gott om ved. Nä. Ville njuta ytterligare några kilometer på stigarna i pannlampans sken och siktade istället på Älvarums udde längre norrut. Kändes mer attraktivt och bekvämt med en natt i vindskydd än under tarp. Och fanns det ved, njuta av några koppar te vid en sprakande eld. Fortsatte min färd. Det finns något introvärt rogivande att springa i mörkret och följa pannlampans ljuskägla. Tunnelseende. Meditativt. Här och nu men med en påtaglig Kullamannenkänsla. Och så öppnade sig strandskogen och där låg vindskyddet. Tyst och öde. Älvarums udde. Inte en själ. Men ved fanns. Till min glädje var vindskydden på Omberg av en variant jag inte sett tidigare med utskjutande tak över sittplatser och eldstad. Tacksamt när det regnar. Gjorde snabbt upp eld, installerade mitt sovsystem och kokade vatten på gasköket. Vågbruset mot klapperstenstranden var smått öronbedövande. Här hjälpte nog inte ens öronproppar för en god nattsömn. Det blev några timmar vid en hypnotisk eld.

001b 001c

Natten blev sisådär med vågbrus, en familj skogsmöss som rumsterade och liggunderlag med pyspunka. Fick rulla av liggunderlaget, blåsa upp, rulla på, varannan timma typ. Man kommer snabbt in i rutinen. Att sedan få vakna till vågor, susande träd och klarblå himmel med barnsligt skön förväntan, och längtan, att få uppleva helt nya stigar i vacker natur. Men först en låååång frukost.

002a 002b 002c

En fantastisk höstdag på Omberg
Jag har inte tänkt skriva en omfångsrik story om mitt besök på Omberg utan det blir mer som en fotografisk aptitretare för den som inte besökt denna högst speciella pärla som höjer sig likt en grönklädd ö mellan Vättern, Tåkern och Östgötaslätten. Jag kan rekommendera Sveaskogs informativa faktablad i pdf-format liksom Upplev Vadstenas hemsida med information och kartor över leder och naturstigar samt boende och annat matnyttigt.

Karta

Mitt mål för dagen var att springa den 26 kilometer långa orangemarkerade leden runt hela Omberg och avnjuta alla utsiktsplatser och förhoppningsvis hitta ett öppet fik. Stiglöpning utan fika är som kärlek utan kyssar, eller hur den gamla slagdängan nu går. Kan avslöja att nätet med stigar och grusvägar – utöver de färgmarkerade lederna – på Omberg är som en spindelväv. Jag sprang på. Njöt och testade en del avstickare. Drog ner till Borghamn då jag noterat en del plakat om våfflor och kaffe nere på vandrarhemmet där, men det var tyvärr stängt. Den lilla lanthandeln var dock öppen så det fick bli en glass och en Loka crush i höstsolen. Avnjöt sedan den östra sidan av Omberg där Sveaskog arbetar med att ta bort stor del av den gamla planterade granskogen för ett ett mer öppet och betat landskap. En långsiktig plan som gör en glad. Tänk om man kunde göra så på många fler platser eller helt enkelt bara låta många skogsområden vara som de är. Omberg runt bjuder på en fantastisk variation beträffande naturtyper och vyer. Löpglädjen är konstant. Hittade till min glädje ett vackert placerat vindskydd vid Makersbergen som av någon anledning inte var utsatt på flera kartor. Lätt att missa då det inte ligger alldeles intill leden. Där fanns ved. Bestämde mig för att komma tillbaka på kvällen för övernattning. Avnjöt bokskogarna i den södra delen och var uppe på Hjässan två gånger men något öppet fik hittade jag aldrig. Besökte även före detta Höje kusgård. Minnen. Var där på en introduktionsvecka med studiekamrater från Tollare högskola för 25 år sedan. Minnen. Kursgården såg numera ut att vara i privat ägo. Den ljuvliga höstdagen började lida mot sitt slut och jag fann mig till slut sitta vid elden intill vindskyddet på Makersbergen med vy mot Tåkern i nordost och slätterna österut. Vad mer kan man begära?

002d 002e 002f 002g 002h 002i 002ii 002j 002k 002l 002m 002n 002nn 002o 002p 002q 002r 002s 002t

Vaknade typ varannan timma för att rulla av det platta liggunderlaget, blåsa upp det snabbt och sedan rulla på det igen för ytterligare ett par timmars sömn. Vaknade slutligen strax innan åtta. Himlen täckt av lätta moln och luften fylldes av tranors underbara rop och skorranden, kacklande grågäss, råmande kor på avstånd medan gulsparvar och rödhakar lockade och knäppte intill vindskyddet. Låg bara och njöt, i en varm sovsäck. En audiovisuell bild av välbefinnande. Ännu en låååång frukost. Kyligare temperatur.

003a

Siktade in mig på Stocklycke för att fylla på med vatten innan jag fortsatte mitt utforskande av Omberg. Tog den lilla Skogsslingan med alla dess olika buskar och träd som tacksamt utplacerade informationstavlor på alla olika arter som en gång planterades här av den dåvarande Skogsskolan i Höje.

003c 003d 003e

Mötte Johan och Ullis när jag var på väg norrut från Stocklycke och fick tips om Oxbåset norr om Stocklycke hamn. Det började regna. På med regnjacka. Jag avnjöt nya stigar och några repriser, så som Marbergen och Västra väggar. Vädret växlade och solen sken till och från.

003b003i 003f 003g

En utmattad drottning
Där jag stod på rampen vid Västra väggar och njöt av den vidsträckta vyn ut över Vättern upptäckte jag så en stor vacker mörk jordhumla. En drottning, som förmodligen sökt skydd undan regnet under en utskjutande del på träräcket. Hon borde ha hittat en håla för vintern. Kanske hade hon gjort ett sista försök att samla energi under den soliga varma gårdagen. Solen kom nu fram och hon sträckte stelt på sig. Tog av mig ryggan, blandade ihop en mix av vatten och råsocker till flytande sockerlösning och hällde försiktigt framför henne. Det tog inte många sekunder förrän hon sköt ut snabeln och började suga i sig lösningen. Och vad hon sög i sig. Ett väl beprövat knep som jag använt på min tidigare uteplats för att hjälpa nyvakna drottningar på våren. Jag lämnade henne där i solen med sockerlösningen och hoppades hon skulle hitta sig en jordhåla för vintern.

Humlan_Omberg

Oxbåset
Nästa anhalt var Oxbåset och jag tog några för mig nya stigar på vägen dit. Hade väntat mig en pirrig klättring upp till någon utsiktsplats, men det visade sig istället vara en småpirrig klättring ner genom en skreva ner till själva strandlinjen. Rätt brant och det pirriga bestod uteslutande i att underlaget bestod av lös grusig jord men det fanns en del rötter och sten att hålla sig i. Värt att ta sig ner och njuta av de mäktiga klippväggarna på båda sidor. Och medan jag stod där nere och betraktade molnformationerna ute över Vättern kom flera stora flockar med tranor flygande och ljudet av deras rop bildade en mäktig kör som fyllde luftrummet. Naturen kan verkligen bjuda en på fantastiska ögonblick, ögonblick som aldrig kommer igen.

003h 003j 003k 003l

Mot Ödeshög
Så var det dags att tänka på refrängen. Hade stämt av med Johan och Ullis om att ses i Ödeshög. Jag tog Östgötaleden från Omberg längs kusten söderut. Sträckan mellan Omberg och Ödeshögs golfbana var överraskande läcker. Väldigt strandnära, teknisk och över härliga hällar och genom naturreservat. De sista kilometerna från Öninge in till Ödeshög var dock mediokra på asfalt men jag fick i alla fall in några råkor på fågellistan. Precis nära jag nådde Ödeshög mötte Johan och Ullis upp. Var bara hoppa in i bilen. Vi konstaterade att vi haft flyt med vädret då vi strax innan Linköping körde in i en vägg av regn och blygråa moln. Och det regnade hela vägen fram till Eskilstuna. Snacka om kontrast.

004a 004b 004c 004d 004e

Det lär utan tvekan bli ett återbesök till Omberg till våren för att just uppleva våren och ädellövskogar som sjuder av fågelsång och liv!

Ha en fortsatt skön höst!

Niklas

003m

Okt 042020
 

01_ingressDetta inlägg är nog mest en minnesanteckning. En sammanfattning av tre månaders utesovarliv. Den ursprungliga intentionen var att skriva ihop en månadsrapport men med tiden har detta med att sova ute blivit alltmer rutin, som vilken rutin som helst. Inte något extraordinärt eller exceptionellt. Att jag sover ljuvligt gott utomhus och vaknar härligt utsövd behöver jag inte påminna mig själv om genom att skriva ett inlägg varje månad. Att sova ute i naturen innebär också en hel del oväntade överraskningar, sådana du aldrig kommer att uppleva i säng inomhus. Som sagt, minnesanteckningar och statistik för en framtida sammanfattning om året som dedikerad utesovare.

Man anpassar sig snabbt till förändringar, särskilt till de som sker av tvång. Ingenting är beständigt och för evigt. Om det sedan öppnas dörrar i form av förändring av den ursprungliga förändringen är man sällan sen att pröva den, särskilt om det handlar om förändring till det bättre. Märk väl att ”att till det bättre” och bekvämlighet inte alltid behöver vara synonymt. Men människan har en synnerligen väl utvecklad förmåga att falla för bekvämlighetens irrbloss. Det är inget fel i att göra det, men det svåra handlar istället om att ta sig ur bekvämlighetens trygga sköna famn. Eller så hittar man en slags mellanväg, ja, så som jag gjort. När fastighetsskötaren Jörgen i slutet av maj hittade – och åtgärdade –orsaken till det olidliga lågfrekventa ljudet som kom och gick i fastigheten föll jag snabbt för bekvämlighetens frestelse. Vilket visar sig i antalet nätter i sängen hemma under juni månad: 16 nätter! Jag skäms! Detta kan jämföras med totalt 21 1/2 nätter inomhus från 1 januari till 31 maj. Ja, ni förstår själva hur lätt och snabbt man återgår till bekväma rutiner. Lathet skulle några kalla det. Tack och lov fann jag en ypperlig mellanväg när det kommer till god sömn.

Balkonghäng
Jag vill inte tvinga mig till saker om jag inte nödvändigtvis är tvungen till. Även om min Torshargrygga alltid står i standby-läge tar det ändå 30-40 minuter från det att jag klär på mig, lämnar mitt basläger (det så kallade hemmet) tills jag krypit ner i sovsäcken i någon av mina gläntor i Torshargskogen. Ibland, rätt ofta, sitter jag och skriver eller kreerar/modifierar något och då är det skönt att kunna välja en sovplats med senare läggtid. Köpte därför en ”tjock” uppblåsbar madrass på Jysk och bäddade i ordning den på balkongen i juni. Hann bli några juninätter i den värsta värmen men det fläktade skönt där jag låg på balkongen. I juli blev det hela 18 nätter på balkongen medan det i augusti bara blev sex balkongnätter men jag var knappt hemma utan var iväg på äventyr i fjällen. Eftersom min balkong ligger högst upp (med tak) och i söderläge blev det snart uppenbart att jag inför hösten och vintern måste skaffa något slags skydd på balkongen. Lågtrycken kommer till 90% från sydväst och det regnar således in på min balkong, om än bara delvis. Efter en hel del funderande på olika lösningar blev det till slut ett enkelt och billigt kupoltält från ÖB den 15 september. Skruvade fast två fästpunkter i trätrallen, sömtätade med silikon och gjorde några enkla modifieringar. Riktigt cosy. I september sov jag hela 22 nätter på balkongen och 12 av dem i mitt balkongtält. Och från den 21 september packade jag ihop sommartäcket och började använda en skön rymlig sovsäck (Haglöfs Hypna 2) och liksom tidigare en ”bäddmadrass” bestående av liggunderlag och några fleecefiltar på den uppblåsbara madrassen. Jag kan på detta sätt fortsätta sova gott och njuta av den svala fläktande luften. Den bästa möjliga medelvägen i mitt utesovarliv.

5a27

Exotiska tältplatser i fjällen
Under perioden 10-29 augusti vistades jag i fjällen och det bjöds på många tältplatser i fantastisk och inte sällan dramatisk natur med sagolika kvällar och mornar. Tältplatserna i Sarek slår det mesta. Bjuder här på en trippel, två från Sarek och en från Ammarnäs (nederst). Mitt Tarptent Notch levererade trygghet, som alltid de senaste fyra åren.

25

Under-bar-himmel-säsongen inledd
Smygstartade faktiskt med en natt under bar himmel redan den sista juli i Tivedens nationalpark. Sedan dröjde det till september med tre spridda fina nätter med stjärnklar himmel (Kindla, Torsharg och Laxå). Så läckert, så svindlande vackert. Mygg och knottsäsongen är över och det är med stor längtan jag nu går in i en ny säsong av sova-under-bar-himmel så fort väder och tillfälle tillåter.

22

Lite om ny utrustningen
Mitt sovsystem för balkongen behöver knappast upprepas ännu en gång men det har tillkommit lite ny sovutrustning i form av ett nytt nättält som jag kan använda som det är under sommarhalvåret när mygg och knott invaderar naturen samt ett tidigare inköpt tarp. Det tidigare nättältet jag har från DD Hammock var onödigt stort (snarare för två personer än en) och med öppning framtill. Jag värdesätter multifunktionell utrustning så i slutet av juni inhandlade ett nytt smidigt nättält (Serenity Net på 314 g) från Six Moon Designs som kan användas fristående eller ihop med mitt Cape Gatewood (310 g), också från SMD. Till dessa använder jag en tredelad kolfiberstolpe på 114 cm/50g och sex titaniumpinnar (60g).

Sent ska jag glömma den ljumma sommarkvällen i Torshargskogen den 18 juli (bilder nedan) där jag låg i mitt nättält. Provade en ny närmast magisk glänta i Torshargskogen. Några dagar tidigare hade vi i Torshälla runners passerat platsen och Ranald hade visat oss ett grävlinggryt i sluttningen intill. När jag så låg där på kvällen några dagar senare och läste hörde jag något komma tassande bakom stenbumlingarna (bilden nedan). La mig på magen, vågade knappt andas av spänning och väntade mig en grävling närsomhelst i ögonhöjd, men nä, plötsligt kommer en räv struttande och i samma stund som den rundade stenen en meter från mig möttes våra blickar för en millisekund, den tog ett luftsprång och vände på något sätt i luften och försvann som en oljad rödorange blixt bort från mig. Stackarn. Där låg en skäggig snubbe i skogen och skrämde slag på skogens invånare. Jag kan fortfarande se bilden inom mig, den intet ont anande räven som rundade stenen, ute på en skogspromenad i jakten på något ätbart eller så var den redan mätt. Om rävar kunnat vissla så hade denna individ definitivt kommit traskande visslande på någon glad sommarmelodi. Ett möte på några sekunder som för evigt är arkiverat i minnesbanken.

18a
18b21
9a

Under mitt septemberbesök i Tivedens nationalpark invigde jag mitt tarp Solo Element från Rab som med adderade linor och linsträckare från alla sex fästpunkter nu väger in på 240 gram. Mitt absolut lättaste och pack-volym-minimala sovskydd. Använder samma tredelade kolfiberstolpe och pinnar som för ovannämnda SMD-skydd, dock med en 42 cm lång glasfiberstolpe i fotändan. Blev ett riktigt bra test med regn en hel natt och duggdis en kväll/natt. Beroende på hur vinden ligger och sveper en regnig natt så drar det ofrånkomligen in regn i en tarp, varför jag kommer att modifiera denna tarp med ett flexibelt regnskydd i silnylon både i fotände och front. Annars supernöjd med detta minimalistiska skydd för skogsäventyr utanför flygfäsäsongen.

23

Lite statistik för Q3
Juli
Inomhus: 6
Balkong: 18
Tält: 4
Nättält: 3

Augusti
Inomhus: 8 (toppstuga, sovkupé tåg, fjällstuga etc)
Balkong: 6
Tält: 16
Under bar himmel: 1

September
Inomhus: 3 (torvkoja, timmerstuga etc))
Balkong: 22
Tarp: 2
Under bar himmel: 3

Totalt i år har det blivit 217 nätter utomhus varav 58 nätter under bar himmel.

3a 3c 11a 11b 18d
22624

Inlägg från en utesovares dagbok 2020:
Januari >>
Februari >>
Mars >>
April >>
Maj/juni >>